Poslao: 20 Jun 2014 03:13
|
Vidi se da nisam dugo bila u gradu, čim sam zalutala ovdje.
Biće da iz Filozofove kuhinjice baš lijepo miriše...
O, sveto nebo, o moćne sile ...
Moram da ostavim ovaj recept, koji je jednostavan da jednostavniji biti ne može, a padne jedno preukusno pečeno pile.
Potrebno je (samo):
- 1 očišćeno pile
- dooosta kuhinjske soli (300-500-1000 grama, zavisi od veličine posude u kojoj se peče)
U posudu nasuti soli, da bude otprilike za prst debelo, odozgo postaviti pile, peći u rerni dok ne porumeni kako volite. To je sve.
Bude sočno, ni neslano, ni preslano (samo se skine ona kožica koja stoji direktno na soli), prste da poližeš.
Evo i sličica:
|
|
|
Poslao: 20 Jun 2014 10:10
|
posebna ::
^^^^^
Ovako pečeno pile je zaista da prste poližeš. Provereno.
Isto ovako reš pečeno, sve sa hrskavom koricom koja se lepi za prste, dobijemo kada pile dobro usolimo, namažemo uljem ipečemo u običnoj papirnoj kesi /štanicli/.
|
|
Poslao: 21 Jun 2014 22:05
|
Neprimetna ::Još jedan lagan i brz recept...
Isto to samo malo drukčije
Zbog boje šoljice, moralo je i testo biti u tonu... Šalim se, ali u kući nije bilo jabukovog sirćeta niti belog vina, samo crnog, koje je 'završilo' u testu.
Odmoreno testo, nakon jednog sata, premešeno je opet (ne znam da li treba), a u filu je barena blitva i beli biber (opet jedini u kući).
Ukus je fantastičan, a zadovoljan sam i izgledom, obzirom da mi je prvi put.
Ako "laže koza ne laže rog" - pa je tu i fotodokuentacija.
Nije ovekovečen izlazak iz rerne, jer je djubre od baterije, otkazalo .
Sve u svemu, vrlo sam zadovoljan, ovo ću ponoviti opet - više puta (i sa belim, a i sa crnim vinom) i hvala Neprimetna , a zahvaljuju i još neki koji su probali...
Kako na receptu ne stoji ime, dobio ga je po Neprimetnoj: Neprimetni slani kolač
|
|
Poslao: 21 Jun 2014 22:09
|
Sjajno, Dušane.
Čini se da ti je testo bilo malo mekše, ili si dodado malo više ulja. Ili mi zapažanje nije najbolje?
Možda ću i ja sledeći put probati sa crvenim vinom : )
|
|
Poslao: 21 Jun 2014 22:16
|
Neprimetna ::... Čini se da ti je testo bilo malo mekše...
Jeste, ali bez posledica . Samo testo nije bilo tako na početku, pretpostavljam da je zbog nešto redjeg fila (premladog sira) i 'ogromnog' jajeta...
U svakom slučaju, sledeći put manje ulja i stari (tvrdji) sir.
|
|
Poslao: 21 Jun 2014 22:23
|
Blitvu, spanać ili koprivu, moraš doobro ocediti, i sir ocedi. Ja sam radila sa fetom, te mi je fil bio odličan.
>Kada je mekše testo, ne mogu lepo da se okrenu parčići, ali i tada, pogača izgleda sasvim lepo.
|
|
Poslao: 21 Jun 2014 22:32
|
Neprimetna ::Blitvu, spanać ili korivu, moraš doobro ocediti, i sir ocedi.
Tu je i bila greška, blitva nije ocedjena, a ni sir (slučajno nije ni fete, koju inače koristim, bilo u frižideru)...
Biće bolje svaki sledeći put
|
|
Poslao: 24 Jun 2014 15:07
|
Danas kuvamo punjene paprike. Obične, punjene paprike. Obično ne pravim zapršku, pa ispadnu malo bljutave. Može li neki savet za jednostavnu zapršku, tj. neki trik koji će malo zgusnuti saft budući da volim punjene paprike kad plivaju u saftu (iako ih zapečem u rerni).
|
|
Poslao: 24 Jun 2014 17:51
|
Punjene paprike, isto kao i sarmu, uvek kuvam u rerni.
Bez dodatka brašna, nećeš imati saft kakav želiš.
Paprike napuniti na uobičajen način, paprike ne zatvarati paradajzom, već svaku papruku okrenuti, delom na koji se punila, na tanjirić sa brašnom. Brašno koje se nalepi ne dozvoljava mesu da se raziđe, a daje gustinu saftu.
Naliti i malo kuvanog paradajza, dodati začina, dosta svežeg peršunovog lista, i prekriti poklopcem od pleha, ili alu folijom. Staviti u vrelu rerni i krčkati.
Ovako spremljene paprike ne mogu biti bljutave.
|
|