Student Licence softverske alternative

1

Student Licence softverske alternative

offline
  • Pridružio: 12 Okt 2010
  • Poruke: 10910

U poslednje vreme više vremena provodim radeći na polu ispravnom laptop-u sa ograničenim resursima koji može da služi i za prženje jaja i kuvanje ručka. Kao takav, bio sam primoran da tražim alternativna rešenja za softvere koje već uveliko koristim i na koje sam navikao. Ono na šta sam se ograničio jeste da softver ne bude s raznoraznim lekićima, tj. da bude u potpunosti legalan za nekomercijalnu upotrebu, ali i da služi svrsi i da mogu da se koriste na ovom kršu od laptopa, bar pristojno. Međutim, u tom procesu naišao sam na pojedine programe koji mi se čak i više dopadaju od onih koje sam koristio ranije, na jačem, bržem i boljem desktop-u (koji je, istina, 9 godina mator, ali je malo jači od laptopa).

Prvo za šta mi je zatrebala alternativa bio je AutoCAD. Novije verzije je moguće fizički pokrenuti na tom laptopu, ali od praktične upotrebe nema ništa. To secka, koči, pregreva, pa sam za to pokušao da nađem adekvatnu alternativu, a to je ujedno i softver koji najviše i koristim u svom radu.

Prvo na šta sam naišao bio je DraftSight, verzija je bila iz 2018. godine, besplatna za studente. U početku sam njega koristio, ako je sličan AutoCad-u. Ima dva izgleda interfejsa, može da liči na AutoCad iz mlađih dana, ima i danas standardni ribbon menu interfejs.
U suštini, lepo se ponaša, može da se koristi, ali! Tracking je užasan. Toliko je loš da, ako se ne obrati pažnja možete dobiti netačne crteže i netačne kote. Dobra stvar je što nije gladan resursa, tečno radi i sviđa mi se kako su rešili eksport u PDF, kao i dijalog za štampanje koji u AutoCAD-u može biti problematičan (više opcija, više mesta za grešku, pretpostavljam). Sviđa mi se kako izgleda okruženje, sve u svemu - fino programče, dosta je jeftinije od osnovne verzije Autodesk-ovog rešenja, a ne fali mu mnogo. Eh, da, baza delova u studentskoj verziji ne postoji što takođe iritira. Koristio sam ga uglavnom u varijanti da sam delove uvozio iz AutoCAD Mechanical-a sa drugog računara, a onda ih 'ugrađivao' lagano u svoje sklopove. To je već peripetija, ali ako vas mrzi, uvek možete da kupite platinum verziju softvera Mr. Green

Kako izgleda u praksi:

Napomena: Novija verzija softvera nije besplatna za windows (pričam o licenci za studente, naravno), već samo za Linux. Testirao sam i Linux verziju. Radi prilično zadovoljavajuće i tečno kao i na Windows-u, ali štampanje iz nekog razloga bar meni nije radilo. Naravno, apsolutno je kompatibilan sa AutoCAD formatom i mogu se koristiti blokovi napravljeni u AutoCAD-u.

Homepage: https://www.3ds.com/products-services/draftsight-cad-software/


Druga pristojna varijanta koju sam imao prilike da koristim jeste BricCAD. Ovo parče softvera mi je, priznajem prirastao k srcu. Prvo, apsolutno je kompatibilan sa AutoCAD formatom, komande su iste, može da se bira između oba izgleda interfejsa, nije zahtevan, ne koči mnogo, ali ima savršen tracking sistem koji mi nedostaje i kod originalnog AutoCAD-a. Zbog njega sam u stanju da u potpunosti prestanem da koristim AutoCAD. Druga stvar, ima lepo organizovana podešavanja - sve na jednom mestu, lejeri mogu da se kopiraju iz crteža u crtež, isto važi i sva druga podešavanja. Ovo je takođe interesantno: svi toolbar-ovi mogu da se isključe, a ikonicama alatki može da se pristupi uz pomoć menija koji se pojavljuje desnim klikom u prazno. Jako korisna stvar, a moguće je i sva podešavanja otvoriti na nekom drugom monitoru, a ceo prvi monitor posvetiti crtežu. Jako, jako lepo organizovan i odrađen softver. Ima podršku za parametarsko modeliranje itd, ali iskren da budem za to mi nije ni trebao. U ostalom, laptop je krš, pa nisam ni pokušavao da radim 3D modele u tome.

Studentska licenca ne obuhvata bazu sa gotovim delovima, na žalost. Da bi dobili studentsku licencu, morate da im priložite neki dokaz da ste student, što znači - traže sken prve strane indeksa i jedna licenca važi 12 meseci, ali može da se produži kad za to dođe vreme i važi za jedan i isključivo jedan računar. Licenca se veže za hard disk. Kada se jednom instalira program i iskoristi licenca, da bi je koristili na drugom računaru ili za sam reinstall programa u licence manager-u morate prvo odjaviti licencu. Program ima i nativnu verziju za Linux koja meni nije vršila posao jer je laptop krš. Bolje radi verzija za Windows.

Jako lep program, i iskreno ga preferiram u odnosu na AutoCAD...

Crtež odrađen u BricsCAD-u:


Webinar:
https://www.youtube.com/watch?v=6CiAIAYVp9s
Link ka mestu gde se možete prijaviti za licencu: https://www.bricsys.com/en-intl/academic/

WPS office. LibreOffice jednostavno ne zadovoljava moje potrebe za jednostavnim, brzim kucanjem i uređivanjem jednačina, ne dopada mi se kako radi i generalno previše baguje kada je reč o tabelama i slikama, M$ Office je okej, ali je skup, a potrebno je pribaviti i MathType. Moguće je kucati u LaTeX-u, ali je to već za mazohiste. Međutim, WPS office ima okrnjenu verziju MathType-a i to besplatno!



Link ka besplatnoj premium verziji za studente: https://www.wps.com/education

Ti si beše onaj što se bunio na LibreOffice Math? Very Happy Ne znam. Moja struka je na drugoj strani tako da mi to nikad nije bilo potrebno. Da jeste, verovatno bih koristio Latex ili neku varijantu. Btw, postoji i Latex dodatak za LibreOffice: https://extensions.libreoffice.org/extensions/texmaths-1 (mada te to verovatno ne interesuje Razz).

Od alternativnih editora formula, našao sam ovaj: http://equalx.sourceforge.net/. On generiše Latex code pomoću WYIWYG gui-a.

Što se tiče Office-a... Vidi da li ti faks/viša ima pristup Microsoft DreamSpark programu. Ako ima, možda već imaš pristup Windows/Officeu za dž ili po sniženoj ceni.

Crossover za Linux ima podršku za Microsoft Office 2016 i Office 356. Mada mislim da su samo Word, Excell i Powerpoint podržani (praktično Home & Office verzija). Takođe imaju popust za studente, ali nemaju javno objavljene edu cene.

Pored WPS Office-a, takođe postoji i SoftMaker Office. Besplatna verzija se razlikuje od pune uglavnom po tome što može samo da čita docx, xslx, pptx, ali ne može da čuva u tim formatima. Puna verzija nema to ograničenje.

U ovom slučaju fokus je na formulama i jednačinama. Moji grafički radovi se iz toga uglavnom i sastoje. Grafički radovi, izveštaji itd. Latex je super! Suštinski je super jer je moguće isprogramirati softver koji sam generiše LaTeX kod i pravi ti izveštaj umesto tebe. To sam razmišljao da ugradim u svoj softver koji obavlja kompletan proračun jednog lifta i okna lifta. Znači, samo klikneš na 'generate' i on ti izbaci latex kod koji kad prođe kroz kompajler izbacuje pun lepo otkucan i formatiran izveštaj u PDF-u. Jedan grafički sam čak i kucao u LaTeX-u. Sviđa mi se font i sve to... Al' dok ubaciš slike... A i samo kucanje jednačina je hod po mukama. Te kako da se rešiš praznih mesta, te kako da ti numeriše jednačine, te da li uopšte da ih numeriše, te kako on razume koje jednačine... Idi bre, treba mi fakultet za kucanje onog što mi treba za fakultet. Nije zahvalno što se vremena tiče, potrebno je dosta truda da se savlada, a na kraju dana se pitaš čemu sva ta muka kad ceo MathType košta svega oko 5$. Posle par dana kucanja LaTeX-a, došlo mi je da jednostavno iskeširam za licencu Mr. Green Mislio sam da nastavim to da teram i hteo sam da je BricsCad radio kako treba. Kažem, i sam laptop je malo problematičan... Ono što me je definitivno odvratilo od upotrebe linux-a jeste što SAP2000 ni pod razno ne može da se potera pod Linux-om (probao sam)... A bez njega... Ne ide Neutral

Zaboravih da pomenem jedan open source projekat, a to je SciLab. Ozbiljna je konkurencija Matlab-u, a dosta je lakši (što se prostora na hard disku tiče). Međutim, ne treba očekivati da će sav kod it Matlab-a da radi na SciLab-u, jer je sintaksa ponegde drugačija. Tipa, za grid on ima da se namučite... Međutim, tu je opširna dokumentacija i svaka Matlab komanda ima svoj ekvivalent u SciLab-u, ako nije identična.
SciLab: https://www.scilab.org

Meni je lično Matlab pravio dosta problema i muka živa s lekićima i glupostima za kojima nema preke potrebe. Lepo skineš 200mb SciLab-a i ne boli te glava... Još bolje, za razliku od Matlab-a, Scilab dozvoljava upotrebu ćirilice u label delovima grafikona smešak

Par sajtova sa listama alternativnih programa:
https://www.osalt.com/
https://alternativeto.net/
https://clockify.me/blog/apps-tools/best-free-software-alternatives/
https://www.techradar.com/best/free-office-software
https://clockify.me/blog/apps-tools/best-free-software-alternatives/

DraftSight 2019 na Linux-u.

BricsCAD interfejs:



BricsCAD - meni kojem se pristupa desnim klikom 'u prazno':


Preko ovog 'menadžera' može se pristupiti svim podešavanjima crteža. Od lejera do do kota i stilova teksta. Ako imate više crteža, možete kopirati stilove kota, stilove teksta ili pojedinačne lejere iz crteža u crtež. Mnogo olakšava posao jer ne morate da kreirate nove lejere za svaki crtež ponaosob...

Osim Autodesk Inventora, CREO (bivši Pro/Engineer) daje svoj softver besplatno za studente i profesore. Ne treba se ništa dokazivati, samo je potrebno napraviti nalog i dobija se pristup download sekciji, od verzije 3.0 do 6.0. U paket su uključeni i modul za simulaciju i proračune. Interesantno je reći da je CREO manje hardverski zahtevan, pokrećem ga i na kršu od laptopa sa pentium procesorom, i to verziju 5.0.

Možda jeste manje hardverski zahtevan, ali je za generalnu upotrebu... Ugh! Koliko me je Autodesk Inventor tokom godina nervirao zbog nekih stvari, toliko je ovaj uspeo da me iznervira za nedelju dana. CREO se, koliko vidim, mnogo više, na žalost, koristi u privredi. Ali je Inventor mnogo zahvalniji što se tiče produktivnosti, bar za mene. A, nisam usamljen u tome da CREO ima jako... Recimo, čudan (da ne kažem frustrirajući) metod rada.

Kakav je GstarCAD, jesi li to probao?
http://www.gstarcad.hr/?gclid=CjwKCAjw5fzrBRASEiwA.....yIQAvD_BwE

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 579 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 571 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, amaterSRB, Dannyboy, Koridor, mikki jons, Prometeus, vddutina, vrag81