offline
- Boki X
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Napisano: 27 Mar 2019 18:54
Ćufteeeee....
Ja ih spremam drugačije, male su razlike, zavisi gde "naginjem"
Keftedakja - keftedes, polpete, kineske ćuftice, bosanske, grčke, itd. Uglavnom koristim masu koja je standardna, ukoliko recept za neke druge ne zahteva drugačije zbog izbora namirnica (sastojaka).
Za pripremanje mase za oblikovana jela od mlevenog mesa najbolje je koristiti meso protkano masnim tkivom, jer to meso čini sočnijim. Najpogodnije je teleće,svinjsko i goveđe meso - vrat, plećka i potplećka.
Najjednostavnija masa se priprema od:
- 500 gr svinjskog mesa
- 500 gr telećeg mesa
- 400 gr goveđeg mesa
- 350 do 400 gr hleba, hleb od prethodnog dana bez korice potopljen u mleko ili slatku pavlaku
- 1 do 1,5 dl slatke pavlake
- 3 do 4 dl slatkog mleka
- 3 do 4 jaja
- 200 gr crnog luka i oko 1 dl ulja za restovanje luka
- malo belog luka
- mleveni biber, so, peršunovo lišće.
Od ovakve mase se oblikuju i pripremaju jela kao što su faširane šnicle, ćufte, stek ili faširani rolati.
Oblikovati ćufte od mesne mase, uvaljati ih u brašno i ispržiti na ulju.Ćufte prebaciti u pleh i peći 1 sat na umerenoj temperaturi.
Na ulju upržiti crni luk, slaninu, korenasto povrće, posuti brašnom i nastaviti sa dinstanjem dok brašno ne dobije svetlo-smeđu boju. Dodati paradajz-pire, doliti fond ili vodu i nastaviti sa dinstanjem dok povrće ne omekša. U ovaj sos dodati malo šećera, začiniti, dinstati još 1 sat na tihoj vatri, propasirati ga i dodinstati još 10 minuta.
- 1 kg gotove mesne mase
- 30 gr brašna, 50 gr ulja
- 50 gr ulja, 30 gr suve slanine sitno iseckane, 50 gr seckanog crnog luka, lovorov list, biber u zrnu, so, malo šećera, po 50 gr celera, šargarepe, peršuna, paškanata (isečeno na kolutiće), 75 gr brašna, 150 gr paradajz-pirea, 1-1,5 l vode
- peršunovo lišće.
Dopuna: 22 Sep 2022 1:30
|