|
Poslao: 06 Jan 2019 15:31
|
offline
- _Sale
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 30 Jul 2010
- Poruke: 13412
- Gde živiš: Z-moon
|
Meni su baklave i palačinke uvek bile kao muzika Gipsy Kings - jedna mi je super, od druge mi je muka.
Ovo gore izgleda jako lepo, pogotovu one kriške limuna na baklavama.
Prijatno onima koji će ručak krunisati ovakvom poslasticom.
|
|
|
|
Poslao: 06 Jan 2019 21:24
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4101
|
Hvala Sale.
Nisam stigla da ukucam recept.
Ustvari, kasnije sam editovala post, iskucala recept, kada sam htela da pustim u etar, ugasio mi se računar. Kasnije nisam imala vremena.
Ne radim po receptu, sve je odokativno ali ću mere pisati otprilike.
Potrebno je pakovanje kora za baklavu
Oko pola kg oraha
šećer, oko 200 gr za posipanje kora i oko 700gr za sirup
limun
maslac
3-4 vanilin šećera
4-5 kašika prezle
Suvo grožđe (ko voli), Ovaj put je bila sa suvim grožđem, prava baklava je bez suvog grožđa.
Jedan deo oraha iseckati na krupnije parčiće, pomešati sa malo šećera i kašikom prezli.
Ostale orahe samleti, pomešati sa šećerom, vanilin šećerom i 3-4 kašike prezli.
Prebrojati kore i rasporediti po 3.
Imala sam 15 kora 3x5
lagano otopiti maslac.
Skuvai sirup od litre vode, oko 700 g šećera, vanilin šećerom i limunom isečenim na kriške.
Dok se sirup hladi, napraviti baklavu.
U maslacem podmazan pleh staviti koru, premazati je otopljrnim puterom, staviti drugu koru i premazati je puterom. Treću koru posuti krupno sečenim orasima pomešanim sa šećerom i prezlom ( suvim grožđem)i preliti kašikom maslca.
Postupak ponavljati posipaćijići mlevenim orasima dok se utroše kore i orasi. Završiti baklavu sa tri kore koje se premazuju maslacem.
Iseći baklavu i peći dok kore porumene.
Vruću baklavu preliti hladnim šećernim sirupom. Ostaviti da odstoji i upije sirup.
Baklava je hrskava i preukusna.
Eto, ni ja nisam odolela baklavi.
|
|
|
|
Poslao: 13 Jan 2019 12:11
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Baklava sa makom
Iako je štrudla sa makom ipak visočanstvo među poslasticama sa makom , al onima koji ne znaju da prave štrudlu il nisu zadovoljni kako im ispadne lakša je za pravljenje, a maka uvek može da se stavi toliko da kipi iz baklave.. Ili za promenu umesto štrudle..Nema čekanja da testo naraste i da se razvija, il se nervira što nije fila koliko treba il nije dovoljno sočan, il pukne testo isl
Recept:
500 gr kora /tankih/, ređaju se po dve računajući i prvi i poslednji sloj
300 gr maka
300 ml ulja za preliv
Sirup:
600 ml šećera /može i manje da bi bila manje slatka/
600 ml vode /može i manje/
ne stavljam limun u baklavu sa makom al može ko voli, možda bi moglo i suvo grožđe da se doda umesto limuna
Prvo skuvati vodu sa šećerom, ko hoće doda limun i ostaviti da se ohladi
Pouljiti pleh, ređati kore, pa fil i tako redom do kraja.
Kore odmah iseći u kocke polako i poprskati sa malo vode i potapkati da se ne razlistaju.
Preliti sa uljem, staviti u toplu rernu i peći dok ne porumeni. Izvaditi iz rerne i toplu preliti hladnim šerbetom ostaviti da se ohladi i da upije preliv.
Snikers baklava
Isto je zahvalna za pravljenje i ukusna s tim što umesto ulja za preliv ide margarin
Recept:
500 gr tankih kora
300 gr pečenog mlevenog kikirikija
200 gr krupnije rendane čokolade za kuvanje
250 gr margarina
Sirup:
400 gr šećera
2 šolje vode
Isto se ređaju po dve kore.
Kore posipati kikirikijem i čokoladom
Iseći na kocke, preliti baklavu topljenim margarinom da dobro upije.
Kad je pečena preliti je sirupom i ostaviti da se ohladi.
|
|
|
|
Poslao: 13 Jan 2019 12:27
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4101
|
Volim baklavu sa makom, ponekada je i pravim.
Ne koristim ulja za baklave, pogotovo ne rafinisana ulja. Koristim rastopljeni maslac koji baklavi daje hrskave korice i specifičan ukus.
Nema potrebe da kvasiš kore vodom, razmekšavaju se.
Volim da stavim suvo grožđe u baklave i štrudle.
Sirup kuvam od vode i šećera ali ne 1:1, uvek sirup kuvam unapred da bude hladan za prelivanje vruće baklave, ali odnos vode i šećera je u korist vode. Uvek stavim više vode i lagano ukuvam sirup da ne bude gust. Vanilin šećer i limun - obavezni.
|
|
|
|
Poslao: 13 Jan 2019 14:26
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Inače mislim da retko ko pravi druge baklave osim sa orasima. Ima slična verzija kao sa makom samo sa kokosom i kiselim mlekom ili sa višnjama.
Ovako, ni ja ne stavim svu količinu šećera kao po receptu, ako je preslatko uništi se kolač.
Sledeći put ću i ja da stavim maslac umesto ulja,
Hvala za predlog.
|
|
|
|
Poslao: 13 Jan 2019 16:25
|
offline
- _Sale
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 30 Jul 2010
- Poruke: 13412
- Gde živiš: Z-moon
|
Baklavu sa makom nikada nisam probao, a baklava bez oraha je jeres
|
|
|
|
Poslao: 13 Jan 2019 17:30
|
offline
- Fil
- Legendarni građanin
- Pridružio: 11 Jun 2009
- Poruke: 16586
|
Au, ja sam probao ovu sa makom.
Drama, čini mi se da bih tepsiju te baklave mogao pojesti u cugu.
Svaka čast za vredne domaćice
|
|
|
|
|
Poslao: 25 Mar 2019 03:00
|
offline
- Bane san
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 19 Jul 2013
- Poruke: 559
- Gde živiš: ZR
|
Неки дан, колегиница донесе кутију либанских, мануфактурних.
Доминирали пистаћи, мало се препознаје биљни мрс, сасвим прихватљиве, "а и шире".
Арапи, за разлику од нас, нису склони да им се даве у шербету, с те стране су им више као сува пита, али свака час'.
|
|
|
|