Poslao: 11 Okt 2005 14:30
|
offline
- tocky
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 11 Okt 2005
- Poruke: 3
|
koje su brza jela najbolja za zurke bolonjezi,pomfrit karbonare
Dopuna: 11 Okt 2005 15:29
pa ako ima neko predlog nek napise recept
Dopuna: 11 Okt 2005 15:30
i nek posalje na igor_hajdukovic@yahoo.com
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 11 Okt 2005 14:47
|
offline
- Catrin
- Legendarni građanin
- master analiticar zastite zivotne sredine
- Pridružio: 20 Avg 2005
- Poruke: 3473
- Gde živiš: Beograd
|
Bolje neka napise ovde na temi neke recepte koji su dobri za zurke, to svim treba..
|
|
|
|
Poslao: 11 Okt 2005 21:27
|
offline
- MoscowBeast
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
Brza jela se obicno naprave u velikim kolicinama, sto nije dobro za zurke, jer zahtevaju tanjire i pribor za jelo, a na zurkama se jede s'nogu...
Za zurke ne moras praviti mnogo razlicitih jela, sve zavisi koliko zaista vremena imas... Ako si dokon najjaci su kanapei u milion vrsta i podvrsta. Ako imas malo manje vremena, umesto kanapea idu sendvici od bageta secenog po sirini (znaci mali). Namazi mogu standardni, a mogu i recimo
- mesavina umucenog putera, mirodjije i belog luka
- sremski sir sa przenim susamom
- majonez sa persunom i kiselim krastavcicima (tartar sos ako dodas opet b.luk)
preko redjaj npr zimsku salamu (kupis li 400 grama i trazis da ti iseckaju, mrzece te prodavci u radnji, ali ces dobiti strasno puno snita ukusne salame), prasku sunku, u krajnjoj liniji moze i parizer. Moze koja maslinka prepolovljena (bez kostice), kackavalj rendan na sitno rende... kiseli krastavci... kuvana jaja, rendana ili secena na kolutove... ma pusti masti na volju
iste ove kombinacije vaze i za kanapee, samo njih moras da napravis mali milion, trebace ti bar 4-5 sati... Najbolji za kanapee su Club krekeri bez ukusa (znaci ne oni pizza, sa sunkom, lukom, ili vec kojecime).
Generalno na zurke ljudi ne dolaze da jedu, vec da se zabavljaju, tako da su klope velicine jednog zalogaja najbolje resenje. Naravno, svuda po stanu cinije sa slanim grickalicama...
Evo ti ideja za sjajnu grickalicu s nogu:
1/2 kg masnog kackavalja (preporucujem Maasdam, mada moze i Gauda, ili obican Selam ali nikako aromaticni dimljeni kackavalji)
1kg paprika ljutih neljutih zavisi od gostiju
1/2kg praske sunke u komadu (bitno)
oko 1kg najboljeg crnog ili crvenog grozdja, biraj neko sa krupnim zrnima. ako nema, mogu da prodju suve sljive, ali kao rezervna varijanta
1/2 kg maslinki (ociscenih!)
200tinak cackalica
Sir, sunku i paprike iseckaj na kockice priblizno velicine zrna grozdja koje si kupio. Ako su suve sljive u pitanju, iseci ih bar na pola, naravno izvadi kosticu. Na cackalicu nabodi prvo maslinu pa sir pa papriku pa sunku pa zrno grozdja i redjaj po ovalima. Nece ti trebati vise od pola sata da napravis 100nak ovakvih zalogaja, a veruj mi sjajni su iako tako na prvi pogled ne zvuce.
A ako bas nemas vremena, isprsi se i idi u neki ketering servis i naruci koktel-bar
|
|
|
|
Poslao: 28 Mar 2008 12:52
|
offline
- catwoman
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 28 Mar 2008
- Poruke: 18
|
jel ima neko predlog za najobicnije 'francuski hleb' sendvice... mislim, kanapei... da mutim puter i da se bakcem 5 sati nema sanse! U pitanju je rodjendan sa najvise 20 zvanica... pa ako neko ima i odokativnu ideju koliko cega bi trebalo da se kupi...
|
|
|
|
Poslao: 28 Mar 2008 20:16
|
offline
- Pridružio: 08 Jul 2007
- Poruke: 2024
|
Ja volim kanapee, mada zahtijevaju dosta vremena. Vazno je da imas ideju sta ces stavljati, pripremis sve i...nabadas
Jednom sam ih pravila sa tost hljebom, a svaku krisku sam izrezala na 4 trougla, onako po dijagonali; tako dobijes trouglice sasvim fine velicine. Mozes ih premazati majonezom, kecapom, sirnim namazima, a onda redas sta zelis-kackavalj, sunku, masline, polovine koktel paradajza, komadice incuna itd...itd.
Daj masti na volju i ne moze da ne bude dobro.
Ja obavezno imam i zu-zu pecivo, a kad imam vremena, napravim i pitice od gotovih kora, sa razlicitim punjenjem. Brzo se prave, budu ukusne, a super su posluzenje.
Tu se gotove kore za pitu sloze jedna na drugu i izrezu na trake sirine 3-4 cm. Na jedan kraj svake stavis kasicicu fila, malo ulja i savijas (to ne znam ovako objasniti ), da na kraju dobijes trougao zatvoren sa svih strana; peces 20-30 min i to je to.
|
|
|
|
Poslao: 30 Mar 2008 01:11
|
offline
- catwoman
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 28 Mar 2008
- Poruke: 18
|
znam te trouglice.. a pazi ovo... decku je rodjendan i on je bio u fazonu da kupi pice, grickalice, ispece zamrznuti zu-zu i to je to! Znaci nista torta.. evo i danas je rekao nesto u fazonu ''ma sta ce mi torta za rodjendan'' i ''ma kupicemo neke sitne kolace'' tako da cu ja njemu lepo da uzmem pare koje je planirao da potrosi za rodjendan i sama organizujem. Ej, zove 15ak najblizih prijatelja, (+sestra, i ko se jos zadesi-ukupno nas 20) a on hteo da pece zamrznuti zu-zu!!!
Ma, ne svidja mi se tost hleb.. nista ne moze da se meri sa francuskim svezim hlebom... ne znam, razmisljala sam o varijanti krem sir-list sunke-malo rendan sir-i na cackalicu zabodem pola masline/kis.krastavac/sargarepu (da se šareni:))
imas neki savet? sugestiju? sta mislis koliko cega da kupim? meni je ugl.mama resavala ove probleme kad sam bila mala... ko mi je kriv sto sam ovo preuzela na sebe... :-D
|
|
|
|
Poslao: 30 Mar 2008 02:12
|
offline
- Pridružio: 08 Jul 2007
- Poruke: 2024
|
Bolje ne pitaj za kolicine...s njima sam ''na Vi'', ili ostane ''sila Bozja'' ili saljem muza u prodavnicu po jos..
To zavisi i od broja ljudi, ali i od toga koliko ko voli da jede..muski obicno jedu za 3 djevojke..
Ja imam inspiraciju za slicna posluzenja 1-2 puta godisnje, i tada sam u stanju da napravim mali milion tih grickalica.
Sjetila sam se da su se momci jednom ''ubili'' jeduci sledece (kazu ide uz pivo, ali malo je..hm..delikatnog mirisa ): francuski hljeb zarezes na kriske, ali ne odrezes sasvim-donja kora je spojena. Malo umutis maslac ili margarin i dodas malo sitno isjeckanog bijelog luka i persunovog lista. Tim namazom premazes svaku krisku unutra, rukom spojis veknu da se kriske prilijepe..pa izgleda kao citava, zamotas u alu-foliju i kratko zapeces u rerni. Onaj pikantni maslac se rastopi, a hljeb bude hrskav-extra je.
Naravno...svi vole i rostilj Ali, to prepustam muzu; strucnjak je za te ''egzibicije'', neuobicajene raznjice, na koje stavlja komadice mesa, gljive, paprike...(ali to je vise za, onako, manje drustvo..balkon..elektricni rostilj..)
Ogladnicu, majke mi, u ova doba
|
|
|
|
Poslao: 30 Mar 2008 09:22
|
offline
- MoscowBeast
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
Za kolicine najlakse je sracunati ovako: broj gostiju * 400 g (svega). Znaci za 20 gostiju treba cca 8 kila klope. U tih 8 kila ulazi i hleb i salame i namazi i grickalice. Mozda izgleda na prvi pogled mnogo, ali kad krenes da kupujes razne stvari, nakupi se 8 kila dok kazes piksla.
Ako ce zurka potrajati do ujutru, ili ako su deca bas jeshna, onda povecati kolicinu na pola kile hrane po coveku i to je to. Vise sigurno ne mogu da pojedu za jedno vece, jer treba uzeti u obzir i da ce piti ponesto.
|
|
|
|
|