Poslao: 17 Feb 2015 22:00
|
Neprimetna ::Recept je vrlo jednostavan, ali bih, ipak, umesto suvog koristila malo svežeg kvasca. Možda ću tako i uraditi, pa javljam kako je uspeo eksperiment.
Zaboravila sam da dodam, koristila sam svež kvasac, odokativno, jer nisam imala suvog u kući.
|
|
Poslao: 16 Apr 2015 20:23
|
("Lagan, srpski") brzi omlet
- 2 krompira
- 4 jajeta
- rostilj kobasica
- 50 gr dimljenje slanine
- pola glavice crnog luka
- komadic maslaca
- ulje
- zacini (po zelji - so, biber, prersun)
Krompire kuvati u kljucaloj vodi u ljusci 20ak minuta, potom ih oljustiti i iseci na kolutove. Kobasicu takodje iseci na kolutove, a slaninu na kockice.
U vecem tiganju proprziti sitno seckani crni luk na malo maslaca i ulja, dodati ostalo (krompir, slaninu, kobasicu) i zaciniti. Prziti 5 minuta, pa dodati umucena jaja i ispeci omlet. Posluziti dok je toplo.
|
|
Poslao: 04 Apr 2016 17:26
|
Neprimetna ::Naravno da može: )
Kvasac izmrviti u vanglicu za mešenje, dodati 1 veliku kašiku šecera, 1 cašu tople vode/ 2.5-3dl/, promešati i sipati brašno, dodati 1 veliku kašiku soli, šoljicu ulja i mesiti rukom dodajuci brašno da se umesi lepo, glatko, testo.Potrebno ti je 600-700 gr brašna.
Testo odmah podeliti na 10 loptica, svaku dobro izmesiti, premazati uljem i odložiti na podlogu za mešenje. Prekriti folijom, ostaviti 1/2 sata da testo odmara.
Kada testo odmori i malo naraste, svaku lopticu razviti oklagijom i rolati kiflice, kao na slici.
Gotovu kiflicu jednom stranom spustiti u posudu sa susamom i ređati na tepsiju za pečenje.
Uključiti rernu na najslabije, tek da bude mlaka, kiflice premazati vodom i staviti u rernu da narastaju /20-25min/
Izvaditi tepsiju iz rerne a rernu zagrejati na 220 stepeni. Staviti tepsiju sa kiflicama da se peku.
Ja sam deo kiflica radila sam susamom, a deo slanim prelivom.
Ako želiš i ti da praviš kiflice sa slanim prelivom, napravi ga na sledeći način:
2-3 kašike brašna pomešati sa 1 kašikom soli i razrediti vodom da bude gustina kao za palačinke. kašikom prelivaš kiflice kada su skoro pečene.
Znaci: susam odmah, slani preliv pred kraj pečenja.
Kada kiflice porumene, kao na slici, izvaditi tepsiju i svaku kiflicu blago prematati uljem.
Mali kulinarski savet: šećer mešaj sa kvascem i vodom, so dati u brašno.
Prijatno!
Naravučenije. Doooobro odvojiti kifle jednu od druge u plehu
U protivnom se dobija pita sa susamom
|
|
Poslao: 02 Apr 2017 09:02
|
Jedan sasvim jednostavan recept, a uz to i zdrav...
Burek od heljdinih kora
-Pakovanje heljdinih kora
-500 gr mladog sira
-Par kašika maslinovog ulja (a može i masti ili suncokretovog ulja, šta ko voli)
-Oko 400 ml kisele vode (ako stavljate više ulja, onda manje vode)
-Susam za preko, ako želite, ja stavljam.
Sir isitnite (izgnjavite) i u njega dodate pola od količine kisele vode. Podmažete tepsiju, ređate kore kako želite. Ja na dno stavim tri kore, svaku prethodno premažem uljem i poprskam vodom, zatim sir. Pa opet kore koje gužvam u ''harmoniku'' tri kore, znači slažem ih jednu do druge, preko nadev. Na kraju stavim dve kore koje sam premazala uljem i kiselom vodom, i preko pospem susam.
Meni je ovo sve rutina, pa sad ne mogu da se setim kako slažem kore, kako kad...Ali Uglavnom je to na način da liči na gužvaru, pošto ne volim pite koje se rolaju. Ovakav način čini pite da lepše nadođu i da su sočnije.
Kada ste sve lepo pripremili, a pripremili ste uveče , ubacite tepsiju u kesu, pa u frižider, i sačekate do ujutru. Stavite u rernu i pečete oko 45 minuta, zavisi od rerne.
Obzirom da nema u njoj ništa posebno, odlična je...
Moja je izgledala ovako...
Moja je bila sa 350 gr kora i oko 400 gr. sitnog mladog sira....
|
|
Poslao: 12 Feb 2019 21:11
|
Napisano: 12 Feb 2019 21:02
Neprimetna ::
Ako bude zainteresovanih za pogaču, postaviću i recept.
Oooo, al' se nekad' nezdravo jelo
Čitam, a sve mi miriše na zapršku iz pasulja
Dopuna: 12 Feb 2019 21:11
Neprimetna ::Još jedan lagan i brz recept
Zamesiti testo od 1/2 kg brašna, dve kašičice soli, 1dl ulja i 2dl vina / ja ne koristim vino već koristim pola tople vode, pola domćeg jabukovog sirćeta/. Zamesiti glatko testo i ostaviti ga da odstoji.
Napraviti fil od sira i barenog spanaća/ blitve ili koprive/, po 300-350 gr, jednog jajeta, bibera i soli po ukusu.Fil dobro sjediniti mikserom.
Testo podeliti na dva dela. Oba dela razviti kružno, prečnika tepsije.
Na prvi deo naneti fil, do na sredinu, deo kružno, odmaknuto od ivica/ kao na slici.
Prektiriti fil drugom polovinom testa.IRubove oba testa pritiskati viljuškom da se sjedine.
Sredinu pritisnuti nekom šoljicom, sa strana seći parčad i okretati ih na kant.
Sve premazati umućenim jajetom, posuti semenkama / ja sam posula proprženim susamom/ i peći.
Vrlo je jednostavno. Možeš ti to!
Ovaj post mi pinuj, zaboravila sam da sam nekada pravila ove pogače.
Sada zaista retko šta zamesim
|
|
|
|
Poslao: 18 Mar 2019 13:12
|
Ako nakon kuvanja ostanu tragovi na šporetu/ringlama --> trik!
Na problematična mesta posuti so, potom sačekati da se šporet ohladi, i na kraju uklonite so sa površine!
Zajedno sa njom otići će i svi tragovi kuvanja.
|
|
Poslao: 23 Apr 2020 07:41
|
Ne postoji preveliki posao ni premali pas!
Ako Korona divlja vani, ne čeka vam se u redovima da kupujete nešto bolje ( ), već imate koju glavicu kupusa --> spremite pretis lonac i za 10-ak minuta sastavite ručak
Šta se našlo u kući
- Glavica i po kupusa (otkinuti kočanje i iseći na osmine)
- Dva komada suvog mesa (prethodno se prokuvaju 3-4 minuta)
- 3 šargarepe (iseći na kolutiće)
- 1 glavica crnog luka (iseckati nasitno)
- 2 čena belog luka (iseckati nasitno)
- 1 paprika (iseckati na kvadratiće)
- 1 krompir (iseckati na kvadratiće)
- 1 goveđa kocka (marke Takovo )
Šta s tim da se radi?
Sve strpate u ekspres lonac (Metalac, a koji drugi ), i zalijete sa 2l vode; pobiberite, nešto manje soli, nešto više Aleva paprike, kad propišti, smanjiti vatru na 3 i ugasiti za 15 minuta.
Slika nema, to prepuštam damama, ali obećavam da je ovo jestivo
|
|
|