Jabukovo sirce

1

Jabukovo sirce

offline
  • Mare  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2342
  • Gde živiš: Beč / Svilajnac

JABUKOVO SIRCE

je izvanredan lek kome uvazeni strucnjaci pripisuju cudotvornu moc i smatraju da ono treba da postane deo svakodnevne ishrane, a evo i nekoliko recepata koji su se pokazali
veoma uspesni u lecenju pojedinih smetnji i bolesti.

Kako se pravi jabukovo sirce

Potrebno je: neprskane jabuke (najbolje su divlje, samonikle, ali mogu da posluže i gajene), šecer. Jabuke dobro oprati, odstraniti peteljke, a zatim ih zajedno sa semenom usitniti i samleti na mašini za meso. Zajedno sa sokom koji puste staviti u veci lonac ili kacicu. Ako nema dovoljno soka, može se na deset kilograma jabuka dodati cetvrt litra prokuvane i ohladene vode. Zatim dodati na ovu kolicinu i sto grama šecera, sve dobro izmešati, sud prekriti cistom, višestruko ispresavijanom gazom i ostaviti na toplom mestu ili na suncu. Povremeno pregledati i promešati. Posuda se povezuje višeslojnom gazom i ostavlja i ostavlja na mestu gde temperatura ne pada ispod 18 stepeni Celzijusovih i ne prelazi 25 stepeni. Fermentacija traje oko 25 do 30 dana; na suncu nešto krace.Posle završenog procesa sirce se pažljivo procedi i razliva u ciste boce. Boja treba da mu je svetlo žuta i bez taloga. Kada se zapazi da je fermentacija gotova i da je sirce
dovoljno kiselo, sve procediti najpre kroz redje, a zatim i kroz gušce sito ili cediljku, a na kraju i kroz višeslojnu gazu, da bi se dobila bistra tecnost. Sirce sipati u boce, hermeticki zatvoriti i cuvati na hladnom i mracnom mestu. Ukoliko se posle izvesnog vremena sirce usred zrenja zamuti, ili se pojavi talog, treba ga još jednom procediti kroz višeslojnu gazu i ponovo sipati u ciste boce.Cuva se na hladnom i tamnom mestu, a rok upotrebe mu je prakticno neogranicen.

Ustanovljena je optimalna doza jabukovog sirceta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor od 2 kašike sirceta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi, uz dodatak dve kašike meda. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmene materija u organizmu. Preporucuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povecanju plodnosti - kao kod ljudi tako i kod životinja, i u lecenju nocnog mokrenja kod dece. Dokazano je i da jabukovo sirce snižava povišeni krvni pritisak i da je odlican saveznik u ocuvanju vitke linije.

Protiv svraba na koži preporucuje se spoljna upotreba razblaženog sirceta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osecanja svežine koje dugo traje, ovakve "kisele kupke" daju koži mekocu, vlažnost i zdravo rumenilo.

U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabukovo sirce se takode primenjuje kod proširenih vena; u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirceta, prelaskom na zdraviju ishranu i cišcenjem organizma, postižu se dobri rezultati.

Na isti nacin, jabukovo sirce olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osecaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.

Nerazblaženim jabukovim sircetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporucljivo poneti na put (pogotovu leti) bocicu sirceta da bi se sprecile nelagodnosti u probavi koje se obicno vezuju za promenu vode i hrane.

U ishrani sportista, ali i intelektualaca, jabukovo sirce i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mesto. Ovo sirce je prebogato kalijumom, a on utice na rad mišica i nerava, a ucestvuje i u biohemijskim procesima na celijskom nivou.

Ako ste sa svojim lekarom iskljucili druge uzroke, a osecate slabost, pospanost, grcenje i bolove u mišicima, verovatno vam samo nedostaje kalijum; kura sa jabukovim sircetom dace ubrzo odlicne rezultate.

PROTIV HRONICNOG UMORA
Pomesati tri kasicice jabukovog sirceta sa soljom meda, sipati u teglu i uzimati svako vece pred spavanje po dve kasicice ove mesavine.
Drugi nacin je kasicicu sirceta sipati u casu vode i piti za vreme
rucka.

PROTIV GLAVOBOLJE
Popiti casu vode u kojoj su razmucene dve kasike meda i dve kasike jabukovog sirceta.

PROTIV OPEKOTINA
Na opekotinu naneti jabukovo sirce nekoliko puta. To ce spreciti pojavu plika i ublaziti bol.

ZA SNIZAVANJE KRVNOG PRITISKA
Tri puta dnevno piti casu vode sa dve kasicice jabukovog sirceta.

ZA ISPIRANJE GRLA
U casu vode sipati kasicicu sirceta i ispirati grlo na svaka dva sata.

PROTIV BOLOVA U SINUSIMA
Na svaki sat, sedam puta popiti casu vode u kojoj je razmucena kasicica jabukovog sirceta

PROTIV REUMATICNIH BOLOVA U ZGLOBOVIMA
Bolna mesta u toku noci obloziti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sircetom a odozgo uviti suvom flanelskom tkaninom. Uz svaki obrok popiti casu vode u kojoj je razmuceno deset kasicica jabukovog sirceta.

PROTIV EKCEMA
Obolela mesta mazati jabukovim sircetom cetiri puta dnevno i tri puta u toku noci. Ubrzo ce ekcem i svrab nestati.

ZA MRSAVLJENJE
Svako jutro na prazan zeludac piti casu vode sa jednom do dve kasicice sirceta ili uz svaki obrok popiti casu vode sa dve kasicice sirceta. Terapija traje dva meseca. Jabukovo sirce utice na sagorevanje suvisnog masnog tkiva.

PROTIV PROSIRENIH VENA
Svakog jutra i veceri istrljati cistim jabukovim sircetom kozu preko prosirenih vena i dva puta dnevno popiti casu vode sa dve kasicice sirceta. Ova terapija traje mesec dana.

PROTIV MITISERA
Jedan deo jabukovog sirceta izmesati sa osam delova vode i tom tecnoscu tri puta dnevno prskati lice.

izvor


Drugi nazivi: Jabuka .
Latinski naziv: Malus sylvestris ,Malus communis.

Opis biljke: Jabuka je listopadno drvo visine do 10 m, široke, nepravilne i dosta guste krošnje, ili žbun visine do 4 m. grancice su dlakave, grane ne mladom drvecu, i kada raste u obliku žbuna, više ili manje su pokrivene trnjem, koje dobro štiti lišce od životinja koje pasu. listovi su elipticni do srcasti, zašiljeni, nazubljeni. Mladi listovi su vunasto dlakavi i po obliku mogu biti dosta razliciti. Cvetovi su ružicasti ili beli, pojedinacni ili po 2-3 zajedno. Cveta od aprila do maja ". . . . ,

Stanište: Raste u šumama i šikarama, po medama, od nižeg do brdskog regiona. . .. .
Lekoviti deo biljke: Od plodova jabuke spravlja se popularno
jabukovo sirce .

Lekovito delovanje: . : Ovo sirce pomešano sa medom i vodom predstavlja izuzetno korisno i okrepljujuce sredstvo za ljudski organizam. jabuka je lekovita biljka i ulazi u sastav raznih šumskih i vocnih cajeva .Za dobar san, protiv hronicnog zamora, trovanja,
visokog pritiska, nesvestice, preterane gojaznosti, glavobolje, migrene, proliva, povracanja, vrtoglavice, bolesti grla, okostavanje zglobova, opekotina, perutavog ekcema, impetiga, trihofitije, prosirenih vena, ogrebotina od otrovnog brsljena, opstipacije, isijasa . Sirova ili pecena jabuka olaksava varenje.
Caj od jabukove ljuske regulise poremecaje organa za varenje.
Jabukovo sirce u raznim kombinacijama, najcesce sa medom i vodom,
visestruko je delotvoran lek.


Protiv Anemije
Svako jutro na gladan stomak treba pojesti jednu narendanu jabuku
prelivenu sokom od pola limuna,
kasikom domaceg sumskog meda i kafenom kasikom
soka od bokvice ili drenjina.


Protiv Isijasa
Trule jabuke (najbolje divlje) odlican su lek protiv isijasa.
Bolna mesta jednostavno se obloze jabukom
i to se ponavlja danima dok se ne oseti olaksanje.


Protiv Ostipacije
Izvanredan nacin da se regulise stolica i otkloni zatvor
jeste da svakodnevno uzimate obrok od jedne pecene jabuke
s hlebom ili jos bolje, kasom od jecma, psenice ili razi.


Caj od Jabuke Univerzalan
Pet minuta treba kuvati 2,5 decilitra vode s velikom kasikom meda
i sokom od jednog limuna. Time preliti 10 grama
jabukovog cveta i ostaviti da odstoji poklopljeno 15 minuta.
Procediti. Pije se za jacanje nerava, srca, pluca,
za regulisanje probave i ublazavanje kaslja i kijavice.
Istovremeno, izvanredno gasi zedj u vreme letnje zege.


Protiv Melanholije
Vodi za kupanje (ne prevrucoj) dodati 5-6 litara jabukovog
sirceta i litar caja od smrekinih bobica.
Posle 15-minutnog kupanja popite i sok od sveze
jabuke s limunom i medom ili casu jabukovog vina.

izvor

Jos neki recept:
Potrebno je: 1 kg. kiselih jabuka, 100 gr. šećera, 2 litre vode. Jabuke oprati,očistiti i iseći na sitne kriške. Staviti ih u veću teglu, sipati šećer i naliti vodom. Poklopiti teglu sa tanjirićem.
Ostaviti na toplom mestu da fermentira 20 dana.
Zatim procediti kroz gazu i sipati u flaše.

Nekoliko korisnih linkova:
http://www.poljoprivreda.info/?oid=13&id=159
http://causevic.tripod.com/id23.html
http://www.dnevnik.rs/arhiva/03-01-2003/Strane/lekar.htm
http://www.dnevnik.rs/arhiva/14-05-2003/Strane/lekar.htm



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Avg 2005
  • Poruke: 231
  • Gde živiš: Beograd

Fenomenalno

Ovo treba da ide u izdvojene teme Wink



offline
  • Recoba20  Male
  • Stručni saradnik
    Umrežavanje
  • Pridružio: 19 Apr 2003
  • Poruke: 2711
  • Gde živiš: Beograd

Jos samo nekako da se ubije onaj ogavni miris jabukovog sirceta. Nista mi nije gadljivo kao sto je jabukovo sirce,

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Ова примена сирћета за мршављење мора да иде уз упозорење да је, за особе које пате од вишка киселине или гастритиса, опасно га узимати на празан стомак

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

A i ne radi posao... Been there, done that... Pio ga svaki dan 2-3 puta, zgadilo mi se za ceo zivot... A nije ni pokusalo da da rezultate ni za 15 dana...

offline
  • Mare  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2342
  • Gde živiš: Beč / Svilajnac

@ MoscowBeast
E pazi druze, kod mene je bilo tako u pocetku, cak mesec ipo-dva je proslo i nista, tezina je ista, a onda je proradio neki ventil Wink

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

@Mare

Pa koliko si uspeo da skines sa tim cudom?!

offline
  • Mare  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2342
  • Gde živiš: Beč / Svilajnac

@ MoscowBeast
Smaknuo sam nekih 6-7kg ali mi to nije bio prevashodan cilj. Pravo da ti kazem, lepse se osecam od kada ga pijem (to je najveci razlog), evo vec dve godine i jace. A koliko je ono zdravo, ima u gornjem postu.

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Е сад га прочитах целог-занимљиво је да нигде нису наведени састојци које јабука или сирће садржи на основу којих би се могло проверити да ли су тачна сва та горенаведена дејства.Јабуке иначе треба јести код проблема са затвором зато што садржа влакна а она побољшавају перисталтику црева.Илузорно је очекивати од јабуковог сирћета драстично смањење телесне масе и ја бих опет саветовао опрез приликом уѕимања сирћета на празан желудац

Dopuna: 23 Sep 2005 4:46

Sirće: I začin i lek
Jabukovo sirće je prirodno lekovito sredstvo, a lekovito dejstvo imaju i pirinčano i umeboši sirće. Koje još vrste sirćeta postoje? Objašnjava: dr Slobodanka Babić, nutricionista



Sirće se već stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili začin. Sirće je proizvod fermentacije (vrenja) vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola, koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta.

Sirće treba da bude čisto i prozirno. Ono koje se kupuje u prodavnici je pasterizovano, tako da neotvorena boca može da traje beskonačno dugo ako se drži na tamnom i hladnom mestu, a kada se jednom otvori, traje tri meseca ako je dobro zatvorena. Ako se na sirćetu pojavi buđ, to je znak da se pokvarilo.

Koje vrste sirćeta postoje?

Vinsko. Može da se pravi od belog ili crnog vina, šerija, pa čak i šampanjca, a sirće zadržava boju i ukus vina koje je korišćeno. Vinsko sirće je najzastupljenije u kuhinjama mediteranskih zemalja.

Sirće od slada. Pravi se od ječmenog slada. Najbolje je koristiti ga kao začin, uz prženu hranu.

Destilovano sirće. Pravi se od alkohola iz žitarica. Ima jak ukus i veću količinu kiseline od ostalih vrsta. Odlično je kao konzervans za turšiju.

Aromatično sirće. To je vinsko sirće obogaćeno začinskim biljem, začinima i voćem. Lako se pravi: u vinsko ili destilovano sirće ubace se željeni »pojačivači« ukusa. Aromatično sirće je veoma popularno. Inače, sirće sa aromom karanfilića, malina i morača (divlje mirođije) prodavano je na ulicama Pariza u 13. veku.

Pirinčano sirće. Nastaje fermentacijom pirinča. Izuzetno je delotvorno i medicinski jako sredstvo. Čisti organizam od toksina i pomaže pri varenju. Ima blag kiseo ukus, pa se, osim u prelivima, koristi i za kiseljenje. U malim količinama je dobar dodatak dinstanom povrću, jelima od seitana, algama - jer ih omekšava. Takođe se koristi u makrobiotičkoj ishrani.

Umeboši sirće. Umeboši šljive su fermentisana vrsta japanske kajsije. Tečnost koja nastaje pri procesu fermentacije umeboši šljive je umeboši sirće. Kod nas se može praviti od trnjina ili naših kajsija, prema tradicionalnom japanskom receptu. Sa medicinskog stanovišta, umeboši sirće deluje tako što pojačava apetit kod bolesnika, zaustavlja proces truljenja u crevima, momentalno vraća krv u bazno stanje iz kiselog, čisti organizam od otrova, pomaže kod opstipacije i smanjuje bolove.

Jabukovo sirće – začin i lek


Jabukovo sirće se dobija sirćetnom fermentacijom usitnjenih jabuka i ima veliku primenu u današnje vreme ne samo kao začin nego i kao prirodno lekovito sredstvo. Sirće divljih jabuka naročito je popularisao dr D. Džervis u knjizi “Tajne zelenih riznica prirode”, u kojoj navodi lekovita svojstva sirćeta protiv prehlade, hroničnog umora, visokog krvnog pritiska, migrene, visoke temperature, artritisa, trovanja hranom, infekcija bešike i smanjenja telesne težine. Ono štiti od bakterijskih i virusnih infekcija, poboljšava cirkulaciju krvi i jača fizičke i umne sposobnosti.

Neosporno je da mineralni sastojci iz jabuke i neki koji nastaju u toku fermentacije čine jabukovo sirće lekovitim. Pored prirodnih kiselina (jabučna, limunska, mlečna i sirćetna) i kalijuma, koji je neophodan za rast, razvoj i održavanje mekoće i gipkosti telesnih tkiva, ono sadrži i karotin, vitamine B2, B6, C, nikotinsku i pantotensku kiselinu.

Kada i kako koristiti jabukovo sirće

Ujutro popiti čašu vode sa kašikom jabukovog sirćeta i kašikom meda. Ovaj napitak koristi deci, odraslima, starim osobama i naročito trudnicama, kao i onima koji treba da smanje telesnu težinu, jer jabukovo sirće ubrzava sagorevanje masnoća i sprečava njihovo nagomilavanje.

Kod zapaljenja grla. Kašicicu jabukovog sirćeta izmešati sa jednom čašom vode i na svakih sat vremena ispirati grgoljanjem, a zatim i popiti.

Kod reumatizma i proširenih vena. Koristi se u vidu obloga. Gazu, natopljenu sirćetom, staviti uveče i ujutro na bolno mesto i ostaviti da se sirće osuši na koži. Dodaje se i kupkama za osveženje tela.

Kod ujeda insekata. Ujedeno mesto premazati sirćetom, jer ono neutrališe bolove i sprečava lokalnu upalnu reakciju tkiva.

Kako se pravi jabukovo sirće?

Jabuke, po mogućstvu divlje, dobro oprati, iseći na sitnije komade i samleti ili izrendisati. Na 5 kg jabuka dodati pola litra vode i 300 g šećera. Sve dobro izmešati, prekriti i držati na toplom do završetka vrenja (obično 3-4 nedelje). Sadržaj procediti, a flaše držati na hladnom i tamnom mestu. Dobro sirće treba da ima zlatno-žutu boju i prijatan nakiseo ukus
b92

offline
  • zabica 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 11 Sep 2005
  • Poruke: 8

Ja sam nedavno pocela da pijem jabukovo sirce,prvenstveno zbog njegovog znacaja na celokupan organizam a dok ga pijem osecam da ima blagotvorno dejstvo i da mi prija!Nije mi gadan ukus jer rastvoreno u vodi gotovo i da se ne primecuje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 783 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 0 sakrivenih i 780 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bobrock1, Dorcolac, voja64