Život pčela

72

Život pčela

Nešto što bi moglo da se dodaje a da ne smeta propolisu,tj umanji njegovo dejstvo....pa tako nešto,a da je ujedno lekovito.

Goust pogledaj ovu lepotu,a nije skupo cinimi se
hobby-garden.gr/home.php?cat=104
a ima i nesto skromnije
nsplastic.net/med.htm
Zbog toga sam te pitao moze li u obicno bure,a u sustini sam plakao za inoksom

@krcun
Uh, ne bih ti to znao reci. Pitanje je da li to "nesto" moze da se kuva i kakva jedinjenja moze da stvori prilikom mesanja sa propolisom i vazelinom. Ipak se sa zdravljem ne treba igrati. Jedino ako saznas za nesto sto je pouzdano.

@Micotakis
Za sad samo mogu da sanjam o takvoj divoti od ambalaze. Very Happy . Ja trenutno koristim aluminijumske mlekarske kante od 30 i 40 litara, limenu burad od 200 litara koju sam dobio od "Maje" i neke plasticne burice koje sam kupio od prijatelja koji rade u fabrici kolaca i u kojima je bila neka sirovina za keks (cini mi se da je bilo kokosovo ulje ili tako nesto slicno (naravno prano u 3000000 voda)

Imaju i mini sajt na srpskom
prapopoulos.gr/minisite/serbo-croatian/index.htm

Imam i ja tu burad od 200l,isto kupio u "Jaffi" za neku sitnu lovu,ali ih još nisam koristio.Drago mi je da čujem da još neko koristi to,ja sam malo bio sumnjičav.Još koristim buriće od piva na točenje...
A što sa kreme neću ništa dodavati,što je sigurno sigurno.

Evo jednog vise nego dobrog alata za pcelare. Naime odavno sam imao nesto slicno, ali neuporedivo losije izrade, a pre jedno 2 nedelje sam napokon uspeo da napravim pravi zglavan i jak parni topionik za vosak. Kolike su ustede, tj sta se sa njim tacno dobije? Imao sam da topim oko 160 tabli crnog, precrnog saca dobro nacetog moljcem, koje sam zajedno sa kosnicama (naravno, bez pcela) kupio od jednog razocaranog pcelara. Racunao sam da cu sace iseci i baciti, toliko je grozno izgledalo. No, na srecu, nasao sam kod prijatelja stari bojler od 100 litara (ko nema takav, moze i manji, ili moze rezervoar za vazduh od nekog velikog kamiona) i na brzinu doneo odluku da odmah napravim topionik na paru. Za 2-3 dana bio je gotov i jedva sam docekao das ga isprobam. Rezultat je bio sledeci:
- od 160 tabli pomenutog saca dobio sam 20,4 kg potpuno cistog voska i to iz prvog topljenja, bez onih krvnickih muka topi, pa cekaj da se ohladi pa cisti, pa opet topi i tako jedno 15 puta da bih na kraju dobio 3-4 kg voska i racun za gas od kog boli glava. Ovde nisam uracunao svadju sa zenom sto joj je stednjak stalno zauzet i prljav, sto sam sve moguce serpe i cediljke isprobao dok nisam bio gotov (ma ko razume shvatice Mr. Green Mr. Green ). Znaci dobio sam nekih 242 tabli osnova. Ovu cifru sam vec umanjio za 5% posto koju nam uzimaju usur. Radi lakse racunice i razumevanja, na 100 tabli crnog saca ostecenog doobro moljcem dobio sam 151 satnu osnovu. Vreme topljenja jedne ture u koju stane 15ak tabli saca je otprilike oko 60-70 minuta kada je topionik ugrejan. Kao gorivo sam koristio gas, ali moze i plin iz boce, drva... Ako radite sa cvrsim gorivom, obavezno jos morate da napravite dimnjak i da dignete cev jedno 2 metra u vis. Ako ima pitanja ili nejasnoca, izvolite...


Procedura topljenja:

Otpusti metalne drzace i skini vijke kako bi mogao da skines opsiveni poklopac i odvrni metalnu sipku na cijem je kraju picvrscena okrugla metalna ploca. Zatim ceo poklopac skini i iz topionika izvadi metalnu mrezastu korpu. U korpu ubaci sto vise saca za topljenje i zatim je vrati u topionik. Naspi rezervoar za vodu do maksimuma i zatim ulaznu cev zpusi nekim prirucnim materijalom (drvo na primer) . Potpali vatru a ispod izlazne cevi za vosak stavi posudu u kojoj ces prikupljati vosak. Kada se topionik dovoljno zagreje, kroz pecurku prolazi vrela para koja brzo zagreva sace do temperature dovoljne za topljenje voska. Prvih 45 minuta ne dirati nista, sem sto treba sto jacu vatru davati, gotovo sve vreme cist vosak ce polako curiti u posudu (nesto kao vesela masina Mr. Green ) Kada istekne to vreme , polako pritezati presu preko rukohvata sve dotle dok se ne iscedi sve sto cediti vredi. Ovaj proces pritezanja neka traje sve dok ne bude gotovo, nikako ne pritezati odjednom, sem sto na pocetku pritezanja mozete ici sve dok ne osetite blagi otpor, tj, dok ne stignete do saca.
Po zavrsetku procesta topljenja, ponavljate proceduru, s tim sto prethodno izbacite trop ili drozdinu koja sada lici na crni papir.

Informacija za Krcuna.Što se tiče nabavke flašica za propolis ima ih na svakoj pčelarskoj izložbi . Ja redovno posećujem izložbe u Novom Sadu i Somboru. U Somboru je sad u nedelju. Novosadske izložbe su treće nedelje u septembru u Zmaj Jovinoj ulici. Prva nedelja u martu je novosadsko savetovanje.Obično na poljoprivrednom fakultetu, a ove godine je bilo na Spensu. Svako učešće u Novom sadu je praćeno stručnim predavamjem i poklonom u vidu brošure.Znači sve je zapisanošto je rečeno pa tako sigurno možeš naći i recepte što se tiče propolisa a i drugih pčelarskih proizvoda.

@goust
Imam takav topionik ali na struju,i stvarno je super.Kako je topljene voska mukotrpan posao,sa ovim je izuzetno olakšan.
@zarkodj
znam za te izložbe i ja ih posećujem,ali trebalo mi je odmah.
Jesi li siguran za nedelju i sombor?

U propolis kremu možete da stavljate kantarionovo ulje.

Po knjižarama ima knjižica u kojoj se nalaze razne recepture za lekovite preparate napravljene od pčelinjih proizvoda, takođe pogledajte u vašoj biblioteci možda imaju neku knjigu na tu temu.

Sombor treba da je već sutra 30 8. 2008. Ne mogu sad da tražim pčelar od avgusta tamo imaš informaciu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 753 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 747 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, cikadeda, hyla, karevski, ognjenv