Curry

Curry

offline
  • life  Female
  • Super građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2006
  • Poruke: 1307

Postoji najmanje stotinu vrsta umaka curry,od kojih se samo jedan sastoji od 30tak zacina.Znate li vi neki?
Pileci kari
Sitno naseckajte i posolite 400gr piletine
400gr luka proprzite na 20gr maslaca
kad je napola peceno dodajte 1 kasiku karija
kad potamni dodajte malo vode i 250gr oguljenog paradajza.
Mesajte na laganoj vatri dok ne omeksa meso.
Sluzi se uz bareni pirinac.
Umesto paradajza moze se dodati kokosovo mleko i 2 malo belog luka i dobijamo sasvim drugacije jelo.
Loptice od mesa
500 gr mlevenog mesa
3 kasike brasna
3dl mleka
1 mali strugani luk
1 jaje
so,biber,voda
Sve dobro izmesati i ostaviti i ostaviti u friz.U serpu naliti vode i malo soli i kad provri spustati manje manje loptice od mesa.Kuvati 10 minuta.
Sos
1 veci luk
35gr margarina
2-4 kasike karija
1 mala strugana jabuka
2-3 kasike brasna
oko 6dc vode u kojoj su se kuvale loptice.
Proprzi luk na margarinu,dodaj kari i jabuku.Dinstati par minuta i zatim dodati brasno i dobro izmesati.Dodati vodu u kojoj su se kuvale loptice.Kuvati jos 5 minuta zatim dodati loptice i jos malo kuvati.
Sluzi se uz baren pirinac.
Carry je mesavina nekoliko najpoznatih zacina.Znate li kojih?
Ja znam za dva Djumbir

kurkuma -daje zutu boju



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Apr 2003
  • Poruke: 2416
  • Gde živiš: NS

ima jos i korijander, rogac, seme senfa, paprika, kim i crni biber.

inace kurkuma je veoma lekovita (mada stari grci nisu znali za to i koristili su je samo za dobijanje zute boje). poboljsava varenje, skida holesterol i ne znam sta sve jos Smile



offline
  • dekao  Male
  • Moderator foruma
  • Dejan Trajković
  • Realist painter
  • Pridružio: 06 Apr 2006
  • Poruke: 3604
  • Gde živiš: Somewhere in time

Kari je orijentalni začin,u stvari mešavina više jakih začinskih biljaka.Hrabra kombinacija.Po njemu su ti sosovi dobili ime.Znam da se strašno uklapa s ribom, naročito na roštilju.

offline
  • Pridružio: 07 Avg 2005
  • Poruke: 400
  • Gde živiš: Zemun

offline
  • Pridružio: 05 Maj 2006
  • Poruke: 568

Kari je veoma jak začin i sa njim treba biti oprezan. Mislim, ne preterati u njegovom korišćenju, da jelo ne bi ispalo bljak!

offline
  • Freia  Female
  • Prijatelj foruma
  • Pridružio: 31 Jan 2005
  • Poruke: 1899

mislim da je mnogo lepse uz klasicni curry (smese) jesti couscous ('kuskus') jer je i mnogo zdravije



Ja sam veceras napravila gotov curry, i dodala pangasius ribu, koja je i dobra alternativa za ostale riblje vrste jer se uvek pecaju i kuskus, koji je mljac. Pangasius riba ima odlican ukus, i teksturu snicle, iako je naravno riba (dovoljno je mekana) ukus joj nije tipicno ' riblji', zaista prijatna varijanta kao sto rekoh za ostale riblje vrste. Tilapiju napr ne gotovim, jer ostavlja po malo kiselkast ukus i suva je po teksturi. Confused

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1162 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 6 sakrivenih i 1120 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, babaroga, Ben Roj, bokisha253, bolenbgd, Denaya, Doca, Dovla, draganl, FOX, Grond, Insan, JanaH, kikisp, Kruger, Kubovac, laurusri, Milometer, Milos1389, mkukoleca, NMNJ, novator, opt1, pristinski korpus, Sirius, Smiljke, solic, stegonosa, trutcina, USSVoyager, Vlada1389, Vlada78, W123