|
|
Poslao: 01 Okt 2012 09:40
|
offline
- vasa.93
- Moderator foruma
- Pridružio: 17 Dec 2007
- Poruke: 14824
- Gde živiš: Niš
|
Der Tisch --> sto
--> gedeckter Tisch - pripremljen sto (eng. table ready laid)
|
|
|
|
|
|
Poslao: 11 Apr 2013 20:31
|
offline
- Pridružio: 03 Okt 2008
- Poruke: 551
|
ThePhilosopher ::Napisano: 22 Sep 2012 2:22
Konfitüre = Marmelade
#
]
U vezi marmelade jedna legenda ( a mozda je i stvarna , a potice iz Engleske).
Naime , u 18, pa i 19-om velu je juzno voce ( pomorandze ,limun) bilo jako retko, sebi su to
mogli da priuste samo imucni ljudi i tako u nekom domacinstvu bila je francuska kuvarica Mary,
stigla je velika posiljka pomorandzi, ona uzme voce , pomesa sa secerom i pocne da ga kuva,
Cela posluga se prenerazi i pocne da vice Mary Malade i otuda imamo rec
marmelada, ali i marmeladu od pomorandzi
|
|
|
|
|
Poslao: 15 Apr 2013 14:57
|
offline
- Pridružio: 03 Okt 2008
- Poruke: 551
|
MIslim da gresis.
More ne da mislim, nego znam, al aj jako sam lepo vaspitana devojcica )
Pflaumen i Zwetschgen su jedno te isto, jedne su sljive ranke, druge stizu kasnije,
prve jedemo kao sljive ( velike, socne), od drugih praiamo pekmez, pecemo rakiju,
i u Austriji i u Nemackoj se pravi cuveni olac koji se svuda zove Zwetsvhgenkuchen. To su one sljive koje su zrele u avgustu, suve, male, slatke.
I ovaj, dzem,marmelada i konifutura, zele imaju istu pricu.
U Nemackoj se marmelada zove samo ona kao i u Engleskoj od pomoradzi
( Dzem je u Engleskoj svee drugo samo ne to od citrus vocki), a konfitura je svaki drugi
peekmez. Od kud ti ovo za marmeladu i Nemacku?
|
|
|
|
Poslao: 15 Apr 2013 15:01
|
offline
- Fil
- Legendarni građanin
- Pridružio: 11 Jun 2009
- Poruke: 16586
|
To mi je rekao bobby, koliko se sećam. sada ću ga cimnuti na PP da objasni ovo.
|
|
|
|
Poslao: 15 Apr 2013 17:30
|
offline
- bobby
- Administrator
- Pridružio: 04 Sep 2003
- Poruke: 24135
- Gde živiš: Wien
|
I ja sam ispricao onako kako je meni jedna austrijanka ispricala.
|
|
|
|