Upamti na samom pocetku, ako nesto ne znas kako treba da uradis, prepusti to pcelama, one ce sigurno znati. Citaj knjige, casopise, a hvala Bogu sad imamo i internet i vrlo brzo ces se obuciti i postati dobar pcelar, samo ako imas volju. Profesionalizam je nesto drugo, ali dobar pcelar hobista sa 20-30 kosnica mozes postati za 3 godine. U sali uvek kazem da treba da pridjes svaku fazu u pcelarstvu za po jednu godinu.
1 godina - dobar citac literature i posetilac bilo cijeg pcelinjaka u okolini, sa posebnim osvrtom na to da treba svakako da posetis, pored dobrih i lose i zapustene pcelinjake, jer tek tu mozes svasta da naucis i vidis kako NE TREBA da radis
2 godina - djak - treba da kupis par drustava (preporucujem ne vise a i ne manje od pet, to sam vec objasnjavao zasto bas ovde na blogu) i da se odlucis ko ce da ti bude ucitelj. Znaci da vidis ciji je pcelinjak najuredniji i najnapredniji i sto je vrlo vazno da taj covek iskreno zeli da ti bude ucitelj.
3 godina - kalfa na svom pcelinjaku. Sve radis sam ali pozoves s vremena na vreme ucitelja da te prekontrolise da li sve radis kako treba
4 godina - postajes samostalan pcelar i tu ti ne treba nicija strucna pomoc, ali svakako ti trebaju konsultacije sa kolegama jer u pcelarstvu se covek dozivotno uci i na kraju umre glup jer shvati da nista nije naucio...
Postoji jos jedna faza , a to je pad. Ako posle pada nastavis da se bavis pcelarstvom i ponovo krenes da se dizes, mozes sbe slkobodno nazvati pcelarom.
Ramovi sa leglom uvek treba da zauzimaju centralno mesto u kosnici a sa strana idu ramovi sa hranom (polen pa med). Nikako nemoj da presecas plodiste (ramove sa leglom) tako sto ces ubacivati ramove sa hranom izmedju, ako to ne znas kako i kada treba to da uradis. Takodje to vazi i za ramove sa satnom osnovama.
Ramovi za leglo treba da budu sa sto pravilnijim sacem (mislim na oblik celija saca - radilicke celije) i nemoj dozvoliti da budu prestari, mada sam skoro procitao da ih ljudi godinama ne menjaju i smatraju da je to ispravno. Licno se trudim da sace u plodistu izbacim cim pocrni (4-5 godina starosti), jer smatram da je higijenski mnogo ispravnije da je sace mlado, jer hemija je i na mala i na velika vrata usla u kosnice, kako poljoprivredna, industrijska pa i pcelarska, a talozenje materija koje nisu zdrave uvek moze da osakati pcelinju zajednicu.
Medisno sace sluzi, kako mu i samo ime kaze za skladistenje viska meda kog cemo u nekom trenutku vaditi kao finalni proizvod. Ono je zute boje, a u zavisnosti od starosti istog, moze da bude od svetlo zute (gotovo bele) pa do tamno zute (gotovo braon). Ovo sace se ne menja cesto, nego samo po potrebi, tj, kad je previse osteceno.
Vec sam ovde pisao da je sa pcelarenjem najbolje zapoceti u rano prolece (mart-april, zavisno kad prolecne temperature nadjacaju zimske) i to tako sto treba kupiti prezimele rojeve a 10 ramova. Ova mogucnost jeste najskuplja, ali je i realno najisplativija, jer iste godine ces uz valjan rad isplatiti ulozene pare (kroz gotove proizvode). Znaci, za 4-5 meseci ces sve sto si ulozio imati u robi vraceno (naravno ako je godina iole normalna, mislim na pasne uslove). Svaka ostala kombinacija nabavke rojeva je jeftinija neuporedivo, ali od tih rojeva se mozes nadati prinosu tek naredne godine.
|