Gastronomske diskusije

1

Gastronomske diskusije

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 370

Koliko je vekova prošlo, a ljudi zaboravili ili zanemarili ovaj kulturološki fenomen koji spaja nauku sa umetnošću življenja.
Još je Arhestratos, starogrčki pisac iz IV veka p.n.e. napisao delo "Hedipatija" kao neku vrstu enciklopedije znanja i umeća iz oblasti kulinarstva.

Za sve ove godine, pročitao sam sve i svašta o kulinarstvu, gastronomiji, ishrani, uključujući medicinu a i dalje slušam o ogromnim neslaganjima o ishrani ili o načinu pripreme hrane ili nekog određenog jela. Sve to, navelo me je da otvorim temu o u kojoj možemo da razmenimo mišljenja o hrani, načinu pripreme i obrade namirnica, o jelima, ali i o tome kako i kada jesti ono što spremimo.
Sve to povlači i druge teme koje su itekako usko vezane za gastronomiju. Dekoracija, vrste povrća i voća, začine, obradu, kvalitet, tehniku....

Od hedipatije pa do hedonizma, tanka je granica.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4103

Evo, Boki, da se oglasim u temi, mada nisam baš sigurna o čemu konkretno da pišem.
Recepte postavljam po inspiraciji. Trudim se da na jednostavan način prikažem način rada.

U više tema sam pisala o svom načinu ishrane, trudim se da zadržim dobre navike ne odričući se dobrog zalogaja i uživanja.

Gurman sam, volim da ručkam : P



offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 370

Možemo da pišemo o bilo čemu samo da se držimo teme, odnosno sve ono što sam gore pobrojao pa i šire. Ziveli

Kad smo već kod ishrane, nisam nikad obraćao pažnju na neke posebne režime ishrane, jednostavno spremam i ručkam ono što imam ili želim. Međutim, od pre par godina imam posebnu ishranu zbog brojnih zdravstvenih problema. Problem je uskladiti sve te namirnice, jer postoji problem zbog različitog načina ishrane. Neverovatno je to, što se nikad nisam izlagao riziku nekih namirnica i hrane koje mogu da budu štetne. Tako da te u poptunosti razumem i podržavam da je bitno jesti umereno, ali sve ono što volimo bez nekih posebnih odricanja zbog ne znam ni ja čega sve. Suludo je postati odjednom vegan ili se uporno pridržavati makrobiotike.
Poznati smo po tome da idemo iz jedne krajnosti u drugu, takav nam je mentalitet. Bebee Dol
Odrekao sam se napokon hleba, ali s vremena na vreme umesim testo, eto za picu, ubacim ponekad zbog čorbe, zgušnjavanja nekih umaka ili izradu nekih italijanskih testenina...ali to su stvari koje se ne spremaju svakodnevno tako da je količina brašna jako mala. Najteže je bilo odreći se slatkiša, inače ja ne spremam slatkiše ali ih obožavam ali sada je to jednom mesečno najviše. Zagrljaj

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4103

Nije bilo lako družiti se svakodnevno sa ŠŠ (Šporet i Šerpa) a ostati dosledan načinu ishrane,
Ali, kada čovek zaista reši u svojoj glavi, ništa nije teško.

Volela sam hleb i sva peciva, mesila sam skoro svakodnevno kiflice, pogače, krofne....
Više ne mesim, ali se nisam odrekla hleba sasvim.
Jedem ga uvek za doručak, tostiran. Jako mi se dopada tostiran Tonus ili Vitas hleb.
Šećeri ni slatko me ne privlače, oduvek sam više volela slano.

Perece obožavam. Kada izađem u bioskop, pozorište ili kafić, obavezno posle toga svratimo u pekaricu na perece.

Za sve što mi prija, napravim 'izlet' ponekada i ne grize me savest ni najmanje.

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 370

Da, razumem te za peciva i hleb. Ja sam to jednostavno izbacio (mislim na hleb) jer mi je postalo lakše, veruj mi, nekako osetim bolje ukus same hrane. Naša tradicija je takva oduvek da se mesi domaći svež hleba, iako vruć jako teško "pada" na stomak, i jede se uz skoro svako jelo, od doručka pa do večere. Sada mi je bolje, plus osetim bolje svaki najmanji začin u nekom jelu, kao da mi je hleb pre smetao ili nekako remetio čulo ukusa i samu aromu. Ne umem da objasnim.

Kad se uzme sam sastav nekog jela npr. koje se jede uz hleb, postaje ponekad nelogično i čudno drugima, mislim na druge narode koji su me uvek gledali čudno. LOL Npr. musaka od krompira uz hleb, neko jelo sa pirinčem uz hleb, još kad vidim da moja majka uzme hleb i izađe napolje da nabere grožđe i jede zajedno, meni pripadne muka. LOL
Nemci su me kritikovali da ne jedem hleb uz pečenja ili roštilj. Probao sam, odlično je ali moram da spremim i nešto od krompira ili pirinča kao prilog, naravno i salatu, jer smo navikli na hleba uz sve to. Zagrljaj Ali može se, zdravije je. Mi smo možda jedna od nacija u okruženju koja koristi najviše belog brašna.

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4103

Uh, pečenje...

Prošle godine sam bila na rođendanu ( članu porodice) koji je proslavljan u restoranu poznatom po dobroj i kvalitnoj hrani.
Kada su izneli pečenje, salate ( i rusku) i korpe sa somunima, ja samo po pečenju i svežoj salati.
Svi nešto fini, parčence mesa uz dosta somuna i ruske salate Very Happy
Ja samo meso i salatu, al' sam, ne obazirući se na druge, uživala u pečenju dok se nisam zasitila.

Kada su torte stigle na red, gosti hoće po parče od svake torte da probaju uz Kolu, Fantu...
Meni je prijala flašica vode, osećala sam se sito, lagano i dobro, dok je većina kukala i žalila se na težinu u stomaku Very Happy

Hoću da kažem da kada se nešto zacrta, ne privlače ga slatkiši, ni sokići, niti treba neki trud u smislu kontrole da se ne poklene.
Barem je kod mene tako, a dovoljno dugo sam na ovakvom režimu ishrane da mogu reći da sam se ovde pronašla.

****

Što se tiče dodavanja brašna za zgušnjavanje čorbi, nemaš potrebe za tim.
Svo povrće predviđeno za čorbu skuvaj i izblendaj, dobićeš gustu i lepu čorbicu.

Tako i pasulj zgušnjavam, bez zaprške, bez brašna.

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 370

Uh, da je do mene pa da ne koristim brašno za kuvana jela, ali pravila, pravila, pravila...
Kada se kuva povrće za čorbu a onda se pasira i vrati, to mu nekao dođe kao potaž. Ovde ljudi traže čorbe klasične, povrće, meso, sve sečeno na kocke, krupnije, sitnije - da pliva, onda mora zaprška.
Isto je i sa nekim toplim umacima, mora brašno, inače izbegavam gustine, želatine, itd.

Što se režima tiče, trenutno ne bih smeo da jedem bilo šta što sadrži proteine... Shocked
Kad izbacim sve što ima više proteina, a onda tu uračunam sve ono što smeta zbog drugih oboljenja, u prevodu ne bih smeo da jedem ništa sem krompira u malim količinama i vode. LOL

Potaži su inače, po meni bolji od klasičnih čorbi, svetlih ili tamnih, svejedno, kao što kažeš - ne mora brašno. Sve se u čorbi pasira a onda razblaži fondom od kuvanja do željene gustine.

p.s. Kad neko vidi šta sve pišemo, samo fali da nas pita koliko imamo kila. LOL

offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4103

Boki X ::
Potaži su inače, po meni bolji od klasičnih čorbi, svetlih ili tamnih, svejedno, kao što kažeš - ne mora brašno. Sve se u čorbi pasira a onda razblaži fondom od kuvanja do željene gustine.

p.s. Kad neko vidi šta sve pišemo, samo fali da nas pita koliko imamo kila. LOL


Volim i pravim i čorbe i potaže, ali bistra juneća (pileća) supa sa domaćim rezanicima ili knedlama za mene je neprevaziđena.

Neka nas pita Mr. Green Imamo oblina, imamo i dovoljno mišića da izdržimo naporne treninge : >

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Filosofiranje o hrani, Mr. Green koja zaista spada u kulturološki fenomen i umetnost življenja otuda mislim i ono hedipatija i hedonizam, mada mislim da je ovo prvo pravo suštinsko uživanje u hrani, ne telesno, jer hedonizam obično poistovećuju sa fizičkim i čulnim zadovoljstvom.
Prvi pisci koji su se oglasili da napišu o hrani jesu bili filosofi, ko bi drugi... Mr. Green
Sveštenici i crkva imaju takođe svoj stav o ishrani /vreme posta i čišćenja organizma/. Dok danas osim posta, postoje i detoks dijete .
Umerenost je najbitnija od svega koji god režim ishrane da se izabere i koji godi.

Stari narodi su bili su u duhu sa prirodom više nego danas, živeli su u prirodnom i okruženju koje nije ekološki zagađeno. I po arheološkim podatcima, iskopinama, slikama, mozaicima, itd po svim naslikanim motivima vidi se da su dobro jeli i uživali u hrani..

Ta tema o gastronomiji koliko god malo ili mnogo, teorijski ili praktično, intuitivno znali o njoj je kompleksna tema.
Mislim da je pristup individialan jer smo svi različiti kao jedinke po svemu, s tim što se ukusi i zapažanja mogu preklapati..i može se nešto novo uvek naučiti.

To je oblast koja obuhvata kulturu, i tradiciju, jednog naroda način života, prirodno okruženje, ruralno ili urbano, genetiku, način života, način razmišljanja o životu i o tome šta hrana i spremanje hrane i konzuminaranje hrane za nekog predstavlja /svakodnevna rutina, formalnost, trivijalnost, otaljavanje, uživanje, izazov, umetnost, itd/.

I kod svakog naroda mešaju se stara kuhinja, stari specijaliteti uz sve ostale etno elemente i novi pravci u kulinarstvu, što je i dobro što su sve kuhinje sveta zadržale tu svoju etno kuhinju...
U našoj kuhinji al i ne samo u našoj koristilo se posuđe od gline i drveta, znači prirodno, spremana je hrana na drva, isto prirodan način, pribor za jelo je bio od drveta isto prirodan. Danas se koristi i pvc, silikonski kalupi, mikrotalasne za brzo zagrevanje...Verujem da i u tome ima velike razlike u kvalitetu spremanja hrane nekad i sad, neki postupci su se ubrzali u pripripremanju što ne znači da su dobili na kvalitetu ili nisu izgubili na kvalitetu, no možda je u pitanju samo predrasuda prema novim tehnologijama i pripremama hrane...

Takođe razvoj industrije i prehrambene industrije je uticao na kvalitet proizvoda, /možda i bolje ili lošije al danas je to diskutabilno pitanje/ da bi se uštedelo, dodaju se aditivi, voda, sve se koristi, koriste se veštačke boje, arome, puno šećera, puno je praznih kalorija koje se unesu svakodnevno...
U poljoprivredi se koriste hemijska sredstva, zagađenost vazduha, vode i zemlje je veća...

Nekad je postojao predmet u osnovnim školama Domaćinstvo, gde se obrađivala tematika oko sirovina, gotovih proizvoda, prerade namirnica, i njihove vredosti-nutritivna, kalorijska, hranjljiva, pa su se obrađivali svi vitamini, minerali, itd. gde se nalaze, koja im je funkcija itd. To je bio koristan predmet koji bi mogao ponovo da se vrati u škole...

offline
  • Pridružio: 19 Okt 2018
  • Poruke: 4

jel pravio neko skoro puter od kikirikija?

youtube.com/watch?v=utMIF10ZsH0&t=3s

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1061 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 5 sakrivenih i 1010 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Arsenije, bojank, bolenbgd, branko7, dankisha, darcaud, Djokkinen, djuradj, DonRumataEstorski, Georgius, goranperović66, HrcAk47, hyla, Insan, Istman, ivan1973, kikisp, Lazarus, lcc, Lidija, lord sir giga, mean_machine, milimoj, Milometer, milutin134, nebidrag, pein, powSrb, raptorsi, rikirubio, RiV, royst33, SEOD, Sićko, suton, TBF1D, vathra, Viktor Petrenko, Vlada1389, Webb, wizzardone, Yugol33, šumar bk2