Poslao: 10 Feb 2019 10:38
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
U plehu za mafine...
Testo standardno za hleb/može biti i uz dodatak heljdinog brašna, semenki/
Za četiri člana porodice svakom po tri...
Kad se testo umesi nadođe i priprema za pleh, najlakše je rastanjiti u valjak i seći na polovine pa četvrtine... odnosno na oniliko komada testa koliko ima kalupa u plehu.
Premesiti svaki hlepčić posebno pre nego što se stave u kalup koji je pre toga namašćen.
Podseća tako kao mini varijanta na somun-seoski hleb koji se peku na selu u furuni i miris detinjstva.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
|
Poslao: 21 Feb 2022 11:16
|
offline
- mpman
- Mod u pemziji
- Pridružio: 12 Okt 2010
- Poruke: 10910
|
Može detaljno objašnjen postupak pripreme tog "standardnog testa za hleb" jer meni nikako da uspe? Mislim detaljno, za apsolutne početnike.
Osim ako nije tajna
|
|
|
|
Poslao: 21 Feb 2022 13:00
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Nije tajna
Prvo ako neko nije raspoložen kad mesi ni testo neće biti kako treba, bilo koje testo ne samo za hleb, i za kolače važi isto...Isto i za spremanje ručka važi...
Ja ne mogu da kažem tačne mere.. jer sve radim odokativno...Al ide brašno, so, suvi kvasac kesa ili kocka kvasca, dodam i malo sode bikarbane pola kašićice, i malo šećera...
Ako je suv kvasac njega dodajem u brašno ako je svež u kocki, onda se razmuti u mlakoj vodi u koju se doda malo šećera...
Brašna ako je oko 500gr onda oko 200ml vode, ako je testo previše suvo dodati još tople vode a ako je lepljivo dodati brašna i mesiti rukom u vangli dok ne bude meko a da nije lepljivo...
Tako kad je ok meko, stavi se preko vangle tanka pvc folija ili kesa da testo nadođe .
Dok nadolazi može se premeseti još jedno dva puta. Onda testo dobija tu finoću, i lepo se peče...
slično je i sa kiselim testom, samo se koristi mleko i malo vode...
Recimo štapići i peciva su bolji kad se za njih koristi kiselo testo...
Kad se stavi kvasac u vodu ili mleko bitno je da voda ne bude vrela već mlaka ili topla pretopla neće dozvoliti da kvasac odradi svoje...
Integralno brašno i ono sa raznim drugim žitaricama i semenkama inače je tvrđe i ne može nadolaziti kao i kad je belo brašno u pitanju....
|
|
|
|
|
Poslao: 21 Feb 2022 15:18
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Ovaj konkretno oko 30 minuta na 220 stepeni u već ugrejanu rernu se ubaci. /s tim što nisu ni sve rerne iste i iste jačine grejači/
Otprilike je to vreme inače za hleb...
Bitno je da kad je pečen kao i kod kolača, odvaja se od ivice pleha ili teprisije, kora je fina zlatna reškasta krckava, a testo ne sme biti dekavo...
Za to služi čačlalica isl...Testo ne ostaje na čačkalici, nožu, igli, raznjiću ako je pečeno, to su stare metode...
Al kod hleba je očigledno da je i unutra ok ako se fino nadigao, ima lepu koru i odvaja se od tepsije...Al opet može da se proba pred kraj pečenja i na kraju i sa čačkalicom isl.
|
|
|
|
Poslao: 13 Apr 2023 16:12
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Nek čuči i ovde recept za lepinje kao iz pekare
Pravljene do sad tri puta.
Po nekom turskom receptu.
Recept:
Jedna šolja toplog mleka
Pola šolje tople vode
tople ne vruće jer će vruća uništiti kvasac
Paket svežeg kvasca ili kesa suvog
Pola čaše jogurta
Dve tri kašike ulja
Jedna kašičica šećera
Jedna kašičica soli
Pet šest šolja brašna
Mera se može smanjiti ili povećati u zavisnosti koliko hoćemo lepinjica
Nisu slane, nisu pune testa već vazdušaste...brzo su gotove, na oko 200 stepeni se peku desetak minuta.
Od smese iz sledećeg recepta dobije se oko osam do devet lepinjica.
Testo se kad se umesi ostavi da odstoji, onda se od njega formira kao duža vekna koja se podeli u osam devet ili deset jednakih delova. Od njih se prave okrugle jufkice, svaka se rastanji na debljinu oko pola cm, u krug, i ređa u pleh od rerene na koji je stavljen pek papir. Kad budu pečeni stavi se u neku posudu pokrije krpom i u kesu, pre toga mogu se pouljiti četkom za kolače....
Ko što rekoh, za domaće pljeske, sendvič sa pršutom, jaje na oko ili omlet sa prilogom, sve kod kuće može da se spremi, pretop, ili samo kajmak
ili tunjevina i povrće ko posti
|
|
|
|