offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4077
|
Napisano: 08 Okt 2013 13:46
@ stručnjak96, već godinama pinđur pravim na ovaj način .
Recepta se ne pridržavam, osim začina. Pinđur mi je odličan. Pravim i ajvar, ali više volimo pinđur, izdašniji je i ukus nam više odgovara.
Isprobaj recept, pa se čujemo.
Hvala na sugestiji : )
Dopuna: 30 Okt 2013 23:12
Kiseli kupus
Odabrati lepe glavice futoškog belog kupusa.
Svaku glavicu oprati,odstraniti napukle i suvišne listove, ostrim nožem zaseći koren u četiri poteza, u obliku kvadrata , i nožem ga izvaditi.
Rupu koja ostala vadjenjem korena, napuniti solju.
U oprano i pripremljeno bure staviti najlon džak / ima ih u svim farbarama/, redjati glavice kupusa tako da so uvek bude sa gornje strane.
Kada je džak / bure/ puno, naliti vodom, džak povezati, navrnuniti poklopac na buretu.
Ostaviti da se kiseli, povremeno proveriti da li treba doliti još vode u džak, i dobro povezati.
Ovako pripremljen kupus, brzo se ukiseli, ne širi se neprijatan miris, ne treba pretakati, ne treba kamenom pritiskati.
Dopuna: 31 Okt 2013 18:19
Rendani kupus
Lepe, očišćenje glavice futoškog belog kupusa rendati na rendu za kupus, ili oštrim nožem.
Kupus redom soliti i lupati tučkom / može i staklena flaša napunjena vodom umesto tučka/.
Kada kupus pusti sok, preručiti ga u posudu u kojoj će se kiseliti.
Malo burence je odlično za kiselenje rendanog kupusa, ali u burence staviti najlon džak pa tek onda izručiti usoljen kupus u koji je dodato malo bibera u zrnu i, ko voli, listove lorbera.
Ako je potrebno doliti malo vode, stegnuti i povezati najlon džak, staviti poklopac na burence.
najlon džak ubrzava proces kiseljenja, drži kupus potopljenim u rasolu, ne dozvoljava širenje neprijatnog mirisa, ni stvaranje plesni po površini kupusa.
Drugi način kiseljenja kupusa, koji ja primenjujem je isti kao prethodni, razlika je u ambalaži za kiseljenje.
Narendan, istuckan, i usoljen kupus, ređam u veće staklene tegle.
ostavim ih nekoliko dana otklopljenje, poredjane na tacnu, dok se na završi proces vrenja.
Kod ovog načina kiselenja kupusa, tegle ne puniti do vrha.
Kada se završi proces vrenja, svaku teglu proveriti, nasabijati kupus da ogrezne u rasolu, rasporediti ih; na toplije mesto kupus koji je za upotrebu odmah, na hladnije mesto kupus koji će se malo kasnije koristiti.
Ovako ukeseljen kups je odličan, za upotrebu je posle 3-4 dana, nije prekiseo. Odličan je i za podvarak.
Postupak možete ponovoiti više puta u toku jeseni, sve dok ima kupusa na pijacama.
Dopuna: 31 Okt 2013 18:31
Turšija
Poredjati u burence / ili veće tegle/ red krastavčića, red paprika, red karfiola, red šargarepe, red kupusa / isečenog na četvrtine/ red zelenog paradajza, ako imate sreće, ili ako u ranijem periodu jeseni pravite turšiju, staviti i nekoliko manjih dinja/ koje su fantastične iz tiršije/.
Preko nasloženog povrća nasuti rastvor koji se pravi na sledeći način:
5 l hladne vode
150 gr. soli
120 gr. sirćetne esencije
1 vinobran.
Rastvor prilagodite količini koja je vama potrebna, povevaćavati sve sastojke srazmerno.
Turšija naprljena na ovaj način ima prijatan miris, svo povrće ima lepu čvrstinu i boju, kao da je sada ubrano!
Voda ne ne zamućuje, ako vam preostane turšije možete je ostaviti za sledeću godinu, ostaće nepromenjenja i pored ekstremnih vrućina.
Ne mogu napisati koje povrće je ukusnije, a koje lepše izgleda. Dinja je moj favorit!
|