Poslao: 12 Jun 2005 00:37
|
offline
- Vodolija
- Legendarni građanin
- Pridružio: 24 Feb 2004
- Poruke: 3013
|
Za blokiranje i rastvaranje ugrušaka riba je nezamenljiva zato što je bogata čudotvornim omega-3 masnim kiselinama.
Ovu zaštitnu moć ribe (za srce) mnogi naučnici pripisuju pre svega izvanrednim dejstvima na zgrušavanje krvi.
Studije nedvosmisleno ukazuju da riblje ulje reguliše protok i zgrušavanje krvi.
Kada jedete masnu ribu - losos, skušu, haringe, sardine, tunj,... ili neku drugu koja sadrži masti - to pokreće mnogobrojne napade na ugruške.
Ta mast, odnosno ulje, nastoji da „razblaži“ krv, sprečavajući slepljivanje krvnih pločica, onesposobljavajući fibrinogen i podstičući rastvaranje ugrušaka.
Pol Nestel (Paul Nestel), šef odseka za ishranu Organizacije Komonvelta za istraživanja u nauci i industriji, u Australiji, i saradnici, našli su da je unošenje oko 150 grama lososa ili sardine dnevno smanjilo opasni fibrinogen za prosečno 16 odsto i produžilo vreme krvavljenja za 11 odsto u grupi od 31 muškarca.
Interesantno je da se u istoj studiji kaže da kapsule sa ribljim uljem nisu uticale na faktore zgrušavanja.
Tumačenja dr Nestela: pored masti, riba sadrži još neke sastojke koji poboljšavaju faktore zgrušavanja.
Tajna ribljeg ulja. Unošenje masne ribe menja osobine krvnih pločica, tako da se ne mogu grupisati i formirati nepoželjne ugruške.
To su otkrili istraživači Ministarstva poljoprivrede SAD.
Kada uzimate riblje ulje, vaši trombociti (krvne pločice) oslobađaju mnogo manje supstance zvane tromboksan, koja podstiče trombocite da se grupišu.
Što još više zadivljuje, tromboksan čini trombocite „lepljivim“ stimulišući ih da se naduvaju u male balone, a zatim da dobiju ispupčenja kojima se zakače za druge trombocite.
U takvom stanju oni se nazivaju „aktiviranim“ ili „lepljivim“, sposobni i spremni da se grupišu i stvore ugruške.
Znači, riblja mast, kočeći tromboksan, čuva normalan diskoidni oblik trombocita tako da ne mogu da se grupišu i formiraju ugruške koji začepljuju arterije.
Slično ovome, harvardski istraživači navode da unošenje 200 grama tunjevine iz konzerve može da „razblaži“ krv isto kao aspirin.
Efekti protiv zgrušavanja nastaju četiri sata posle obroka.
Takođe, više ulja se apsorbuje iz tunjevine nego iz kapsula sa ribljim uljem.
- Zaključak:Dobar antitrombotički efekat možete dobiti ako jedete oko 100 grama masne ribe - kao što je skuša, haringa, losos i sardine - ili oko 200 grama konzervirane tunjevine.
Blic
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 12 Jun 2005 01:33
|
offline
- JaneDoe
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 17 Apr 2004
- Poruke: 536
- Gde živiš: Sarajevo
|
Jedem ribu samo iz konzerve. Tunjevina navodno nije konzervirana nicim osim maslinovim uljem ( riomare). A original ribe ne mogu da jedem jer me tuzno iz tanjura gledaju onim jednim okom (iz profila).
|
|
|
|
Poslao: 12 Jun 2005 01:35
|
offline
- m4rk0
- Administrator
- Administrator tech foruma
- Marko Vasić
- Gladijator - Maximus Decimus Meridius
- Pridružio: 14 Jan 2005
- Poruke: 15766
- Gde živiš: Majur (Colosseum)
|
aaaaa, dimljeni sharan, najukusnija hrana koju sam u zivotu probao....mljac, mljac....
|
|
|
|
Poslao: 12 Jun 2005 01:53
|
offline
- Vodolija
- Legendarni građanin
- Pridružio: 24 Feb 2004
- Poruke: 3013
|
Hahhaha JaneDoe ti si legenda!
Uzmi filete, ne mozesh da se vadish!!!
Uff znala sam kako se sharan "dimi", ali sam zaboravila, ..uglavnom nije neka filozofija, stoji u valjda se kaze "salamuri" neko vreme pa se nesto kratko dimi, [npr gledala sam da dime u zidanom rostilju, znaci ne treba sushnica] uglavnom moze se lako spremiti. A jesam rekla, sve i nishta zapravo
Jeste lep, ali mislim da morske ribe [tzv. plava riba] ima najvishe taj uchinak za krv, za slatkovodne ne znam bash,...
Inache sharan volim jer je mastan, sochan, a smudj je da kazem, zdraviji ali suvlji, ...
Ja sto se tiche ribe iz konzerve, obozavam sa povrtjem, ili paradaj sosom, ufff lolim mnogo. Sardine su mi nekako teshke, pa ih mesham sa nechim, npr. krastavcem, belim lukom i sirtjetom, sve to izmesham, mmmm tako je vetj sladje.
P.S. A tek shto je slatko ljubiti se posle toga, nemate pojma,...
|
|
|
|
Poslao: 12 Jun 2005 09:30
|
offline
- Pridružio: 31 Mar 2005
- Poruke: 134
|
Odlican tekst. Zna se da je riba zdrava, ali nekako ljudi nemaju naviku da je jedu. Ja ne volim samo ribu iz konzerve. Volim je spremljenu na sve ostale nacine
|
|
|
|
Poslao: 12 Jun 2005 12:01
|
offline
- Dj.Coa
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 09 Jun 2005
- Poruke: 22
- Gde živiš: Beograd
|
Znam da je riba extra za zdravlje i za oci pogotovo.Al ja nazalost nemam naviku da je jedem u velikim kolicinama.Jedino sardine !!!
|
|
|
|
Poslao: 12 Jun 2005 13:43
|
offline
- Zeljko_no1
- Ugledni građanin
- Pridružio: 28 Okt 2004
- Poruke: 364
- Gde živiš: BGD
|
Ja sam recimo strasno razmazen, pa sam to nekako preneo i na hranu. Smara me da odvajam koscice i da jedem rukama, masnim rukam da prinosim hranu ustima. Tako da glasam za file.
|
|
|
|
|
Poslao: 13 Jun 2005 00:48
|
offline
- Pridružio: 14 Sep 2003
- Poruke: 135
- Gde živiš: Beograd
|
@ Vodolija
Najbolja priprema ribe za dimljenje je sledeca:
Redjas jedan red isecene ribe (citaj sarana), pa posolis (poprilicno)
pa drugi red ribe pa posolis i tako dok sve ne naredjas.
Posle 2 dana krenes da prebacujes ribu u drugu posudu tako da ono sto je na vrhu bude na dnu.
Sve sto riba otpusti ne prelivas nego prosipas.
Tako jos 2 dana.
Posle toga nema vise koscica vec samo onih velikih.
Onda svako parce ribe obrises od viska soli koja je ostala i dimis jednim lozenjem, bukovim drvima.
|
|
|
|
Poslao: 13 Jun 2005 07:11
|
offline
- Pridružio: 03 Feb 2005
- Poruke: 81
- Gde živiš: Beograd
|
Sto se tice ribe kazui da je i AJKULA veoma zdrava znam samo da sam negde nesto procitao da je otporna na radijaciju.
|
|
|
|