Морам да пишем ћирилицом сад, да не би долазило до забуне са ш, ч, ћ итд. А овде на послу не могу да инсталирам српску латиницу, немам појма зашто...
Сва та јела имају гомилу варијанти, па ћу да ти постављам само најчешће. За почетак - боршч
1. Вегетаријански летњи боршч
Састојци (за 4 порције)
- 80г младе цвекле са све листовима
- 15г шаргарепе
- по 5г корена першуна и младог лука
- 40г парадајза
- 10г уља
- мало сирћета или лимуновог сока
- 450мл бујона од поврћа (може и обична вода)
- 10г павлаке (20%)
со
(количине су небулозне, али тако сам нашао на нету; ја бих заменио све ове количине на по 1 комад или на пола ако баш тражи 5г... на пример)
Шаргарепу, першунов корен и цвеклу нарендати на крупно ренде и скувати у мало бујона или воде са уљем и сирћетом (лимуновим соком). Листове цвекле опрати, насецкати и додати у кувано поврће. Све измешати, залити врућим бујоном (водом), додати насецкан лук и парадајз, посолити и кувати 15-20 минута. Пред сервирање зачинити павлаком.
2. Летњи боршч на квасу
Састојци (за 4 порције - ово је већ логично)
3 корена цвекле
4 шаргарепе
5 малих младих кромпира
3 краставца
1 кашика сенфа
2 кувана јаја
1л хлебног кваса
4 кашике павлаке
2 кашике сецканог зелениша (першунов лист и мирођија)
со
12 коцки леда
Цвеклу, шаргарепу и кромпир добро оперите, осушите, замотајте у фолију и испеците у рерни. Када се испече и охлади, очистите их и насецкајте на коцкице.
Краставце насеците на танке колутове, зелениш и беланца куваних јаја ситно насецкајте. Жуманца изгњечите, измешајте са сенфом и ту масу сипајте у квас и добро размутите. Сецкано испечено поврће, краставац, беланца и зелениш измешајте и прелијте зачињеним квасом. Оставите да одстоји 5 минута.
Сипајте у тањире преко коцака леда и служите зачињено павлаком.
3. Полтавски боршч
Састојци (за 10 порција)
1 птица (гуска, патка или кокош) - око 1кг
1 крупни корен цвекле
1/2кг купуса
1/2кг кромпира
70г маслаца
4-5 кашика пиреа од парадајза (може и кечапа, али је боља "чиста" паста, без зачина, оно што се некад продавало у туби)
150гр младог лука
100г шаргарепе
75г листова першуна
3 кашичице сирћета
4 листа ловора
4-5 зрна бибера
5 ченова белог лука
100г павлаке
со, млевени бибер, свеже насецкани зелениш (першунов лист и мирођија - ово Руси трпају у сва јела малтене)
Од птичијег меса скувајте бујон.
Цвеклу оперите и очистите. Залијте са мало хладне воде мешане са 1 кашичицом сирћета и пустите да проври, а затим склоните са шпорета. Цвеклу насецкајте на танке колутове, или нарендајте на крупно ренде, посолите, побиберите, попрскајте сирћетом, додајте мало маслаца и бујона и крчкајте док не омекша. Додајте парадајз пире и крчкајте још 5 минута.
Пропржите на маслацу насецкан лук, шаргарепу и першун. Извадите месо птице из бујона и насецкајте. Бујон процедите и ставите да проври. У кипући бујон спустите на коцкице насецкан кромпир и на траке насецкан купус, након 15 минута додајте смесу цвекле и парадајза и пропржен лук са шаргарепом, након још 5 минута убаците зачине и месо. Склоните са шпорета, додајте мало екстракта цвекле (није обавезно) и ситно насецкан бели лук и оставите да стоји 20 минута. Сервирајте са павлаком и посуто сецканим зеленишем.
Пробао сам све три варијанте до сада и ова последња (за коју ће многи рећи да је "класична") је апсолутно феноменална. Она хладна на квасу уопште није лоша, али немам утисак да једем супу, јер је ледена, а укус вуче на квас... Али је освежавајуће за лето...
Next: Щи (Шћи)...
|