offline
- ne znam bre
![Female](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
Evo nadjoh još neke recepte za kafu!
ITALIJANSKA KAFA
Potrebno je (za 4 osobe): ½ l hladne crne kafe, 2 kašičice marmelade ili želea od ribizli, 2 kašike šećera, 4 kugle sladoleda od vanile, 4 kašike lozove rakije (odnosno grapea – italijanske rakije koja je slična našoj lozovači), 100 gr šlaga, 2 kašičice seckanih pistaća.
U dobro ohladjenu kafu umešati žele od ribizli i šečer. U visoke čaše staviti po jednu kuglu sladoleda od vanile, preliti lozovačom i dopuniti kafom. Odozgo ukrasiti šlagom i posuti seckanim pistaćima.
MEKSIČKA KAFA
Potrebno je: pola litra ledene kafe, 8 kašika šećera u prahu, 4 kašike ruma, sok od pola limuna, kockice leda.
Ledenu kafu, šećer u prahu, rum i sok od limuna umutiti mikserom. U visoke čaše staviti kockice leda, a zatim dopuniti kafom.
ŠVAJCARSKA KAFA
Potrebno je: ½ l vrele kafe, 8 kašika likera od oraha ili od čokolade, 4 kašike šećera, 100 gr šlaga, 4 kašike seckanih, prepečenih lešnika.
Izmešati kafu, liker i šećer, sipati u četiri šolje i odozgo ukrasiti šlagom i seckanim lešnicima.
NEMAČKA KAFA
Potrebno je: ½ l vruće kafe, 8 kašika konjaka ili vinjaka, 8 kocki šećera, 100 gr šlaga, 3 kašike strugane čokolade
Malo zagrejati konjak ili vinjak sa kockama šećera, da se istope, a zatim sipati u četiri prethodno zagrejane šolje. Zapaliti i uz mešanje pustiti da gori minut-dva, a zatim odozgo sipati kafu, tako da se plamen ugasi. U svaku šolju dodati po malo šlaga i posuti struganom čokoladom.
BELGIJSKA KAFA
Potrebno je: ½ l jake ledene kafe, ½ ledenog mleka, 4 kašike šećera, 4 kašike slatke pavlake.
Kafu sipati u kalup za pravljenje kockica leda i zamrznuti. Hladno mleko izmešati sa šećerom i tečnom slatkom pavlakom (neumućenom).l U visoke čaše sipati zaledjene kockice kafe, preliti mlekom i odmah poslužiti.
AMERIČKA KAFA
Potrebno je: ½ l vrele kafe, 8 kocki šećera, 4 karanfilića, cimet, pola kašičice strugane kore od pomorandže, 4 kašike ruma, 100 gr šlaga.
U vrelu kafu spustiti kocke šećera, karanfilić, cimet i struganu koricu pomorandže i ostaviti nekoliko minuta da odstoji, uz povremeno mešanje. Zatim procediti, dodati rum i sipati u šolje. Odozgo kafu ukrasiti šlagom i po želji tanko sečenim rezancima pomorandžine kore.
DANSKA KAFA
Potrebno je: ½ l vrele kafe, 4 kašike šećera, 4 karanfilića, 4 kašike ruma.
U vrelu kafu staviti šećer i karanfilić i ostaviti na tihoj vatri 2-3 minuta. U svaku šolju sipati po kašiku ruma i preliti kafom.
FRANCUSKA KAFA
Potrebno je: ½ l vrele kafe, 2 pomorandže, 1 limun , 10 karanfilića, 10 kocki šećera, 1,5 dl vinjaka ili konjaka.
Pommorandže i limun dobro oprati toplom vodom i četkicom i obrisati. U jednu pomorandžu zabosti karanfiliće, a drugu pomorandžu i limun tanko oljuštite, pa ove korice, kocke šećera i 1 dl konjaka uz mešanje zagrejati na tihoj vatri. Zatim kore pomorandže i limuna izvaditi, a ostatak sipati u vrelu kafu. Pomorandžu sa karanfilićima staviti u metalnu kutlaču, preliti sa pola dl konjaka i zapaliti, a zatim odmah spustiti u kafu. Posle 2-3 minuta izvaditi pomorandžu, a kafu sipati u šolje i poslužiti.
|