Kuvar za početnike

3

Kuvar za početnike

Veseli kupus Smile

Potrebno:
Manja glavica kupusa
4-5 krompira
2 veće šargarepe
pola celera
1peršun
2-3 crvena luka
List i celera i peršuna (jako su bitni - ubijaju onaj otužan miris kupusa)
glavica belog luka

Prvo se, radi lakšeg snalaženja, sve pripremi, mada se to stigne i kuvajući; seče se povrće dok se luk dinsta, a kupus dok se povrće dinsta i tako… Ali za početak najbolje da se sve pripremi...
Iseći luk i propržiti ga malo i onda na njega dodati iseckan celer, šargarepu, peršunov koren - promešati i par minuta (2-3) dinstati… Na to dodati kupus - neka ne buni što kupus ne može stati u lonac - kako se dinsta, on pada (onesvesti se), a kako pada tako se dodaje drugi, a ako prigoreva znači da je temparatura prejaka smanjiiti je…

Za početak može se dodati i malo vode (rakijsku čašu) da bude lakše dok se ne stekne rutina… Kad se kupus "onesvesti" dodati iseckan beli luk, brašno (dve varjače na ovu količinu) kašiku aleve paprike, vegete, izmešati to dobro i dodati peršunov i celerov list... dodati krompir... celu veću papriku i koju fafaronu, ko voli pikantno... preliti to sa litrom i po vode, izmešati, pustiti da zakuva, smanjiti peć da samo "titra" jelo i tako nek se dobrih pola sata krčka.. Proveravati da li je kuvano tako što se proba rebro kupusa ili celer - oni se najduže kuvaju…

Srećno Very Happy... i prijatno!

Treba mi savet za nesto sto upravo pravim.
Izdinstao sam luk sa sangarepom, ubacio mleveno meso sa kuvanim paradajizom pa sam hteo sve to da izmesam sa makaronama (koje posebno kuvam). Interesuje me da li bih mogao da ubacim jedno jaje u ovu "zaprsku" sa mesom? Ili ce se pokarabasiti smesa?

Napisano: 27 Okt 2013 12:58

Nemoj!

Prodnistaj meso, ukuvaj sa paradajzom, ali i malo vode dodaj, začinima; biber, vegeta, c. paprika, origano ili narendan morski orašćić.

Makarone obari posebno, ali da se ne prekuvaju, procedi ih, isperi pod mlazom hladne vode.

Makarone pomešaj sa kuvanim umakom, bez dodatnog kuvanja zajedno.
kada sipaš u tanjir, narendaj malo sira ako imaš.
Prijatno!

Dopuna: 27 Okt 2013 13:07

Da dopunim Duletov ' Veseli kupus', moj način pripreme je mnogo jednostavniji, naziv je ' prste da poližeš' Razz

U šerpu staviti meso / ja najviše volim meso koje ima dosta kostiju i sveže, mada može i dimljeno/naliti vodom, dodati samo vegetu i biber , malo prokuvati.

Glavicu kupusa iseći na 4 dela, ukloniti zadebljali deo korena, nasložiti preko mesa, poklopiti i sniziti temperaturu ringle na najniže, da tek krčka. U šerpicu sipati malo ulja i crvene paprike, preliti preko kupusa.

Kupus se kuva na pari i skoro u sopstvenom soku. mekan je ukusan, prelep, idealno za početnike, samo paziti da se ne presoli.
Prijatno!

Dopuna: 02 Jan 2014 22:10

Krompirići Mr. Green

Novogodišnji prilog Blogu

A recept Mr. Green

ThePhilosopher ::A recept Mr. Green

Ima Zagrljaj

Auuuu pa to izgleda odlično Smile :


Krompir zapečen u rerni

Krupnije krompire oljuštiti, posoliti, iseći na kolutove, ali ne do kraja, kolutići treba da ostanu da ostanu spojeni.

Između kolutća krompira poređati sir, slaninicu, ili šta već imate u kući.
Posuti mlevenim biberom, iseckanim peršunovim listom, listićima putera ili margarina.
Kada su pečeni, narendandati malo trapista.



Ovde su krompiri sa trapistom i kolutićima domaće kobasice.



Krompir spreman na ovaj način je lep i bez dodataka, samo začini, peršunov i celerov list.

-----------------------------

by Neprimetna.

------------------------------

Ovo mora da se proba Ziveli

Još jedan lagan i brz recept

Zamesiti testo od 1/2 kg brašna, dve kašičice soli, 1dl ulja i 2dl vina / ja ne koristim vino već koristim pola tople vode, pola domćeg jabukovog sirćeta/. Zamesiti glatko testo i ostaviti ga da odstoji.

Napraviti fil od sira i barenog spanaća/ blitve ili koprive/, po 300-350 gr, jednog jajeta, bibera i soli po ukusu.Fil dobro sjediniti mikserom.


Testo podeliti na dva dela. Oba dela razviti kružno, prečnika tepsije.

Na prvi deo naneti fil, do na sredinu, deo kružno, odmaknuto od ivica/ kao na slici.
Prektiriti fil drugom polovinom testa.IRubove oba testa pritiskati viljuškom da se sjedine.
Sredinu pritisnuti nekom šoljicom, sa strana seći parčad i okretati ih na kant.
Sve premazati umućenim jajetom, posuti semenkama / ja sam posula proprženim susamom/ i peći.





Vrlo je jednostavno. Možeš ti to!

Koje brašno? T 400 ili 500... oštro ili meko?

Uvek meko, osim za kremove gde je poželjnoi oštro brašno.
Na pakovanju brašna piše za čega je koji tip.
Ovo na slici sam radila sa glatkim T - 400.
A slika iz teme 'slane kiflice' je mešano T-400 i T-500.
Mislim da to i nije toliko bitno, bitnije je da se testo 'oseti' pod rukom, da se dobro zamesi, kao i da odmori dovoljno dugo.
E, kada se setim vremena kada nisam umela ni supu da skuvam, a novopečena domaćica Razz

Baš vam hvala za ovaj blog, mlogo je koristan. Very Happy A i voda polazi na usta samo od gledanja.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 875 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 4 sakrivenih i 842 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, _Rade, ArchaBasha, avijacija, Bahuss, BraneS, Frunze, GORDI, kalens021, Koca Popovic, Koridor, Kubovac, lakson001, Leonov, Lieutenant, Litostroton, Mercury, Nemanja.M, radionica1, Romibrat, Srky Boy, theNedjeljko, Toper, trutcina, uruk, vaso1, yoshich, Žrnov, šumar bk2