Kuvar za početnike

4

Kuvar za početnike

Vidi se da nisam dugo bila u gradu, čim sam zalutala ovdje. Razz Very Happy
Biće da iz Filozofove kuhinjice baš lijepo miriše...

O, sveto nebo, o moćne sile ... Very Happy

Moram da ostavim ovaj recept, koji je jednostavan da jednostavniji biti ne može, a padne jedno preukusno pečeno pile.

Potrebno je (samo):
- 1 očišćeno pile
- dooosta kuhinjske soli (300-500-1000 grama, zavisi od veličine posude u kojoj se peče)

U posudu nasuti soli, da bude otprilike za prst debelo, odozgo postaviti pile, peći u rerni dok ne porumeni kako volite. To je sve.
Bude sočno, ni neslano, ni preslano (samo se skine ona kožica koja stoji direktno na soli), prste da poližeš.

Evo i sličica:

Au, vodica mi krenu na ranu zoru Mr. Green
Posebno jelo, nema šta Zagrljaj

posebna ::


^^^^^
Ovako pečeno pile je zaista da prste poližeš. Provereno.

Isto ovako reš pečeno, sve sa hrskavom koricom koja se lepi za prste, dobijemo kada pile dobro usolimo, namažemo uljem ipečemo u običnoj papirnoj kesi /štanicli/.

Neprimetna ::Još jedan lagan i brz recept...
Isto to samo malo drukčije Smile
Zbog boje šoljice, moralo je i testo biti u tonu... Šalim se, ali u kući nije bilo jabukovog sirćeta niti belog vina, samo crnog, koje je 'završilo' u testu.

Odmoreno testo, nakon jednog sata, premešeno je opet (ne znam da li treba), a u filu je barena blitva i beli biber (opet jedini u kući).

Ukus je fantastičan, a zadovoljan sam i izgledom, obzirom da mi je prvi put.

Ako "laže koza ne laže rog" - pa je tu i fotodokuentacija.




Nije ovekovečen izlazak iz rerne, jer je djubre od baterije, otkazalo Evil or Very Mad .
Sve u svemu, vrlo sam zadovoljan, ovo ću ponoviti opet - više puta (i sa belim, a i sa crnim vinom) i hvala Neprimetna Zagrljaj , a zahvaljuju i još neki koji su probali...

Kako na receptu ne stoji ime, dobio ga je po Neprimetnoj: Neprimetni slani kolač Mr. Green

Sjajno, Dušane.
Čini se da ti je testo bilo malo mekše, ili si dodado malo više ulja. Ili mi zapažanje nije najbolje?

Možda ću i ja sledeći put probati sa crvenim vinom : )

Neprimetna ::... Čini se da ti je testo bilo malo mekše...
Jeste, ali bez posledica Razz . Samo testo nije bilo tako na početku, pretpostavljam da je zbog nešto redjeg fila (premladog sira) i 'ogromnog' jajeta... Embarassed
U svakom slučaju, sledeći put manje ulja i stari (tvrdji) sir.

Blitvu, spanać ili koprivu, moraš doobro ocediti, i sir ocedi. Ja sam radila sa fetom, te mi je fil bio odličan.

>Kada je mekše testo, ne mogu lepo da se okrenu parčići, ali i tada, pogača izgleda sasvim lepo.

Neprimetna ::Blitvu, spanać ili korivu, moraš doobro ocediti, i sir ocedi.
Tu je i bila greška, blitva nije ocedjena, a ni sir (slučajno nije ni fete, koju inače koristim, bilo u frižideru)... Sad
Biće bolje svaki sledeći put smešak

Danas kuvamo punjene paprike. Smile Obične, punjene paprike. Obično ne pravim zapršku, pa ispadnu malo bljutave. Može li neki savet za jednostavnu zapršku, tj. neki trik koji će malo zgusnuti saft budući da volim punjene paprike kad plivaju u saftu (iako ih zapečem u rerni).

Punjene paprike, isto kao i sarmu, uvek kuvam u rerni.
Bez dodatka brašna, nećeš imati saft kakav želiš.

Paprike napuniti na uobičajen način, paprike ne zatvarati paradajzom, već svaku papruku okrenuti, delom na koji se punila, na tanjirić sa brašnom. Brašno koje se nalepi ne dozvoljava mesu da se raziđe, a daje gustinu saftu.
Naliti i malo kuvanog paradajza, dodati začina, dosta svežeg peršunovog lista, i prekriti poklopcem od pleha, ili alu folijom. Staviti u vrelu rerni i krčkati.
Ovako spremljene paprike ne mogu biti bljutave.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 908 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 3 sakrivenih i 876 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, Acivi, ArchaBasha, avijacija, Bahuss, bojank, BraneS, Dežurni pod palubom, Frunze, Georgius, kalens021, Koridor, lakson001, Leonov, Litostroton, Mercury, milenko crazy north, naki011, radionica1, Romibrat, solic, Srki_82, Srky Boy, theNedjeljko, Toper, uruk, vaso1, Žrnov, šumar bk2