Poslao: 23 Mar 2012 13:33
|
offline
- Fil
- Legendarni građanin
- Pridružio: 11 Jun 2009
- Poruke: 16586
|
- 17Ovo se svidja korisnicima: Red_star_girl, mcrule, Tamtitam, posebna, MyLada, CyberSrbin032, vasa.93, mpman, g0c47777, Springfield, Mila_90, Neprimetna, magna86, Sagacity, TwinHeadedEagle, blessing, Filodendron
Registruj se da bi pohvalio/la poruku!
Ovaj blog je namenjen svima onima koji kao nešto kuvaju (kao ja što se učim zadnjih par meseci )
Znači, biće predstavljeni neki kratki recepti koje početnici mogu sa lakoćom da spreme (n00b cooking).
Čisto da se nekad odmeni "glavni kuvar"
Sledeći unos u blogu će biti jedan recept koji je juče dobro prošao (nisam zabrljao).
INDEKS
- Dinstani šampinjoni sa pavlakom LINK (Fil)
- Sočivica LINK (Fil)
- Pica alternativa LINK (mpman)
- Morski plodovi LINK (Fil)
- Pečena koka LINK
- Lignje LINK (Fil)
- Pohovane šnicle LINK (Neprimetna)
- Musaka LINK (Fil)
- Univerzalni recept za picu, slane i slatke kiflice LINK (Neprimetna)
- Prava pica ala mpman LINK (mpman)
- Palačinke LINK (mpman)
- Veseli kupus LINK (Dusan) , Veseli kupus ala Neprimetna
- Krompir zapečen u rerni LINK (Neprimetna)
- Sunce ala Neprimetna LINK (Neprimetna), Neprimetni slani kolač (Dusan)
- Pečena koka LINK (posebna)
- Mlečne oblande, na starinski način LINK (Neprimetna) (pokušaj Sorelag)
- Pita sa jogurtom i pavlakom LINK (Sagacity)
- 6 šnicli od svinjskog vrata LINK (Sagacity)
- Urolana pita ala Neprimetna LINK (Neprimetna)
- Glavato zelje LINK (Sorelag)
- Podvarak ala pojma nemam (c) LINK (Dusan) (aka "Leteci kupus" )
- Blitva na dalmatinski način LINK (Dusan)
- Pita, tikvice, griz LINK (tetkaD)
- Tarana s jajima LINK (Kentaurus)
- Krompir, patlidžan, krompir, pekač LINK (Fil)
- Čorbast pasulj LINK (Neprimetna)
- Kiselo mleko LINK (Neprimetna)
- Čorbica od graška LINK (Neprimetna)
- Keks od kokosa LINK (mpman)
- Suncokret LINK (mpman)
- Štrudla s makom LINK (Neprimetna)
- Sladoled sa karamel prelivom LINK (LakyTheMacak)
- Slane kiflice LINK (Neprimetna) (bonus: pekarske kifle
- Krofne LINK (mpman)
- Krempita LINK (Neprimetna)
- Brzi omlet LINK (wityla)
- Burek od heljdinih kora LINK (Sagacity)
- Kupus LINK (Fil) ala Neprimetna
Saveti:
Neprimetna: dinstanje, zaprška, ..., ne jaje u zaprsku, tip testa, hrskava korica, punjene paprike, blitva bez peteljki, šta je dinstanje?, ni slučajno crni luk u zapršku, o sodi bikarboni, Osim vremena, treba dosta i ljubavi, kako najbolje prepoznati ukus, krčkaš i spavaš, šećer mešaj sa kvascem i vodom, so dati u brašno
Fil: da luk ne štipa, zrno kafe protiv saransaka, ako nakon kuvanja ostanu tragovi na šporetu
tetkaD: kisela u dinstanju, jabuka u supi pilećoj, soda bikarbona protiv stomačnih tegoba
Sorelag: Tarana mesto rezanaca, za supu, hleb koji se ne mesi
Angelika: Manipulacija temparaturom i količinom začina jeste ključ ukusne kuhinje
Testimonials
- Sorelag, Fil, Dusan, Sagacity, tetkaD, mpman
|
|
|
|
Poslao: 23 Mar 2012 13:52
|
Dinstani šampinjoni sa pavlakom
Sastojci:
- 500 grama šampinjona
- 2 osrednje glavice luka
- 3 kašike ulja
- 1 čaša vode
- 200 grama pavlake
- 1 jaje
- 1 kaščica brašna
- malo peršuna
- so i Vegeta (po potrebi)
Način pripreme:
* Luk iseckati na sitne komade.
* Detaljno oprati šampinjone/pečurke i iseckati na listiće.
* Jedno jaje i kaščica brašna treba da se umute u manjoj posudi (može i šoljica za kafu), tako da ta smeša bude bez grudvica.
U šerpu staviti ulje i zagrejati ga na laganoj vatri. Kada se zagrije, luk staviti da se dinsta. Kada luk "promeni boju", dodaju se iseckani šampinjoni.
Smeša treba da se posoli (ja sam stavio jednu ravnu kašiku soli) i, uz lagano dodavanje vode (otprilike jedna šoljica), treba da se dinsta oko 15-ak minuta, uz lagano mešanje. (ne pregoniti sa dodavanjem vode jer šampinjoni puštaju vodu)
Dakle, nakon 15 minuta dinstanja, treba dodati ovu smešu (umućeno jaje i kaščica brašna) + dodati i 200g pavlake. Ovde treba staviti i malo peršuna i proveriti koliko je to zapravo slano. Po potrebi staviti Vegete.
Ostaje da se uz lagano mešanje krčka još 10-ak minuta.
|
|
Poslao: 16 Avg 2012 14:55
|
Sočivica
Sastojci:
- 500g sočiva
- 3 glavice crnog luka
- 2-3 češnja belog luka
- par zrna karanfilića (opciono)
- veći lovorov list
- polovina limuna
- pavlaka (2-3 kašike)
- senf (pola velike kašike)
- aleva paprika (2-3 kaščice)
- brašno (1 kašika)
- ulje (1 kašika)
- začin - vegeta
- biber
Način pripreme:
* dve glavice crnog luka iseckati nasitno, jednu ostaviti celu
* jedna kašiku brašna umutiti u čašu vode i razbiti grumenja
a) Sočivo skuvati u vodi sa jednom celom glavicom luka i (opciono: karanfilićem zabijenim u luk), začinom, lovorom, belim lukom i celim žutim delom kore polovine limuna. Kuva se ~1h. (dok ne omeči)
Nakon 1h kuvanja, odliti većinu vode iz šerpe i odstraniti luk.
b) U drugoj, većoj šerpi treba izdinstati sitno iseckane 2 glavice (posoliti da pre omeči) crnog luka na ulju, uz dolivanje vode (po potrebi). Dodati umućeno brašno.
--> c) Na dobijenu zapršku sipajte sočivo sa vodom.
Dodajte alevu papriku, biber, senf, pavlaku, limunov sok
Kuvajte smešu na tihoj vatri 10 min.
|
|
|
Poslao: 30 Avg 2012 23:50
|
Morski plodovi
Sastojci:
- 1 pakovanje "plodovi mora" (300g) [mješavina za rižoto]
- Pasata di pomodoro (jedna čaša)
- riža (jedna čaša)
- vegeta
- 2 glavice luka (ili 3 manje glavice)
Način pripreme:
* Luk iseckati na sitne komade.
* U drugoj, manjoj šerpi oprati rižu "u 3 vode".
U šerpu staviti malo ulja (da prekrije dno šerpe) i zagrejati ga na laganoj vatri. Kada se zagreje, luk staviti da se dinsta. Kada luk "promeni boju" (požuti i smekša), dodaju se plodovi mora.
Treba dodati jednu kašiku vegete i dalje dinstati 10-15 minuta na laganoj vatri.
Nakon 10-15 minuta se dodaje čaša "Pasata", oprana riža i 2 čaše vode.
Smešu treba krčkati i mešati još 15 min na laganoj vatri. Po potrebi dodati još vode (riža dosta upije vodu).
Po potrebi dodati bibera i aleve paprike.
--------
Brzo i jednostavno i glavni kuvar zadovoljan
|
|
Poslao: 03 Sep 2012 14:19
|
- 12Ovo se svidja korisnicima: mpman, jelkica7, posebna, bluewortex, Dusan, kaivmair, Neprimetna, mcrule, Red_star_girl, E.L.I.T.E., aronija, blessing
Registruj se da bi pohvalio/la poruku!
O, sveto nebo, o, moćne sile, bacite jedno pečeno pile!
+ Pesmica JEDNOGA DANA
Jednoga dana
pre sedam dana
srelo se sedam
gotovana.
Prvi gotovan,
naočit, mlad,
sede i reče:
Prezirem rad!
Drugi gotovan
nemaše kud,
dodade na to:
Prezirem trud!
Treći gotovan
leže pod dud:
Nek' radi onaj
ko je lud!
Četvrti brzo
pronađe hlad:
Ima vremena,
još sam mlad!
Peti gotovan
već je spavao,
šesti ni glasa
nije davao.
Sedmi je sedeo
budan i jadan
i ponavljao:
Ja sam gladan!
O, sveto nebo,
o, moćne sile,
bacite jedno
pečeno pile!
Uto se javi
gavran sa grane:
Ne dajem ništa
za gotovane!
Dosta je bilo
mufte davanja,
prošlo je vreme
izmotavanja!
Ljubivoje Ršumović
Sastojci:
- Fant "Eci - Peci", mješavina za pečenu piletinu (Podravka)
* u pakovanju dolazi mješavina začina, vrećica za pečenje i vezica
- 4 krompira
- cela koka
Način pripreme:
* krompir iseći na polovine
* piletu odstraniti kožicu (opciono)
* razdvojiti batake
U pitanju je vrlo jednostavna procedura, gde nema dodavanja ulja niti prljanja tepsije
Dakle, meso i krompir treba da se stave u vrećicu za pečenje, nakon čega se stavlja mešavina Fant. Sadržaj vrećice je potrebno protresti, kako bi se začin ravnomerno rasporedio (ukoliko se nije dobro rasporedio, može se dodatno naneti ručno).
Nakon toga, stavlja se vezica, koju treba zavezati na oko 4cm od ruba vrećice. Ne treba je jako stegnuti, već ostaviti malo prostora da "diše".
Vrećicu treba položiti u tepsiju, i u rerni peći 60 min, na temperaturi od 200 stepeni.
* Normalno je da se u ovom vremenskom intervalu vrećica naduva (gotov' da će puć' ).
Uživajte u obroku
------
+ Sastojci mešavine Fantkuhinjska so
začini (slatka začinska paprika, beli luk, kurkuma, kim, korijandar, đumbir, muškatni oraščić, crni biber, ljuta začinska paprika)
sušeno povrće (luk, peršun)
kukuruzni skrob
šećer
|
|
Poslao: 15 Mar 2013 11:18
|
E, ovako, Fil
Kao prvo, luk nikada ne dinstaš na način kao što ti radiš. Ti, ustvari, pržiš luk, a treba ga samo lagano dinstati.
Dno posude u kojoj se kuva preliti sa malo ulja, dodati seckan crni luk u uključiti ringlu. Dakle, lagano zagrevati i dinstati luk da dobije finu belu, staklastu, boju, nikako da se prži i pregori!
Kada se luk izdinsta, na lagano, postane prozirno staklast, radiš dalje : )
Ako dodaješ belu zapršku /brašno razmućeno u vodi/, da ti se ne stvaraju grudvice, uvek razmuti predviđenu količinu brašna sa malo vode da dobiješ gustu kašu. U dobro izmućenu kašu sipaš vode da se razredi do gustine koju želiš i sipaš u jelo da se još dobro ukuva.
Za ukusno jelo treba strpljenje i ljubav prema kuvanju.
Ako ti 'moćne sile podare jedno pile' ja ću ti dati recept za jednostavno spremanje.
Celo pile natrljaj vegetom, namaži senfom, malo naulji, stavi u običnu papirnu vrećicu /štaniclu/. Peci u vreloj rerni dok ne porumeni.
Ili
Pile iseci na batake, karabatake, krilca, i belinu isečenu na šnicle. Ispohuj.
Pohuješ na sledeći način:
Parčad mesa usoli, svako parče uvaljaj u brašno, razmućena jaja pa u prezlu i stavljati na vrelo ulje da se uhvati korica. Smanjiti temperaturu i lagano pržiti sa svih strana dok dobije finu zlatnu boju.
Na isto ulje, po završetku pohovanja, ispeci malo pomfrita kao prilog uz piletinu.
Ostatak pileta usitni na manje parčiće, ostavi u frižider za sutradan, i napravi 'kljukušu'
'Kljukuša' se pravi od pileće sitneži koja se stavi u tepsiju i vrelu pećnicu da se malo zapeče.
Napola pečeno se prelije testom za palačinke i zapeče se.
Preliv praviš kao za palačinke/ samo malo gušće /, dodaš malo praška za pecivo/ .
Dobiješ divno jelo nalik na proju. Jednostavno, ukusno. I brzo.
|
|
|
Poslao: 14 Sep 2013 17:13
|
Lignje
Sastojci:
- 1 pakovanje lignji (500g)
- 3-4 velika krompira (XXL)
- beli luk (aka saransak, 4-5 čenova)
- začini: ruzmarin, so, peršun
- malo maslinovog ulja (ekstra djevičansko/extra virgin)
- 1 dl belog vina
Način pripreme:
* Krompir iseckati na kolutiće.
* oprati lignje, posušiti ih, i iseckati na kolutiće.
Sve se izmeša u velikoj zdjeli: i lignje i krompir i beli luk i navedeni začini + maslinovo ulje.
To se sve stavi u pekač, i peče na 200 stepeni. Nakon pola sata videti koliko je prženo.
Lignje prvo puste malo vode, a kada se ona upije, dodaje se 1 dl belog vina. Kada se doda vino, peći još 10-ak minuta.
Jedan od jednostavnijih n00b recepata.
|
|
Poslao: 20 Sep 2013 00:11
|
Napisano: 14 Sep 2013 19:38
Šnicle/ pileća ili ćureća belina/, ispohovati na uobičajen način.
U šerpu staviti malo ulja, izdinstati glavicu sitno seckanog luka, dodati šoljicu vode da se dobro luk udinsta.
Na dinstani luk dodati 2 kašike brašna, brzo promešati na laganaoj tempetauri, dodati Začin C, pola kašike mlevene paprike, naliti kuvanim paradajzom, dodati seckani celerov i peršunov list, malo šećera/ po ukusu/ i 1-2 čena iseckanog belog luka. Ukuvati da se sos zgusne / gustina jogurta/.
Pohovane šnicle poređati u pekač, naliti umakom i zapeći.
Prijatno, Fil-početniče : ))
Dopuna: 20 Sep 2013 0:11
Neću više da kuvam, ni na blogu ni kod kuće. Eto, mogu i ja da nemam hobi.
|
|