Poslao: 10 Jan 2015 16:25
|
offline
- Fil
- Legendarni građanin
- Pridružio: 11 Jun 2009
- Poruke: 16586
|
Ima li ko pozdane informacije na kom ulju je najbolje peći/pržiti i šta se generalno preporučuje za prženje/pečenje?
Dosta informacija nađoh na Internetu, ali dosta njih oprečnih, tako da hajde da se ovde pozabavimo i činjenicama, ako neko ima neku referencu istraživanja, knjige i sl.
Jer , prvi kažu da se ne valja pržiti na maslinovom ulju, drugi kažu da se valja pržiti na maslinovom ulju - ali samo ako nije ekstra Virgin.
Treći kažu da je bolje suncokretovo ulje, ali samo "visoko oleinsko" suncokretovo ulje, ne klasičan "zejtin". Četvrti kažu da visoko oleinsko ulje ne može da se dobije iz "normalne" biljke suncokreta, već samo od genetski modifikovanog suncokreta, pa ni to nije zdravo.
Peti kažu da to sve ne valja ništa, već da treba koristiti ili:
- bundevino ulje
- ulje koštica grožđa
- palmino ulje
- laneno ulje
- konopljino ulje
... ili neka druga egzotika
Šesti kaže da prži palačinke na ulju od kikirikija.
Sedmi kažu, ma kakva biljna ulja, najbolje je pržiti na masti, osmi kažu, aha šipak, to je puno holesterola.
I deveti kažu, "gde vi živite", gde ja da nabavim sve to i odakle mi keš, a i što uopšte pržite, kad je to nezdravo, kuvajte...
---
Da ne dužim više zanima me prvenstveno maslinovo ulje jer sam video da Džejmi Oliver prži na maslinovom ulju (valjda on zna ).
--
Dakle, da čujemo mišljenje desetog: pržite li , na kom ulju/masti pržite i imate li kakve dokaze/činjenice za ulja?
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 10 Jan 2015 17:10
|
offline
- dr_Bora
- Anti Malware Fighter
Rank 2
- Pridružio: 24 Jul 2007
- Poruke: 12280
- Gde živiš: Höganäs, SE
|
Poenta cele priče jeste koristiti ulje koje trpi dovoljno visoku temperaturu, a da pri tome ne dođe do promena strukture ulja usled čega ono postaje štetno za zdravlje ili, prosto, gadnog ukusa.
Što se tiče maslinovog ulja, to što je kao zdravo u istome, prosto bude uništeno na visokoj temperaturi.
U principu, svako ulje može da prođe za jedno prženje, ali većina ulja ne treba da se koristi više puta.
Sa etikete jednog "ulja za prženje": sadrži 67% suncokretovog ulja, 24% palminog ulja i 9% ulja od uljane repe.
|
|
|
|
Poslao: 10 Jan 2015 21:21
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4095
|
Nemam naučne istraživačke reference, ali imam vlastito iskustvo.
Nekada se koristila svinjska mast za prženje. Jela su bila mirisna i ukusna.Moja majka je koristila isključivo svinjsku mast za kuvanje.
Niko nije umeo da razvuče kore za pitu, preko cele površine velikog kuhinjskog astala, kao što je to radila moja majka. A sve zaliveno rastopljenom svinjskom mašću.
Jaje 'na oko' ne može biti lepo isprženo na ulju, niti može imati ukus i miris kao kada je spremljeno na svinjskoj masti.
Stasala sam sa modernom generacijom dece koja su se hranila zdravije tako da mi je svinjska mast bila 'bljak', pogotovo jer su nas naučnici bombardovali rezultatima svojih istraživanja koja su sve namirnice životinjskog porekla obeželežili kao nezdravu i opasnu x hranu.
Uvek sam koristila suncokretovo ulje za prženje, kuvanje, salate.
Probala sam i sojino ulje, navodno zdravije, ali neka mu je prosto, miris treba izdržati..
Poslednjih godina pokušala sam da koristim i maslinovo ulje, ali mi ne prija zbog mirisa.
Masline obožavam, ali ne i ulje.
Kupovala sam u inostranstvu ekstra devičanska hladno ceđena španska, grčka, talijanska maslinova ulja. Više ih ne koristim ni kao preliv za salate. Ne volim im miris. Od njih spravljam, uz dodatak latica majskih ruža, ulja koja su mi idealna za negu kože. I tako napravljena predivno mirišu.
Što se kulinarstva tiče, koristim suncokretovo ulje, mada ponekada kupim i ulje od koštica grožđa koje mešam sa suncokretovim.
U vezi sa zdravim masnoćama za prženje i kuvanje, naučnici su u koliziji sami sa sobom, te odavno već ne primenjujem njihove savete.
Ozbiljno se nosim mišlju da ulje zamenim svinjskom mašću. Gle čuda, sada to je 'modni kulinarski hit'.
|
|
|
|
Poslao: 10 Jan 2015 23:21
|
offline
- mpman
- Mod u pemziji
- Pridružio: 12 Okt 2010
- Poruke: 10910
|
Ja svinjsku mast ne volim samo iz jednog razloga. Ne znam kako da je operem sa posuđa. Koliko god ja trljao, samo se više umasti. Na kraju, svinjskom mašću budemo prekriveni i posuđe, i ja, i sve što posle dohvatim tim sunđerom. Tako da... Daleko mu lepa kuća. Imam fobiju Uvek smo koristili suncokretovo ulje iz prostog, praktičnog razloga, što je jeftinije, ima svuda da se kupi i navikli smo na njega...
|
|
|
|
Poslao: 28 Apr 2015 12:50
|
offline
- makica.j
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 22 Apr 2015
- Poruke: 10
|
Ja sam bas dosta istrazivala ovu temu i ono sto sam uspela da zakljucim i sto ja koristim u svojoj ishrani su sledece dve varijante:
-Jeftinija varijanta je svinjska mast, ali jako je bitno da bude domaca. Otidjite na malo bolje pijace, raspitajte se ko je pouzdan. Na svakoj pijaci postoji odredjen broj prodavaca koji ne muljaju i imaju jako kvalitetne proizvode.
-Druga, malo skuplja varijanta, ali jos bolja i zdravija je maslac. Ja licno gledam da mi ova varijanta bude primarna. Savetujem kupovinu na pijacama. Domaci masalac na meru moze da se kupi za 700 din po kg, tako da i ova malo skuplja varijanta uposte nije skupa jer na kilogramu maslaca moze jako dugo da se przi/pece. Ono sto ja svaki put uradim kad kupim maslac je sledece - stavim kg maslaca u veliku serpu, otopim ga, pustim ga da kuva neko krace vreme (oko 10ak min) kako bi se na povrsini pojavila neka bela masa. To su proteini. Njih pokupim kasikom i cuvam za corbe, soseve, a maslac onako vruc procedim kroz gazu u staklenu teglu. Ako pogledate gazu videcete neke sitne mrvice, to je mlecni secer, to bacite. Ono sto je ostalo u tegli je cista mlecna mast ili u nasem jeziku poznatije kao maslo i ono mi sluzi za przenje. Trpi jako visoke temperature, a ako ga drzite u frizideru moze da vam traje do 6 meseci.
Sto se ulja tice, koliko sam uspela da zakljucim najbolje je laneno i kokosovo ulje za przenje jer takodje trpe visoke temperature, ali iskreno ovo su vam skupe varijante. Zasto ih koristiti kad kazu da je maslo jedna od najzdravijih namirnica na svetu, a plus je jeftinija od gorenavedenog. Tako da meni laneno ulje sluzi za salate, a kokosovo za sejkove, kolace...
Maslinovo ulje se nikako ne preporucuje za przenje jer je opste poznato da ne trpi visoke temperature, ali je zato prezdravo u salatama. Ja jako cesto kombinujem laneno i maslinovo, zbog omega 3 masti koje su nam nazalost u manjini u odnosu na omega 6.
Ta suncokretova ulja, palmina, ulje od kostica grozdja i sve ostalo sto prodaju u zdravim hranama sluze samo za izvalacenje novca. Ako mene pitate drzite se masla, svinjske masti, lanenog, maslinovog (samo za salate) i kokosovog ulja u svojoj ishrani i necete pogresiti.
|
|
|
|
Poslao: 26 Dec 2015 16:18
|
offline
- lidija2011
- Počasni građanin
- Pridružio: 14 Feb 2011
- Poruke: 730
|
Znam da je malo starija tema, ali uvek je aktuelna, pa verovatno neće smetati ako se umešam sa zakašnjenjem .
Kažu da je ulje/mast za prženje u redu dok ne počne da dimi. Kad zadimi počinje da proizvodi štetne supstance.
Postoje tabele sa tačkama dimljenja pojedinih vrsta ulja i masti a jedna od njih se nalazi ovde:
https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
|
|
|
|