Kod oboljenja zucne kese pa i tvog obolenje u ishrani je bitno ograniciti unos masti ali ne i ugljenih hidrata.
Treba jesti u manjim kolicinama i cesce 5 puta dnevno.
Hleb, samo nikako svez vec odstajao, dvopeke, testeninu, krompir, pirinac su dozvoljeni.
Meso Piletina bez kozice, posna teletina, junetina, posne ribe (pastrmka, skusa, bakalar,) Konzervirana riba se iskljucuje. Za dorucak moze i posna sunka.
Ne treba jesti nikakve iznutrice, sve konzrevirane proizvode, suhomesnate i svinjetinu.
Mlecni proizvodi: kiselo mleko, surutka, jogurt u vrlo malim kolicinama.
Jaja: Samu u jelu recimo testo u supi sa jajima, eventualno bareno jednom nedeljno.
Povrce: Pire krompir, baren krompir, celer, sve mlado povrce je dozvoljeno ali pasirano. Spanac. rotkvice, zelena salata....
Voce: Sve vrste barenog voća bez kore, dakle kompoti.
Napitci: Uz kompote sokovi i blagi cajevi, bela kafa takodje malo blaza crna kafa u manjim kolicinama.
Deserti: Puding, keksi, medenjaci (bez masti) spremljeni sa margarinom, koh od pirinca, ovsene pahuljice
Zacini su svi dozvoljeni sem ljutih (biber, senf, ljuta paprika, beli luk).....
Zabranjene sve zasicene masti i tesko rastvorive masti (svinjska, kokosija, guscija, mast od pecenja)
Dakle preferirati barena, a ne pecena jela. Moze i grilovana dozvoljena mesa i ribu.
Masnocu uzimati iskljucivo biljnog porekla.
Navest cu ineka povrca koja treba izbegavati: Sve suve mahunarke, krastavce, przen krompir (cips, pomfrit) kelj, kupus, karfijol, kelerana, crni luk (svezi) zelena paprika, feferone kiseli kupus..
|