offline
- Srki94
- Mod u pemziji
- Pridružio: 14 Feb 2008
- Poruke: 12403
|
Svi mi nekada isprobamo razne ukuse i kombinacije, desi se da često sebi spremam večeru ili doručak pa one najosnovnije stvari začinim da dobiju totalno nov vid ukusa.
Tako recimo, jaja koja pržimo mogu da promene i ukus i elastičnost ako se pripreme na specifičan način, sendvič sa sirom može postati ljuti užitak ako se pripremi na specifičan način, salata od luka i sira može da dobije totalno nov vid ukoliko se iseče uređajem kao što je super secko a pritom se pažljivo i precizno dodaju materijali u pravo vreme, itd.
Tako, ja ću vam predstaviti ono što ja obično sebi spremim i što volim, ove sitnice kojima izmenim ukus totalno a pritom to jeste ukusno.
Recept #1 - Pržena jaja uz luk
Potrebno je :
2 sveža jaja
Luk - Crni, dve glavice, beli 2 češnja, i po mogućstvu mlad
Ljuta paprika - Iz tegle, opcionalno
Kobasica - opcionalno
Slanina - opcionalno
Tiganj sa poklopcem
Priprema :
Iseckati sitno crni luk i staviti ga u posudu, potom iseckati sitno 2 češnja belog luka, ukoliko imate mlad luk takođe, papriku iseckati na kolutiće kao i kobasicu, slaninu iseći na rezove.
Staviti solidnu količinu ulja u tiganj i staviti na ringlu. Odmah potom staviti sve gore iseckane sastojke i poklopiti tiganj. Tiganj svo vreme mešati ručno pomeranjem istog. Kada ulje počne da "cvrči" skloniti tiganj sa vatre i sačekati da se ulje smiri, kašikom pomeriti sadržaj tiganja na jednu stranu i ubaciti jaja na drugu, poklopiti tiganj i vratiti na ringlu dok se jaja ne isprže. Po ukusu možete okrenuti jaja kada se donji deo belanca stvrdne, na drugu stranu da se i žumance stvrdne.
Kada sve bude gotovo, skloniti tiganj sa vatre i servirati u dubok tanjir sa svim sadržajima, povrće staviti prvo a jaja preko njega, pritom treba paziti da se ulje odstrani a ne sipa u tanjir.
Dobili ste jaja sa fenomenalnim ukusom i malo elastičnijom građom, najveću ulogu ovde igra luk a ukus će zavisiti od količine koju stavite, tako da je veoma bitno ne preterivati u jednom sastojku.
Poklopac sprečava mirise da izađu iz tiganja samim tim i jaja dobijaju mirise povrća međutim :
Ukoliko pržite jaja sa poklopcem na tiganju ona će postati elastičnija dok to ne bi bio slučaj ukoliko bi ste pržili bez poklopca. Možda je potrebno pržiti par puta ovo dok ne pronađete pravi balans između ukusa. Sve u svemu, uvek ovako pržim jaja.
Recept #2 - Kremasta salata od luka i sira
Potrebno je :
Mlad sir
Mleko
Mlad luk, crni luk
So ili vegeta
Ljuta paprika - opcionalno
Ulje
Super Secko
Priprema :
Narezati mlad sir na pravougaonike, po želji. Mlad crni luk iseći na tri dela. Crni luk prepoloviti. Ljutu papriku iseckati na kolutiće i odstraniti petiljku. Sadržaj staviti u super secka i pritisnuti par puta dugme dok ne dobije oblik iseckanih mrvica. Potom dodati malo mleka i ponovo pritisnuti par puta, ovog puta čekamo da sadržaj dobije kašasti oblik, ukoliko nije dovoljno kašast dodamo još malo mleka. Kada sadržaj dobije oblik kaše dodamo so ili vegetu, po ukusu i malo ulja. Ponovo seckamo dok konačno ne dobijemo kremasti oblik. Što se više secka to će ukus salate postati gorči tako da je veoma bitno ne seckati puno jer će u suprotnom ispasti gorka salata iz svega toga. Salatu servirati u malim tacnama a može ići uz bilo koji ručak ili večeru, čak i doručak.
Može se takođe lepo ukrasiti uz ljutu papričicu i peršun, stavimo peršun na kraju i papričicu zabodemo u sredinu, pritom pazite da seme papričice ne ode u salatu jer će vas gosti mrzeti posle
Recept #3 - Tunjevina u paradajzu
Potrebno je :
Tunjevina
Smrznuti mleveni paradajz
Luk
Super Secko - Opcionalno
Ljuta paprika - Opcionalno
Priprema :
Tunu sipati u super secka ili tanjir, u zavisnosti od načina pripreme.
Za secka :
Iseći luk na pola i staviti u secka, paprici skinuti petiljku i ubaciti u secka, paradajz koji je prethodno izvađen iz zamrzivača i koji se otopio staviti takođe u secka, seckati par puta dok se ne dobije lepa smeša.
Za tanjir :
Iseću luk na polumesec , papriku na kolutiće i odstraniti petiljku, sjediniti to i mleveni paradajz sa tunom.
Ovo se može jesti i kao doručak i kao dodatak uz večeru, inače fenomenalan ukus no retko ko sada čuva mleven paradajz u zamrzivaču.
Recept #4 - Užina / ljuti sendvič od sira
Potrebno je :
"Krajika"
Mlad sir
Ljuta paprika
Mikro-talasna pećnica
Kečap
Opcionalno :
Pašteta
Senf
Ren
Priprema :
U krajiku hleba dodamo mali sloj paštete i premažemo, isečemo mlad sir na dva pravougaonika i stavimo u sredinu sendviča, odstranimo peteljku ljute paprike i stavimo ih na sredinu sendviča, dodamo senf i ren, poklopimo sendvič. Stavimo ga na plitak tranjir i stavimo u mikrotalasnu pećnicu, u mom slučaju 3-5 minuta na najjačoj temperaturi.
Jede se dok je vruć jer tada ljutina ima još jači efekat.
Imate li vi neki izum ?
|