Poslao: 11 Sep 2008 08:57
|
@Micotakis
Svaka čast micotakis, pre svega što imaš smelosti da probaš nešto novo. Kao što kaže Goust, građevnjaci su se koristili uvek i tu se dobijalo trutovsko leglo, a za radiličko leglo nisam bio siguran da bi gradile.
@zarkodj
Za vosak iz Zlatne Pčele sam čuo da je dobar, tj da jedini(za ovo nisam siguran) rade sa autoklavom dezinfekciju.
Kontaktiraću Peđu pa ćemo se dogovoriti.
@Goust
Kad si u Bečeju produži još malo i eto te u Vrbasu ...
|
|
Poslao: 11 Sep 2008 10:14
|
@ krcun
Hvala na pozivu, doci cu cim me prvi put nanese nesto u Becej. Takodje svima vama koji dolazite u severni Banat moja su vrata otvorena...
|
|
Poslao: 11 Sep 2008 17:35
|
Gouste,ja pcelarim ispod suve planine na nadmorskoj visini od 500m.Tako da nismo u istoj poziciji i pretpostavljam da ni pcelarenje i iskustva ne mogu biti ista.Kod mene je sada temperaturna razlika izmedju dana i noci ogromna,dnevna je +35 a ujutru oko 6 sati je +1. Kada nastupi zima ide i do minus 30.
Tako da sam ja ukrstio sace zbog vlage i bolje ventilacije a bogami i zbog hladnoce),jer se pri ovakvim temperaturnim razlikama stvara kondezacija u samoj kosnici. Stavim dole medisni LR da bih podigao leglo sto vise gore,tako da kondezacija ne zahvata gornji deo gde je leglo (efekat dugacke suknje)
Nastavak stavim septembra(to je u vasim podneblju oktobar) a skinem ga marta.Tako da tu nema ni legla ni meda ni pcela.Inace slazem se sa tobom da pcelama zima ne smeta ali ih vlaga ubija.Ja imam vlagu,zbog podneblja,(ali imam i livadsku pasu non stop) pa i nije tako lose.
HVALA VAM NA PODRSCI !Nadam se da vam je jasno sto sam morao da eksperimentisem,podneblje je surovo sto se tice zimovanja pcela ali je blagodet za livadu,tako da meni bagrem i nije tiliko bitan.
Dopuna: 11 Sep 2008 16:04
A ovo sa zaleganjem matice je 100% tacno,kod mene je pre zalegala i zapreke koji su bili bezveze izgradjeni pa tek onda osnove,(mozda je u pitanju i velicina sata,jet planinska pcela i ravnicarska pretpostavljam ne mogu biti iste)a tako i pise u literaturi kod ostalih koji su isprobavali i ispativali satne osnove..
brnda.com/Clanci/Pcelinjesace/tabid/68/Default.aspx
pcela.rs/ian_deo3.htm
I kada sam ovi prpcitao shvatio sam koliko malo znamo o pcelama...
Neko je rekao "sve pocinje od saca"i ja se slazem,pa kada sve pocinje od njega,ja resih da im ga dam prirodno(jer sam ubedjen da im je to mnogo bitnije nego sto mi pretpostavljamo i kompleksnije)
Cak se i moje iskustvo razlikuje od opisane pcelarske prakse u knjigama,naime preporucuje se rad sa pcelama i otvaranje kosnica ujutru kada su izletnice napolje itd.Kod mene su ujutru najborbenije i napadaju kao terminatori,dok su oko 17-18 casova mirne i blage...I sad gde je zakljucak? Nema zakljucaka!
I napokon(bas sam se raspisao) .Neko moje sadasnje misljenje je to da je kosnica pogresno konstruisana U stvari ja sam dosao do zakljucka da su bolji sto uzi i duzi ramovi,siroki ramovi im ne pogoduju, u stvari da se kosnica(farar) zaokrene za 45 stepeni,barem sam to zakljucio u mom podneblju.Neko ce na ovo da se neko ce da kaze da sam ali ja sam to zakljucio posmatranjem sta i kako rade.
Dopuna: 11 Sep 2008 17:35
Do toga zakljucka sam dosao zbog mojih ukrstenih ramova,naime kada sam dodao drugi nastavak u kome su ukrsteni ramovi,desilo se nesto sto nisam ocekivao,radile su sace do pola i tako na svakom ramu,tek kasnije kada su u potpunosti izgradile do pola sve poprecne ramove dogradile su i ostalu polovinu. Slika je malo nejasna ali moze da se razume.gornji ram je standard farar donji je ukrsten sa gornjim i kada se to razclani dobije se u stvari sta su htele.dobije se uzi a duzi ram,kadsa su videle da imaju vremena i kada su osigurale da imaju gde da zimuju dogradile su ostatak.
i sad da su imale i donji jos jedan nastavak,nedi dogradjivale ovu polovinu,nego bi presle na treci nastavak i isto ga radile do pola,tada bi dobio ovakav ram
Izvinjavam se ako sam smarao nekog sa ovim objasnjenjem,jos jednim se izvinjavam
|
|
Poslao: 12 Sep 2008 08:17
|
od ovaj pcelinjak sam nabavio matice , samo sakam da pitam goust , nabavio sam nekoliko italjanski matici,dali se dobri sto mislis ti po tvoe.Ili obrazlozimi malku poveke.
Eve ogromno drvo vo koe ima istreseno 10 kilogrami pcela i e preubavo.
uzivajte
Dopuna: 12 Sep 2008 8:17
zaradi tehnicki pricini ne uspeav da gi zalepam slikite, ama malku pokasno da si odam od narabota ke go napravam toa pozdrav...........
|
|
Poslao: 12 Sep 2008 11:08
|
Dobre su italijanske matice. Kako znas da je to ta rasa? Ne znam sta bi zeleo da ti obrazlozim? Ja imam malo drugacije stavove po pitanju sortnih matica, posto nemam bas sjajno iskustvo sa kavkaskom rasom koju sam imao na svom pcelinjaku i koju sam jedva istrebio. Moje misljenje je da su autohtone matice sa odredjenih terena najbolje upravo za te terene. Zasto tako mislim? Micotakis je dao pre par postova odgovor na to. Svaka mikroklima i svako podrucje je prica za sebe i na tim podrucjima su najbolje one pcele koje su tu generacijama.
|
|
|
|
Poslao: 15 Sep 2008 08:57
|
Nemam reci za trupac. Svaka cast. Ja zarko zelim da jednog dana napravim i naselim nekoliko kosnica trmki (pletara, vrskara, ili kako vec...) i da ih kao ukras drzim u svom dvoristu, a isto tako zelim i trupac da naselim pcelama. Na zalost za trupac ce malo teze ici jer u Banatu tako neceg verovatno i da nema. Jesu li sve te kosnice tvoje? Vidim imas dosta nukleusa?
|
|
Poslao: 15 Sep 2008 15:40
|
ovaj pcelinjak je od pero dabeski od gostivar, od tamo sam nabavio matice italjanske, interesna bese sredbata so nego, imase napraveno nov lek za sekerasi.ako znaes nesto takvo kazimigo receptot.A trupot bese stvarno golema atrakcija, i vidov licno kako e napraven pa koga ke napravam moj ke ti pratam sliki i od nego.
pozdrav........
|
|
Poslao: 15 Sep 2008 16:31
|
Lep pčelinjak nomče, možda si mogao malo bliže poslikati trupac da vidimo kako to izgleda.Negde sam imao kući film o pčelama gde u trupac idu, čini mi se, normalni ramovi ili možda od alpske košnice, nisam baš siguran, ali je uglavnom jako zanimljivo.
Pišem ovo sa drugog Nicka jer na onaj ne mogu da se ulogujem, verovatno mojom greškom ali nadam se da je i ovako sve ok.
|
|