Biljka puzavica iz familije bundeva...
I za slana i slatka jela..
I za pite bundevare i slane i slatke i pečena u rerni...
I za krem čorbe od bundeve,
i osnova voćnih sokova...sok od bundeve sa ekstraktom kajsije ili jagode...
Uz krompir, u pilavu, pa slatki uštipci od pasirane bundeve uvaljane u šećer i cimet..
Njene semenke omiljena zanimacija, koje se koriste i za razne druge grickalice, hlebove, peciva...
Zdrava, jeftina, može se jesti i kad je post, može se držati u zamrzivaču, i dugo može da stoji kad nije načeta...
Ovog puta akcenat je na
Slanoj bundevi
Nisam ljubitelj bundeve, al ovako i kao uštipci kao slatka je sasvim ok...
Slana bundeva
Očisti se i iseče na parčiće.
Stavi se u pleh, doda se malo vode i ulja i malo posoli i pod folijom peče da omekne.
U međuvremenu napravi se marinada za bundevu: beli luk, seckan, maslinovo ulje, ruzmarin, bosiljak, tucana ljuta, dimljena slatka, začin c, ili morska so, biber, peršun, korijander, kumin. Ili ko kako voli al osnovovno je beli luk, maslinovo ulje i ruzmarin, i so i origano...
Budnedva se prelije tom marinadom i onda se zapeče da odogzo bude reškasta, ko tako voli.
Može sama da se jede, ili uz pirinač, ili pire isl...Može i za ručak i večeru..
|