Poslao: 22 Apr 2005 15:41
|
offline
- DR
- Legendarni građanin
- Pridružio: 08 Okt 2004
- Poruke: 5450
- Gde živiš: Beograd
|
Ја сам против!И то одлучно!Зашто би користили нешто ,,вештачко,, кад постоји природно?!И поред многих истраживања нико са сигурношћу не може да тврди шта ће се десити када се генетички измењена намирница унесе у људски организам? А ,,спектар,, могућих комбинација је огроман!И EU још одолева притисцима да дозволи увоз гм а код нас је постојала прича да су у Војводини значајне површине засејане генетички измењеном сојом?
http://www.consumer.org.rs/index.htm?http://www.co.....ekons1.htm
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 23 Apr 2005 08:57
|
offline
- Leggy
- The King
- Pridružio: 18 Dec 2003
- Poruke: 7953
- Gde živiš: Graceland
|
Ja sam za, jer uskoro necemo imati puno izbora...
Uzmite Kineze za primer.
Za toliki narod treba hrana koja brze raste ili se uzgaja, a ima vise kalorija...
|
|
|
|
Poslao: 23 Apr 2005 10:09
|
offline
- Mad_Zec
- Black Rabbit
- Pridružio: 03 Apr 2004
- Poruke: 4513
- Gde živiš: Novi Sad
|
PROTIV
Nista ne moze da zameni slaninu i beli luk a nikakvu ispravnu i bezmasnu slaninu ne zelim jesti.
|
|
|
|
Poslao: 23 Apr 2005 19:00
|
offline
- Ironman
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 10 Dec 2004
- Poruke: 658
|
Da se bira izmedju gen.modifikovana vs. organski gajena,ne bih imao dileme , ali posto je izbor izmedju gen.modifikovana vs. pesticidi+herbicidi,ipak biram buducnost a to je nazalost genetska modifikacija.
|
|
|
|
Poslao: 23 Apr 2005 22:42
|
offline
- Pridružio: 20 Jan 2005
- Poruke: 791
- Gde živiš: Kovin
|
Leggy ::Ja sam za, jer uskoro necemo imati puno izbora...
Uzmite Kineze za primer.
Za toliki narod treba hrana koja brze raste ili se uzgaja, a ima vise kalorija...
Ma Kinezi žive ceo dan na šaci pirinča...Prosečan srpski " domaćin" pojede koliko pet kineza danas.Disciplinovani su i vredni i malo jedu i zato ce pokoriti svet.
A GM hrana?Pa nemam mišljenje.I svet se podelio tako da s one strane okeana je to svršena stvar odavno,a Evropa odbija.
|
|
|
|
Poslao: 29 Okt 2005 00:37
|
offline
- DR
- Legendarni građanin
- Pridružio: 08 Okt 2004
- Poruke: 5450
- Gde živiš: Beograd
|
Strah za potomstvo
Naučnici u svetu su podeljeni: jedni smatraju da ishrana domaćih životinja GM biljkama ne utiče negativno, a drugi smatraju da ima negativnih uticaja na životinje, pa posredno i na ljude.
Nakon što je prošle godine okončala šestogodišnju zabranu uvoza proizvoda biotehnologije, Evropska unija je nedavno odobrila uvoz genetski modifikovanog (GM) kukuruza iz SAD. Dozvola se ne odnosi na uzgajanje, već na njegovu preradu u stočnu hranu. Ovo odobrenje je dato američkoj kompaniji Monsanto na deset godina. Istovremeno, u našoj zemlji se desilo nešto slično. Seljacima iz Mačve nisu uništeni usevi GM soje, nego im je upotreba roda ograničena na ishranu životinja.
O upotrebi genetski modifikovanih biljaka u ishrani ljudi već smo pisali u jednom od prethodnih brojeva. Kada je reč o istom problemu u ishrani životinja, otvara se pitanje njihovog posrednog delovanja na ljude. Naučni dokazi o tome da li GM biljke štetno utiču na zdravlje domaćih životinja i ljudi još uvek nisu precizni, a naučna javnost je podeljena na dve suprotstavljene grupe.
Nepredvidive posledice GM biljaka
Naučna konferencija međunarodne federacije Pokreta za organsku poljoprivredu (Scientific Conference of the International Federation of Organic Agriculture Movements) održana 1999, uputila je poziv za zabranu korišćenja GM hrane, ukazujući na moguće negativne efekte na ljudsko zdravlje. Dr Majkl Foks, specijalista bioetike iz Vašingtona, predstavio je sledeće dokaze: sa hranom GM porekla strana DNK ulazi u ljudsko telo; GM organizmi mogu da proizvedu nepredviđene toksine ili alergene; transfer gena može da se desi između transgenih biljaka i bakterija, što bi moglo da ima katastrofalne ekološke konsekvence. On je takođe izvestio da je mleko od krava koje su dobijale injekcije GM supstance r-BGH, uticalo na stvaranje i povećanje rasta insulina (insulin-like growth) koji je povezan sa rakom dojke.
„Pri metabolizmu, kod životinja koje se hrane genetski modifikovanim žitaricama može doći do rekombinacije DNK i do posledica koje do sada niko nije mogao predvideti”, naveli su u radu „Genetski modifikovane biljke u ishrani monogastričnih životinja” dr Ratimir Cmiljanić iz Instituta za stočarstvo i prof. dr Živorad Gajić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Rad je predstavljen na simpozijumu „Genetički modifikovani organizmi, naučni, ekonomski i socijalni aspekti” (Beograd, maj 2005, u organizaciji Jugoslovenske inženjerske akademije).
Istraživanje koje su objavili Ajnšpanijer (Einspanier) i saradnici 2000. godine upoređivalo je mogući transfer biljne DNK u goveđe i živinsko tkivo i njihove proizvode kod goveda i živine koji su hranjeni konvencionalno proizvedenim i Bt kukuruzom. Ispitivanja su pokazala da su fragmenti poreklom iz hloroplasta kukuruza utvrđeni u svim pilećim i kokošijim tkivima (najviše u mišićima, zatim u jetri, slezini, bubrezima), ali da nisu otkriveni u jajima i izlučevinama.
Ispitivanja Šuberta (Schubbert) i saradnika iz 1997. pokazuju da biljna DNK nije kompletno „uništena” u digestivnom traktu i da se ostaci mogu apsorbovati kroz zid creva.
SZO tvrdi da GMO nisu štetni
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Američka agencija za hranu i lekove (FDA) su na osnovu brojnih istraživanja zaključile da ne postoji rizik od konzumira-nja DNK, uključujući i onu dobijenu od transgenih biljaka (WHO 1991, FDA 1992). Osnovu za ovaj zaključak predstav-lja činjenica da ljudi i životinje već unose DNK iz različitih izvora, uključujući biljke, životinje, bakterije, parazite, viruse. Istraživanja koja su tokom nekoliko godina upoređivala stoku koja je hranjena GM žitaricama i „običnim” žitaricama nisu pokazala da postoji razlika izimeđu tipova žitarica i kvaliteta proizvoda dobijenih od tih životinja.
Španija je jedina zemlja u kojoj je dozvoljeno gajenje GM kukuruza u komercijalne svrhe. „Ovaj kukuruz se najvećim delom koristi za ishranu svinja. Španski istraživači su došli do zaključka da GM kukuruz nema štetnog uticaja na proizvodnju, spoljašnju sredinu i kvalitet animalnih proizvoda”, navodi se u pomenutom radu dr Cmiljanića i prof. dr Gajića
Ne koristiti GMO dok se ne dokaže da nije štetna
„Za širu primenu GM biljaka u ishrani domaćih životinja, neophodna su daleko opsežnija fundamentalna istraživanja koja će predstavljati garanciju i zaštitu zdravlja domaćih životinja i ljudi, kao i očuvanje prirodnog biodiverziteta na planeti. Dotle je neminovno za-vesti moratorijum na sva istraživanja vezana za genetički inženjering i dalju primenu ovakvih biljaka u ishrani domaćih životinja”, kaže prof. dr Radomir Jovanović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
„Poznati naučnik i veliki autoritet za ishranu domaćih životinja, dr Bob Erskof sa čuvenog engleskog Rovert instituta, sa kojim sam imao čast da sarađujem, rekao mi je da on neće da pije mleko krava koje su hranjene GM kukuruzom”, zaključuje prof. dr Jovanović .
U zoni sumraka
„Nema sumnje da je genetski izmenjena hrana jedno tamno područje. Ser Vilijam Ašer (William Ascher), predsednik britanskog BMA - Board of science and education - GMO je nazvao „Frankeštajnovom hranom” i izjavio: „Čim GM duh izađe iz boce, uticaj na spoljašnju okolinu će verovatno biti ne-po-vratan.” Jer, reč je o lancu ishrane: zemljište, biljka, životinja, čovek. Ako se negde poremete neke prirodne zakonomernosti, dola-zi do poremećaja tog sistema. Još uvek se ne zna da li postojeći enzimski sistem životinja i čoveka može da prepozna fragmente tih proteina i da ih razgradi do poslednje aminokiseline.
Bolja je orijentacija na organsku proizvodnju
„Genetski efekti nisu neposredni i ne zna se kako će uticati. U kombinaciji sa mnogim negativnim efektima, kao što su pesticidi, zračenje, stres i dr. to može biti dodatno opterećenje koje slabi otpornost organizma.
Gajenje GM biljaka nije dobro za nas, ako pretendujemo na zdravu proizvodnju i zdravo zemljište. Mislim da bi trebalo da se deklarišemo kao zemlja koja je orijentisana na organsku proizvodnju”, kaže dr Ratimir Cmiljanić iz Instituta za stočarstvo u Zemunu.
b92
|
|
|
|
Poslao: 29 Okt 2005 14:22
|
offline
- Pridružio: 07 Avg 2005
- Poruke: 400
- Gde živiš: Zemun
|
Pojam "zdrava hrana" po meni je cista apstrakcija. Pa cela zemaljska kugla je zagadjena "nusproduktima nastalim zarad boljeg i lagodnijeg zivota coveka", tako da organska proizvodnja sama po sebi ne znaci mnogo ako uzmemo u obzir zagadjenja vazduha, vode, zemljista. No, bez obzira na to, ja glasam protiv genetski modifikovane hrane. Ne moramo dodavati jos jedno zlo na vec postojeca, pogotovo sto ne znamo kakva nam sve "iznenadjenja" takva hrana moze doneti u buducnosti. Samo, ko nam garantuje da je vec nismo okusili?
|
|
|
|
Poslao: 29 Okt 2005 17:41
|
offline
- Pridružio: 17 Okt 2005
- Poruke: 334
|
Kao sto vidimo,idealno zdrave hrane ,na zalost-nema. Mi bismo mogli ,cini mi se,bar ,da pokusamo da se ne "zatrpavamo" sa hranom za koju znamo da je GM. Za one koji su " prosli " tzv,reproduktivni ciklus ,ta GM hrana i nije neka opasnost. Osim ,ukoliko nemaju nameru da radjaju ili da aktivno "asistiraju zacetku radjanja".Po malo je indikativno da se GM hrana "toliko" trosi u Azijskim zemljama,da se pticiji grip pojavljuje ,u tolikoj meri tamo...?Sars...Ko se jos toga zla seca?Cudno mi je to?!Al`..Ko ce ga znati?
|
|
|
|
Poslao: 30 Okt 2005 00:06
|
offline
- Jasmina
- Undiscovered Soul
- Pridružio: 16 Apr 2005
- Poruke: 2908
|
Genetski efekti nisu neposredni i ne zna se kako će uticati.
Ovo sve govori, klinicki kada nisu ustanovljene sve pojave koje mogu da proizadju iz konzumacije GM hrane, ne treba je jesti, ali.... Nigde ne pise, kod nas sta je sta, sva soja je npr.genetski modifikovana. U zapadnim zemljama, postoji nalepnica GM, da ljudi znaju sta jedu, ovde, nisam primetila. Zestoko sam protiv, mutacija jednog vuce mutaciju drugog u nizu lanca ishrane, ljudi, to mora da bude jasno.
|
|
|
|
Poslao: 30 Okt 2005 07:32
|
offline
- Pridružio: 17 Okt 2005
- Poruke: 334
|
Vecina nas,smrtnika,nema pojma o GM hrani. Kao sto nemamo pojma, ni o svim sastojcima raznoraznih ofarbanih ,tzv,bezalkoholnih pica. Pa,opet su u nasim prodavnicama i na nasim trpezarijskim i kuhinjskim stolovima. Cak i u nekim "svecanim prilikama"??? Lepo rece B.Corba:"...Vec smo davno u masini...".Uzivajmo. Ah,da...Prijatan nedeljni rucak. Valjda nije GM? Lanac ishrane je kao ono "Cho`ek chini ...cudo...cudo...,bolan Mujo".
|
|
|
|