Stručnjaci smatraju da "čokomani" ne treba da budu zabrinuti, jer čokolada, kada se konzumira u umerenim količinama (maksimalno dve do tri kockice dnevno), pozitivno deluje na zdravlje.
Crna, bela, u kockicama, okrugla, s pralinama, punjena voćem... čokolada može biti, kako ističe dijetetičar Sandra Šarijer, odlično sredstvo protiv stresa, jer je bogata magnezijumom.
Najzdravija je crna čokolada, koja sadrži 70-80 odsto kakaoa i veoma malu količinu masnoće, pa se često prepisuje i u dijetama jer, kako objašnjava Šarijerova, što čokalada ima više kakaoa, u njoj je manje šećera.
Čokolada, inače, ima još hijadu pozitivnih svojstava - lako je svarljiva, puna je vitamina i glukoze neophodne mozgu, mnogi tvrde da je i dobar afrodizijak, daje energiju organizmu i sprečava pojavu premora, a u poslednje vreme počela je da se koristi i kao sredstvo za masažu u kozmetičkim salonima zato što je primećeno njeno blagotovorno dejstvo na kožu.
Danas i dijabetičari mogu da uživaju u primamljivom ukusu čokolade, jer su počele da se proizvode i čokolade bez šećera, piše francuska štampa.
(Tanjug)
http://www.mtsmondo.com/lifestyle/vesti/story.php?dub=123&vest=8826
|