Humus, je namaz koji se koristi u istočnjačkoj i mediteranskoj kuhinji, i njihov je specijalitet. Pravi se od leblebija.
Koristi se isto tako i širom sveta, ima ga u prodaji u prodavnicama zdrave hrane i mega marketima
al je jeftinije i izdašnije kad se napravi kod kuće.
Prednost kad se pravi kod kuće je : veća količina za male pare, neograničeno kombinovanje sastojaka, dodataka -začina.
Dobar kao namaz za večeru, doručak, kanapee za žurke, post, posne slave itd...
Za nekih 250-300 gr namaza dovoljno je srednja šolja od kafe do šolja ipo leblebija. Cena leblebija za kuvanje je zanemarljiva 100 gr je oko 50tak din.
Noć pre se potope u vodu da odstoje.
Sutradan se stave da se kuvaju. Kad su dovoljno kuvane, ocede se od vode.
Štapnim mikserom se dobro izmiksuju u smesu kao pašteta uz dodatak, maslinovog ulja, morske soli, i začina po volji. Ja stavljam beli seckani luk i biber ili čili .
Al može susam, čili, ajvar, senf, može se sa ukusima eksmerimentisati...
Kad je namaz gotov stavi se u činiju sa poklopcem i drži u frižideru.
Najbolje je namazati na parčiće hleba koji su prethodno podgrejani u tosteru ili u rerni...
Može se koristiti i u sendvičima.
Prednost u odnosu na obične razne mesne paštete - sa iznutricama , je što je čist prirodni domaći proizvod bez veštačkih dodataka i zdraviji za mazanje na hleb od paštete.
Kako izgleda u kućnoj radinosti na kraju humus:
Od leblebija se takođe mogu praviti pljeskavice, takođe se prvo moraju skuvati, kao i razna variva...
|