Blitva možda nije popularna kao spanać, ako bih morala da biram između blitve i spanaća, bez razmišljanja bih se opredilila za blitvu.
Blitva je pogodna za dijetetski režim ishrane, sadrži vitamine A, K, C, E, Gvožđe, magnezijum.
Povoljno utiče na vid jer je prebogata vitaminom A.
Zeleni listovi su pogodni za priloge, čorbice, sarmice, piree, pite.
Zavisno od vrste blitve, kod vrste kojoj je drška izraženija, mogu se napraviti ukusni pohovani štapići od drške lista blitve.
Postaviću neke recepte. Ne znam da li ih negde ima već, pišem bez merica, onako kako ja spremam.
Možda su jedinstveni. Ko zna?
Čorbica od blitve
Na malo ulja prodinstati glavicu sitno iseckanog crnog luka, dodati na trakice isečene, prethodno uronjene u vrelu vodu, listove blitve. Još malo prodinstati uz mešanje.
Dodati 2-3 čena belog luka, malo bibera, začin C /ili neki sličan začin/, naliti vodom i ostaviti da se prokuva.
Kada imam vremena i volje, iseckam 2-3 mlada krompirića i kuvam zajedno sa biltvom.
Čorbica se skuva vrlo brzo.
Pred kraj kuvanja dodati šolju mleka u koju je razmućena kašika brašna. Još malo ukuvati. Korigovati ukus začinom C.
Kada se skloni sa vatre, dodati umućenu pavlaku.
I vruća, i hladna - prija.
|