offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
BADNJE VECE
U svim kucama Badnje vece se proslavlja svecano. To slavlje ima cisto verski karakter. Obicaj je da se za Badnje vece po podu sobe prostre slama. Na selu je obicaj da se sve sobe u domu pospu slamom. U gradu, obicno se slama prostire u sobi u kojoj ce biti postavljena svecana trpeza.
Domacica ce nasred sobe staviti veliki sto i zastrti ga cistim belim stolnjakom. Na sto ce staviti božicnu svecu, a na veliku bakrenu tepsiju domacica ce staviti cetiri velike rumene jabuke, preko kojih ce položiti božicni kolac. Domacin ce po kolacu posuti žito, kukuruz, sitan novac, suve šljive i orahe. Sve to treba da predstavlja simbolicno želju za bericetnim i dobrim životom u kuci. Domacica ce, još uz rucak, spremiti hladnu, posnu veceru.
Jelovnik za Badnje vece ponavlja se iz godine u godinu i gotovo se nikada ne menja. Na stolu treba da bude pržena riba, pasulj prebranac, crveni pirinac, kiseo kupus preliven uljem, rezanci sa orasima, a zatim turšija, med, orasi i kompot od skuvanih suvih šljiva i jabuka.
Za stolom, u zacelju, zauzece mesto deda ili otac. Jedan od njih dvojice prekrstice trpezu orasima, i u znaku krsta baciti orahe na sve cetri strane sobe. Orasi treba da ostanu na podu i da se za vreme celog praznika ne uklanjaju. Posle domacina i svi drugi zauzece mesto za stolom, a tada ce domacin upaliti voštanicu. Palice je i ostali sva tri dana božicnih praznika. Zatim ce svi za stolom pevati " Roždestvo ".
Na selu, domacin ce još rano ujutro poci u šumu da odsece badnjak. Uvece ce domacin prineti badnjak ognjištu i namazati ga medom. Prosuce po kuci žito, položiti badnjak na ognjište, a zatim poljubiti svoju decu i svima ukucanima cestitati praznik. Vatra na ognjištu cele noci ne sme da se gasi. Za to vreme, napolju, božicna pecenica okretace se na ražnju. Velike vatre i pucnjave iz pištolja objavice pocetak božicnih svecanosti. Pecenicom ce omrsiti domacin i položajnik na dan Božica, rano ujutro.
ČESNICA I
1/2 litra mleka,
1 paket kvasca ,
2 jajeta,
so,
brašna prema potrebi (oko 1 kg)
zlatni ili srebrni novčić,
zrno pšenice,
zrno pasulja
Priprema
Rastopite kvasac u malo mlakog mleka. Jedno jaje umutite i dodajte kvascu. Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da dobijete glatko testo. Kad se testo dovoljno zgusne, počnite da ga mesite. Dobro izmešano testo ostavite pokriveno čistim platnom da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno, već samo delimično kao testo pogače. Česnica se i oblikuje kao pogača. Tom prilikom se u njenu unutrašnjost stavlja novac, komadić hrasta, zrno žita i pasulja (zavisno od kraja u kom se sprema). Spustite česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte ubodima male grančice, premažite šare i celu površinu razmučenim jajetom. Pecite u zagrejanoj pećnici dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.
CESNICA II
Cesnica se sprema na sledeći način:
U cesnicu se ne stavlja kvasac!
Stavi se u posudu kilogram brasna, doda se komad masti, natre se brasnom, posoli se i mlakom vodom zamijesi tijesto srednje tvrdoce, da nije ni suvise mekano a ni suvise tvrdo.
Tijesto se dobro izmijesi, podijeli u tri jufke i opet dugo mijesi, dok ne pocnu po tijestu izbijati mjehurici. Tijesto se onda pokrije i ostavi da se malo odmori. Jednu odmjerenu jufku razvuci u koru preko zastrtog stola, zatim je od gore poprskati mascu i ostaviti još malo da postoji.Zatim se tijesto presavije prema velicini tepsije i stavi u nju.Neko cesnicu posipa tucanim ili mljevenim orasima, secerom i suvim grozdjem,Zatim stavi drugu razvucenu koru poprskanu mascu i opet postupak kao sa prvom korom sa filom. Između druge i treće kore stavi se novcic. Pecena cesnica premaze se medom, iznese na sto pa se, po starinskom obicaju ne sijece nozem, već se lomi rukom. Ako novcic nadje neko od ukucana, predaje ga domaćinu kuce, koji ga uzima i cuva u okviru od ikone.
|