Poslao: 15 Avg 2014 20:16
|
Mislio sam da će sledeće biti lazanje, ali odavno to nisam probao u kuhinji, pa kad probam (i ako uspe ), možda padne i taj recept.
No, idemo sa još jednom laganicom, koja baš ispadne ukusno, bez po muke.
Neophodno:
- 3 krompira
- 1 tikvica
- 1 patlidžan
- 1 glavica luka
- začini: bosiljak, ruzmarin, aleva paprika, biber, vegeta, so, peršun, đumbir, kim.
- kockica maslaca
- malo maslinovog ulja
Akcija:
- tikvica, patlidžan, luk, iseći na kolutiće
- u pekač staviti celu smešu + začini + maslac + pouljiti (izmešati, da se "oboji", ko što kažu)
- Peče se sat vremena ma 210 stepeni
S druge strane, pale su i roštiljske kobasice (narezati "recke") i popržiti.
Na kraju ovo je ispalo baš ukusno, mnogo bolje nego što sam očekivao + odlična kombinacija sa kobsicama. 10/10
|
|
Poslao: 15 Avg 2014 22:58
|
Bravo Phil (jedva se opustih da te tako oslovim) odlično,samo baš ti nisu bile neophodne one kobasice,al ajd razumem,malko da se doda ukus.
Dopada mi se kod tvoje kuhinjice što koristiš mnogo začina.Ja to isto radim dok pripremam jelo.Celer,peršun,đumbir anis,bosiljak,majčina dušica.Navikavam i moj mali narod ali oni samo vade iz tanjira kada vide da se nešto zeleni.No naučiću ja njih
Ali se mora biti pažljiv jer nije dobro kada se neki začini malo više ,omaškom stave u jelo.
Kari stavljam kada pravim paprikaš bilo koji.
|
|
Poslao: 17 Avg 2014 00:54
|
Šta je Dano, zar samo tako strašan
Pa za lepšu polovinu nisu neophodne kobasice, ali za ovu drugu - jesu
Originalno, dakle, ide bez kobasica, njih sam stavio odvojeno, mora malo da mi zamiriše
Začini su zdravi, a i ukusnije je.
No, za to treba ispitati preferencije "kusadžija". Ako nešto ne vole, ne upotrebljavati
(ili dodati naknadano, baš kao i kobasice )
|
|
Poslao: 17 Avg 2014 18:37
|
Nisi al ja imam neki nasledni respekt prema tim silnim titulama koje se nalaze u tvom profilu.Šalim se naravno.Uz sve to povrće kako ja kažem svu tu travu koju nam stalno nameću potrebne su naravno i kobasice,nek makar zamiriše.
Kad sam kod pisanja evo par saveta.
Ako kuvaš supu pileću,dodaj obavezno koje zrno bibera par karanfilića,malko šećera,i naravno jednu opranu malu jabuku.Ostalo znaš šta se stavlja od povrća.A ako je piletina masna jedan list kupusa da se kuva sa supom.
To je za početnike a i za starije koji su iskusni a nisuznali.
|
|
Poslao: 17 Avg 2014 19:09
|
Haha uvek kada čujem za "karanfilić" (na engleskom "clove", razlikovati od "clover", što je detelina), setim se priče roditelja kada su pričali da se pre koristio karanfilić pre ljubljenja
Ili ko voli beli luk i sl. uzme par zrna kafe, kao poništava se ukus.
|
|
|
Poslao: 28 Avg 2014 21:00
|
mpman ::Je l' ima neko lep recept za čorbast pasulj? Onako, za početnike
Što jesi sam sutra kući, pa moraš ručak praviti
|
|
|
Poslao: 28 Avg 2014 22:01
|
Ne možeš pogrešiti , rebarca, slanina ili kobasica. Staviš sa pasuljom da se kuha i malo soli. Možeš ubaciti fafaronu jednu ljutu ako voliš da malo ljutne. Pred kraj dodaš biber i zapržiš ga i to ti je to. Vode doljevaš da ne uvri a i samim tim možeš sebi gustoću doterati kakav voliš .
Ako ne znaš napraviti zapršku uvek u samposluzi imaš fant ili alejev dodatak za pasulj, ubaciš njega i rešeno.
|
|
Poslao: 28 Avg 2014 22:55
|
mpman ::Je l' ima neko lep recept za čorbast pasulj? Onako, za početnike
Pasulj prebrati od nečistoće, oprati ga i naliti hladnom vodom. Ostaviti da prenoći.
Sutradan procediti pasulj, naliti novu vodu i staviti ga da proključa.Ocediti vodu.
Pasulj staviti u veću šerpu ili lonac, naliti vodom, dodati suvo meso, kobasicu, ili slaninu, useckati sitno dve glavice luka, staviti svežu celu papriku, možeš useckati šargarepu i zelen ako imaš. Krčkati na laganoj vatri bez dolivanja vode.Dodato začin C i biber po ukusu.
Pasulj je kuvan kada je sasvim meko zrno/ raskuvano ako je beli pasulj/.
U šerpicu naliti malo ulja, zagrejati ga, dodati jednu kašiku brašna, lagano mešati zapršku na tihoj temperaturi da brašno bude belo i da se peni, Dodati iseckan i pripremljen beli luk/1- 2 čena/, još malo upržiti,skloniti sa ringle, dodati 1 supenu kašiku aleve parike, promešati i zapšku sipati u pasulj. Još malo prokuvati./ Mlevena paprika se ne prži u zapršci/
Ako voliš ljuto, dodaj ljutu papričicu u toku kuvanja, ili ljutu mlevenu papriku u zapršku.
Na kraju kuvanja dodadaj iseckan peršunov list.
Kuvaj u najvećoj šerpi poklopljeno, i ne dolivaj vodu u toku kuvanja.
Javni nam kakv je bio pasulj >: D<
|
|