S obzirom da sam ugostiteljski radnik (Diplomirani Kuvar), svakodnevno slusam, raznorazne komentare, tj. gluposti koje gosti pricaju o kafi, pitanja zasto kafa nevalja ili valja, koja je najbolja itd...
Zato sam odlucio ovo napisati i posvetiti bas tom napitku...
Istoriju kafe vam necu pricati ali cu vam detaljno opisati, naizgled tako jednostavnu formulu za pravljnje espresso kafe:
Potrebno je 6,5-7 g kvalitetne mesavine przenih kafa, mlin za mlevenje, oko 30 cc vode na koju aparat greje na oko 90 °C, i izbacuje pod pritisakom oko 9 bara i 30, pa je po toj formuli potrebno tacno 30 sekundi za spremanje jedne soljice kafe.
Svi pricamo kako nas kafa razbudjuje, ali trebate znati da to nije zbog kolicine kofeina, jer espresso kafa poseduje najmanje kofeina u odnosu na bilo koju drugu filter kafu.
Espreso kafa je takodje i umetnost i nauka, jel kvalitetnu espresso kafu mozemo dobiti samo po formuli koju u italiji, kojljevci espressa zovu 4M:
Miscela - mesavina
Macinadostore - mlin
Machine Espresso - aparat za kafu
Mano - ljudski faktor
Mesavina kafe je jako bitna, jer se kvalitetan espresso nemoze dobiti iz samo jedne vrste kaffe! Idealna mesavina se postize koriscenjem visokokvalitetnih sorti oprane kafe Arabike, koja obogacuje ukus i aromu.
MLIN. Svaka mesavina kafe zahteva posebno mlevenje, to zavisi od strukture, vlaznosti zrna i nivoa vlage okruzenja. Ovaj poslednji faktor odredjuje krupniju ili sitniju meljavu (od 1 mm do nemerljivog praha).
Odrzavanju mlina treba posvetiti paznju jer ako se to ne cini ne moze se ni postici zeljeni kvalitet kafe, pa je najbolje ako se kafa melje neposredno pre spremanja!
APARAT. Upotreba espresso aparata je veoma jednostavna, ali korisnik mora pratiti sledeca pravila:
1. uvek koristiti svezu vodu ali nakon omeksavanja
2. temperatura vode u bojleru treba uvek biti izmedju 100-130°C
3. izlazna temperatura vode treba biti 85-92 °C zavisno od tipa mesavine kafe
4. pritisak vode treba da bude 9 bari
5. vreme cekanja 25-30 sekundi
6. doza mlevene kafe 7 g
7. mlin za kafu treba redovno cistiti
8. ostrice mlina, nozeve treba redovno kontrolisati da bi se utvrdila njihova istrosenost
Sto znaci da je odrzavanje kafe aparata i mlina, OBAVEZNO...
Istina je da za perfektnu espresso kaficu potrebna je kvalitetna mesavina kafe i dobar espresso aparat.
Ali treba znati da slabo odrzavani aparat moze biti uzrok da se napravi losa kafa cak i ako imate mesavinu vrhunskog kvaliteta.
|