DR ::
Kako se pravi jabukovo sirće?
Jabuke, po mogućstvu divlje, dobro oprati, iseći na sitnije komade i samleti ili izrendisati. Na 5 kg jabuka dodati pola litra vode i 300 g šećera. Sve dobro izmešati, prekriti i držati na toplom do završetka vrenja (obično 3-4 nedelje). Sadržaj procediti, a flaše držati na hladnom i tamnom mestu. Dobro sirće treba da ima zlatno-žutu boju i prijatan nakiseo ukus
Imam jedno pitanje ...
Radi pravljenja sirćeta, nabavio sam neprskane jabuke od prijatelja, ali su bile poluzrele (jedva malo slatke, a sorta je inače slatka, kako kaže vlasnik jabuke). Pošto nisam mogao da nađem druge, neprskane, upotrebio sam njih. Pre 2-3 dana sam ih isitnio, dodao malo šećera i vode - i vidim da je vrenje počelo ... Pitanje se odnosi na činjenicu da jabuke nisu bile dovoljno zrele. Zna li neko - kako se to odražava na proces vrenja, kao i na hemijski sastav budućeg sirćeta?
|