Poslao: 28 Sep 2013 12:14
|
- 11Ovo se svidja korisnicima: magna86, mpman, Neprimetna, Kentaurus, E.L.I.T.E., jelkica7, morando, Red_star_girl, mcrule, tetka_danuska, Goran Markovic 4
Registruj se da bi pohvalio/la poruku!
Musaka
Sastojci:
- 4 veća krompira
- 3 glavice luka
- 300 g junećeg mljevenog mesa
- 3 čena belog luka
- malo sušene šargarepe, malo Passata di Pomodoro, biber, ruzmarin, malo peršuna
- 2 jaja
- 200 g pavlake
Način pripreme:
* Luk i beli luk iseckati na sitne komade.
* krompir iseckati na tanke kolutove (što tanje, da bolje upije sokove).
* umutiti jaja sa pavlakom (ako bude puno gusto, dodati mleka ili jogurta)
Zagrejati kolo i izdinstati luk na tavi uz malo maslinovog ulja. Odmah prilikom dinstanja se stavi i malo soli da luk smekša i malo sušene šargarepe i nastavlja se dinstanje.
U proces dinstanja se ubacuje meso, koje treba razbiti - da ne bude u grudvama. Dodaje se Passata di pomodoro, beli luk, te malo bibera, ruzmarina i vegete po potrebi.
Kada se sve "smućka", dinsta se 10-15 minuta. Ubaciti peršuna po potrebi (kad se završi dinstanje ostatke mesa pokupiti krompirima - da se ne baca )
S druge strane, krompir treba malo posoliti i slagati po dnu pekača, a princip slaganja je:
a) dva sloja (krompir-meso-krompir)
b) više slojeva (krompir-meso-krompir-meso-krompir)
Kada se poslože svi slojevi u pekač, prelivamo ga ravnomerno sa umućenim jajima i pavlakom, da slojevi dobro upiju smešu.
OK, that's it, poklopimo pekač i turimo ga u rernu. Pečemo na 200 stepeni i to 50-55 min.
Voila
Da bi vama bilo prijatno, Fil će i dalje kuvati srcem
|
|
Poslao: 28 Sep 2013 23:26
|
Da krompir bude mek i sočan, dodaj malo ulja i šoljicu vode. Pavlaku i jaja kada je musaka napola gotova.
|
|
|
|
Poslao: 02 Okt 2013 21:38
|
E, ovako, Fil
Tražio si od Markiše recept za picu, ali ću ti ja postaviti odličan recept, univerzalni; za picu, slane i slatke kiflice. Dakle, recept za sve
250 ml mleka, 1 sveži kvasac, 3 kašike šećera.
Mleko ugreješ da bude mlako, dodaš šećer i kvasac. To moraš raditi u dubljem sudu.
U vanglicu spremiš brašno/ oko 700 gr/, dodaš 2 jogurta / od 2 dl/, 3 kašicice šećera, 3 kašike ulja, 3 kašičice soli, 3 jajeta.
Zamesiš testo uz dodavanje brašna/potrebno je ukupno od 1-1.5 kg /.Mesiš testo da bude glatko i mekano, ali da se odvaja od vanglice i ruku!
Zamesešeno testo staviš u veliku kesu / tregerušu/, zavežeš, i ostaviš u frižider da odstoji.
Testo treba da odmara najmanje 4 sata pre razvijanja za picu.
Od testa uzmeš deo, razvučeš za tepsiju u kojoj ćeš peći picu, garnirung po želji i ukusu.
Ostatak testa, ima ga jako mnogo, ostavljaš za drugu priliku.
Ovako napravljaneo testo je upotrebljivo nedelju dana, odloženo u frižideru.
Testo možeš da razvučeš u kvadrat, isečeš na kvadratiće, na svaki staviš kašičicu pekmeza, umotaš kiflice i pečeš.
Umesto pekmeza možeš premazati sirom, imaš odlične slane kiflice.
Očekujem povratniu informaciju : wink:
|
|
|
Poslao: 03 Okt 2013 07:42
|
Prava pica
Sastojci:
A) Testo:
200-220g brašna
1/2 kvasca
100 ml mlake vode
Ulje
So
B) Ono što ide na testo:
Kečap (blagi, pica, ljuti, po želji)
Salama/Šunka
Kačkavalj/Običan domaći sir/Feta
Origano
Ko voli,može da doda pečurke i/ili masline
Priprema:
Sipati 100ml vode u neko lonče i staviti na ringlu da se zagreje. Kad voda počne da isparava, skloniti lonče s ringle i vodu sipati u čašu od 2dl. U vodu dodati polovinu kvasca, kašičicu soli i minimalno ulja. Sve to dobro izmešati kašičicom i presuti u veću posudu. Nikako ne stavljati svo brašno odjednom i nikako ne presipati vodu u brašno! U posudu gde ste presuli vodu dodajte malo brašna i tako mutite najmanjom brzinom na mikseru. Postepeno dodavati brašno dok mutite, ali opet ne svo brašno. Kad osetite da mikser ne može više da muti jer testo koje se za lopatice lepi drastično usporava njihovo okretanje, zasucite rukave, dodajte ostatak brašna i rukama izmešajte testo sa ostatkom brašna. Kada to uradite, ostavite testo u posudi jedno 20-tak* minuta da naraste. Za to vreme možete oprati što ste isprljali, narezati šunku/salamu, sir/kačkavalj i spremiti ostale sastojke. Za jedno 10 minuta možete uključiti rernu na najvišu temperaturu (250°C) da se ugreje. Nakon 10 minuta, još malo umesite testo ako se lepi za prste. Uzmite najtanji okrugli pleh koji imate. Okrenite ga naopako. Ruke namažite uljem, pa rukama pređite preko površine pleha. Stavite kuglicu od testa koju ste već pripremili na sredinu i rukama rastežite testo. Zatim testo namažite kečapom, poređajte salamu, sir, prečurke kako želite. Stavite origano po želji. Posolite malo. Kada se ugasi lampica na rerni tj. kada se dostigne najviša temperatura u rerni, ubacite pleh. Neka se peče jedno 10-ak minuta, ali sve vreme budite uz rernu i pazite na testo jer može da se ispeče i ranije. Kada testo porumeni, izvadite ga iz rerne i uživajte u jelu.
Prijatno
PAŽNJA: Strogo je nepreporučnjivo dohvatanje pleha kažiprstom kada ga vadite iz rerne
________________________________________________________________________________
* Kod mene u receptu piše da testo treba da odstoji 1h do 1h30min, međutim, kako ja nisam imao mnogo vremena, morao sam da ga koristim posle 20 minuta,međutim se to ispostavilo kao prilično dobro, tako da mislim da ne treba da se ostavlja duže
|
|
|
|
Poslao: 04 Okt 2013 07:43
|
Palačinke
Sastojci:
3 jaja
Brašno
Voda
So
Šećer
Krem/džem
Način pripreme:
Uzeti dublju činiju i u nju razbiti 3 jaja. Mutiti ih mikserom dok ne postanu penušava. Postepeno dodajte brašno, a kada vidite da se testo lepi za lopatice, dodajte vodu sve dok smesa ne postane potpuno retka, tako da se može mešati kutlačom. Dodajte jako malo soli i isto toliko šećera. Sipajte i malu količinu ulja. Razredite smesu još malo vodom (ne sipajte svu vodu od jednom, već postepeno). Dobro zagrejte tiganj, a da li vam je smesa dobra možete odrediti već posle prve palačinke. Ukoliko vam je palačinka suviše debela, krta, u smesu dolijte vode. Ukoliko je suviše tanka, dodajte brašna. Palačinke namažite po želji. Predlažem da se mažu vruće jer se krem/džem lakše razmazuju na vrućim nego na ladnim palačinkama.
|
|