|
Poslao: 29 Avg 2014 23:41
|
Markiša, probaj sam da skuvaš pasulj.
Pazi da ne staviš previše pasulja.
Dovoljno je 300-400 gr.
Važno je da ti se dovoljno dugo kuva, da se krčka na laganoj temperauri.
Ni slučajno ne seckaj crni luk u zapršku. Naježim se kada vidim da plove parčići pregorelog luka po tanjiru.
Ovako spremljen pasulj je čorbast, ali nema bistru čorbicu. Ima svoju gustinu. I odličan ukus.
|
|
Poslao: 29 Avg 2014 23:42
|
Kiselo mleko
Skuvati mleko, najbolje pasterizovano iz vrećica min masnoće 3,2
Kada se mleko prohladi, ukuseliti ga 'kvascem' / 2-3 kašike kisele pavlake razmuti u malo mlakog mleka/
uliti u mleko i dobro promešati. Poklopiti.
Rernu malo zagrejati da bude mlaka.Kada se 'smlači', iskopčati je i staviti šerpu sa mlekom koje se kiseli . Ostaviti do jutra. Mleko obično kiselim noću.
Ako je mleko pregrejano kada se kiseli, izdvjaće se surutka i biće malo kiselije.
Ako je temperatura prava, mleko je gusto kao sir, bez surutke, i vrlo blagog ukusa.
Moj način provere je jednostavan; malim prstom određujem trenutak kada ukiseliti mleko.
Kada stavite mali prst, mleko treba da bude mlako.
|
|
Poslao: 02 Sep 2014 11:51
|
Citat:Ni slučajno ne seckaj crni luk u zapršku. Naježim se kada vidim da plove parčići pregorelog luka po tanjiru.
Pa valda svi znaju da se crni luk seckan odmah stavlja u pasulj,gde su rebarca ja stavljam papke slaninicu dosta peršunovog lista,šargarepu,beli luk iseckan i malko sode bikarbone,naravno maloko i šećera ,,kao i u svako jelo.
|
|
Poslao: 02 Sep 2014 12:18
|
Zasto soda bikarbona i secer u svako jelo?
Zaprske sa sitno seckanim lukom za pasulj su nepotrebne ali ne mora i ne sme luk da pocrni.
Ima jela gde daju posebno dobar smek.
Kakva bi bila klot corba bez "tanke zaprske" sa sitno seckanim lukom?
Na malo ulja przeno brasno smaknuto sa ringle i tek onda dodano malo seckanog crvenog luka koji samo "titra" vrucem na ulju i brasnu, tek kad se potpuno "smiri" ulje, dodajem alevu papriku ta kombinacija uz zuti zacin i list celera, persina daje miris koji cini ukus i miris takvim corbama.
Ja smatram da manipulacija temparaturom i kolicinom zacina jeste kljuc ukusne kuhinje.
|
|
Poslao: 02 Sep 2014 12:38
|
tetka_danuska ::Citat:Ni slučajno ne seckaj crni luk u zapršku. Naježim se kada vidim da plove parčići pregorelog luka po tanjiru.
Pa valda svi znaju da se crni luk seckan odmah stavlja u pasulj,gde su rebarca ja stavljam papke slaninicu dosta peršunovog lista,šargarepu,beli luk iseckan i malko sode bikarbone,naravno maloko i šećera ,,kao i u svako jelo.
Tetka Danuška, izgleda da Vam je nešto promaklo: )
Zašto soda bb?
Sodu možemo staviti samo ako nismo sigurni u vreme berbe pasulja, ni tada u kuvanje, samo u vodu u koju se potapa pasulj da lakše nabubri i omekša.
Zašto šećer?
Šećer koristim samo za sosove / paradajz, višnja, jabuka/ i u paradajz čorbicu. I nigde više : )
Već sam napisala o zapršci sa crnim lukom.
Čorbice su mi uglavnom bez zaprške, ali im gustinu dajem kašikom brašna razmućenoj u čaši mleka i malo pavlake.
Ako pravim crvene čorbice, luk izdinstam odmah na početku. Do kraja kuvanja, raskuvan je i ne vidi se da je u čorbici.
|
|
Poslao: 02 Sep 2014 12:56
|
Znam to Neprimetna ali ukus, posebno miris je potpuno drugacije ako se luk prvo dinsta pa onda brasno... Nije to onda ta corba.
Ne mora i ne vidi se luk iz zaprske ako je sitno seckan i nije pregoreo, ide ga bukvalno mrvica.
Ja recimo zaguscujem jelo bas ako se mora tako sto ga ubacim direktno na dinstano meso ili povrce. Koristim Fidelinkino ostro brasno i nema sanse da se ugrudva.
No svaka kuhinje ima svoje fore i fazone, okusi i mirise. Svaka je jedinstvena i prilagodjena vlastitim stilom ukusom, okusom, i najbolji "trikovi" se sticu upravo iskustvom i razmenama iskustva naravno.
Sto se sode tice tesko da ce promeniti datum proizvodnje pasulju i mesi a okus (bar meni) promeni. Ne svidja mi se. No ja sam hipersenzibilna kad je okus i ukus u pitanju.
|
|
Poslao: 02 Sep 2014 13:15
|
Angelika, pomažemo početnicima,imaju prilku da probaju oba načina
Nikada nisam stavljala luk u zapršku, ali sam jela kada drugi skuva. Ne dopada mi se.
Što se tiče kuvanja, i kuhinje uopšte, pokušavam da se izmaknem malo, ali će to teško ići.
To mi je hobi, sama uživam u kuvanju, moji ukućani takođe.
Čorbica od graška
na malo ulja izdinstati glavicu sitno sečenog luka da bude staklast.
Dodati pakovanje graška, dinstati zajedno sa lukom na laganoj temperaturi.
Naliti vodom i začiniti začinom C.
Kada je grašak kuvan, razmuti 1 veliku kašiku brašna u 2-3 dl mleka. Usuti u čorbicu i još malo prokuvati. Posuti sa dosta peršunovog lista. Ja volim da dodam dosta mirođije.
Ova čorbica , naizgled jednostavna i prazna, ima prelep ukus.
Volim sve da krčkam, ništa ne spremam na brzinu. Osim vremena, treba dosta i ljubavi.
|
|
|
|