Poslao: 25 Mar 2019 15:42
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Postoji nekoliko varijanti, pripreme tkz. jajeta u korpi, obično izdubljen tost hleb u čiju se sredinu stavi jaje i tako prži na puteru ili ulju...
/fotke nisu iz lične arhive/
Al ova varijanta za doručak ili večeru možda i za ručak... za klince ili kad im dođe društvo, isprobano više puta...
pravi se u kalupu za mafine, ako je za dvoje dece može i samo četiri ili šest kalupa da se iskoriste:
Kalup za mafine se poulji, stavi se na dno recimo mortadela ili praška šunka isl. da formira oblik korpe, doda se rendani kačkavalj i još po želji šta ko voli, možda zdenka sir, pre nego se ulupa jaje ili posle, začini biber, origano, ili sveži bosiljak....
Ima i varijanta sa ruža hlebom, hlepčić se izdubi doda se seckana šunka, rendani kačkavalj, jaje začini i tako se u plehu zapeče u rerni, može se odraditi i tako što se svi sastojci izmešaju kao za kajganu i nalije se smesa u svaki hlepčić i začini na kraju..
/fotka nije iz lične arhive/
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 25 Mar 2019 15:48
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Kačamak
/fotka nije iz lične arhive/
Sa sirom, mlekom, jogurtom, šećerom...
|
|
|
|
Poslao: 25 Mar 2019 15:50
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Prženice
Uz jogurt ili pavlaku
Obično ih pospem susamom prilikom prženja.
Prženice mogu biti i slatke, kad se isprže uvaljaju se u kristal šećer u koji je dodat cimet.
|
|
|
|
|
Poslao: 28 Mar 2019 20:20
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Sve ovo, osim mafina sa šunkom, pravim i volim, samo malo drukčije.
Palentu pravim sa sirom ili kajmakom. Volim sa kiselim mlekom koje ja pravim. Šećer ni slučajno!
A omleti su mi isključivo sa slaninicom ili šunkom.
|
|
|
|
Poslao: 29 Mar 2019 17:07
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Klince, pa i moje, je blam da nose užinu u školu i obično kupuju u pekari, /al nikad dovoljno novca da kupe sendviče ili pizze ili hamburgere i uz to koka-kolu/ međutim, kad zagudi finansijski, gibanica i proja mafini itekako mogu da se nose za užinu.
Ukućani vole pravi omlet kao sa slike sa šunkicom, slaninicom isl.
Moj tip omleta je samo umućeno belance, prelije se preko dinstanog luka i lisičarki i dobro pobiberi.
Omlet samo sa belancetom, ili jaje na oko bez žumanceta, žumance ne volim.
Koristim belance i žumance zajedno samo u kolačima, proji, gibanici isl
Prženice moraju biti reškaste, al manje ulupanih jaja a više mleka
Palenta sa mlekom i šećerom.
Al kad se to izmeša liči više na griz
Porodični ritual je da je subotom za doručak palenta.
Ponekad je okupljanje za večeru kad je domaći burek, gibanica ili proja...
|
|
|
|
|
|
|
Poslao: 20 Sep 2019 11:03
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Može i još jedna verzija, softanija, u kojoj se hleb složi kriška do kriške, prelije sa smesom od jaja i sira u koju su dodati začini, sitno seckana šunka, kačkavalj, seckane pečurke, i zapeče u rerni.
Na kraju se može dodati još kečap ili majonez ili jednostavno ništa.
|
|
|
|