|
Poslao: 07 Jul 2014 17:14
|
Sorelag ::Danas smo kuvali glavato zelje
recept je vrlo jednostavan, tačnije nema ga. Kupiš glavicu glavatog zelja, opereš, isečeš na sitno ili krupno, ko kako voli. Ubaciš u šerpu sa nekim suvim ili sirovim mesom i kuvaš. Za to vreme pripremiš šargarepu, 1 svežu papriku, 1 ljutu papričicu (ako je mnogo ljuta, ne celu - biće papreno), iseckani crni luk, beli luk i dodaš u kupus. Pre nego što bude kuvano, dodaš list peršuna (peršinga , govorili smo mi kao klinci) i začine po želji. Ja stavljam so i začin c, vlašac i malo aleve. Kupus pravim bez zaprške i masnoće, odnosno ulja zato što ima mesa u njemu. Ali može se naravno zamastiti i zapržiti.
U ovoj temi sam pisala kako kuvam kupus, nije mi teško da ponovo napišem. Neverovatno je da najjednostavniji recept daje ukusno jelo.
U šerpu staviti meso, naliti vodom, dodati začin C i krčkati bez bilo kakvih dodataka, luka, ili drugog povrća.
Kupus očistiti, glavice ilseći na 4 dela, ili na 8 ako je kupus krupniji. Poređati kupus u šerpu preko mesa, smanjiti temperaturu ringle i lagano krčkati.
Kupus pusti sopstveni sok u kome se sve lagano krčka.
U šerpicu naliti malo ulja, lagano ga zagrejati, dodati 1 veliku kašiku aleve paprike, sve preliti preko kupusa. Još malo dokuvati.
Ovako kuvan kupus je prelep, meso iz kupsa je mekano, lepi se za prste.
|
|
Poslao: 13 Jul 2014 15:32
|
Podvarak (valjda) - a'la "pojma nemam"
Inspiracija je bila četvrtina oveće glavice kupusa, preostala od marifetluka iz prethodnih dana. Kako je pretila da 'izvrši samoubistvo' skokom u kantu za smeće, ničim izazvan, posvetio sam joj malo vremena.
potrebno (bilo meni pri ruci):
- kupus
- pileća krilca (ja imao 6 kom.)
- 2 supene kašike ulja
- 1/2 kafene kašičice kumina
- 1/2 kafene kašičice djumbira u prahu
- 1 kafena kašičica tucane ljute paprike (koju ne stavljam jedino u kafu i limunadu)
- vegete po ukusu
Priprema:
Probario sam pileća krilca (za svaki slučaj, ne znam im 'starost' - nisam bio na krštenju ). U dubokom tiganju (ručka se skida), na ulju, prodinstao kupus isečen na rezance ~3mm širine, uz dodatak kumina, djumbira, ljute paprike i vegete. Ubacio barena krilca i par kašika supe od kuvanja u tiganj, poklopio i smestio, u medjuvremenu ugrejanu rernu ~ 180 - 200 °C, na boravak od oko 30 min. Za svaki slučaj kontrola je bila povremeno vizuelna.
Da bi obrok bio kompletan, obzirom da sam već u 'poslu', vodu od krilca 'pojačao' sam šakom sušenog povrća (šargarepa, peršun, celer) i jednom Maggi govedjom kockom. Na kraju nepuna šaka rezanaca i eto paradajz supice i kompletnog ručka, a 'začinjeno' kafenom kašičicom razmućenog paradajz pirea (pred skidanje sa vatre).
Meni je bilo ukusno, nadam se i onom ko pokuša isto.
p.s. Verujem da bi mogao i neki drugi začin, po ukusu, da se koristi. Supu nisam slikao, zna se kako izgleda
|
|
Poslao: 14 Jul 2014 23:11
|
Citat:Podvarak (valjda) - a'la "pojma nemam"
Citat:
...............
.............
.............
- pileća krilca (ja imao 6 kom.)
- 1/2 kafene kašičice djumbira u prahu
- 1 kafena kašičica tucane ljute paprike
Alaa..Dule po kolicini "mirodjije" u tom tvom "a la kupusu" ja bih mu dala ime "leteci kupus"...ali ne zbog krila (komada 6).
|
|
|
|
Poslao: 05 Avg 2014 19:08
|
Neprimetna ::
U 2 litre mleka ukuvati 1 kg šećera, na laganoj vatri da se dobije gustina jogurta i divna zlatna boja fila. Pred kraj kuvanja naribati koricu limuna, dodati suvo grožđe, vanilin šećer, / ja volim i dosta soka od limuna/ i malo više od 1/2 margarina.
Prohlađenim filom premazivati oblande.
Ovako spremljene mlečne olande, na starinski način, svi obožavaju. Sličica sledi kada ih isečem.
Dopuna: 01 Jul 2014 12:00
Obožavam ih.
@Neprimetna, je li ova količina fila za jednu oblandu, hoću reći, jedno pakovanje oblandi?
Spremam se da ih pravim ovih dana, pa bih da znam meru.
|
|
Poslao: 05 Avg 2014 19:37
|
Blitva na dalmatinski način (možda i nije, ali je tako zovu )
Potrebno:
1 veza blitve
3,4,5 krompira (po želji i mogućnosti)
glavica belog luka
neki začin (vegeta, kulinat ili samo so - po ukusu)
mleveni biber (ja koristim beli)
ulje (ja koristim maslinovo)
Priprema:
Oljuštiti i obariti krompire u slanoj vodi.
Odvojiti 'noge' (peteljke) od blitve i prvo njih kuvati 10-tak minuta, zatim dodati listove još toliko vremena. Nakon kuvanja ocediti blitvu i iseckati je sitno. Na maslinovom ulju propržiti sitno seckani beli luk količinski po želji (ja stavim celu, najveću glavicu). Kad beli luk malo porumeni i dobije šmek, dodati seckanu blitvu, dobro izmešati, dodati kuvani krompir i izgnječiti ga viljuškom.
Lagamo propržiti, uz mešanje. Dodati biber, vegetu (so) izmešati sve dobro, uz proveru ukusa oko soli i bibera i to je to.
Nastavak je već klasika. Uz barenje krompira, obarena su i krilca/batačići. Pojačati supu jednom Maggi kockom, dosoliti ako je potrebno (obično je dovoljno slano od kocke, a voda je slana od barenja krompira) i 'zakuvati' sa 200 gr. smrznute mešavine za rusku salatu - gotova bistra čorbica.
|
|
Poslao: 05 Avg 2014 22:35
|
Dusan ::
Nastavak je već klasika. Uz barenje krompira, obarena su i krilca/batačići. Pojačati supu jednom Maggi kockom, dosoliti ako je potrebno (obično je dovoljno slano od kocke, a voda je slana od barenja krompira) i 'zakuvati' sa 200 gr. smrznute mešavine za rusku salatu - gotova bistra čorbica.
Baš sam se pitala ima li kakav nastavak... Dobro je....ima...
Dopada mi se recept. (naravno, uz nastavak koji podrazumeva batačiće....batali krilca )
|
|
Poslao: 05 Avg 2014 22:54
|
Sorelag ::
@Neprimetna, je li ova količina fila za jednu oblandu, hoću reći, jedno pakovanje oblandi?
Spremam se da ih pravim ovih dana, pa bih da znam meru.
Da, za jedno pakovanje sočnih oblandi.
Očekujem povratnu informaciju.
@ Dušane, sledeći put kada budeš pravio blitvu, probaj napraviti ručak bez peteljki.
Ukus će biti mnogo bolji.
Peteljke, ako su krupnije, obari, posoli i ispohuj.
Za moj ukus, sve preko dva čena belog luka je suvišno.
|
|