Poslao: 16 Nov 2006 09:10
|
offline
- ne znam bre
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
musavi
U Grčkoj, za tu istu kafu, ni slučajno ne smeš da kažeš turska, samo grčka!
Pa sad čija je kafa - vrlo diskutabilo: naša, turska ili grčka? A možda se javi još neko!
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 16 Nov 2006 23:33
|
offline
- musavi
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 09 Nov 2006
- Poruke: 9
- Gde živiš: Zemun
|
NE ZNAM BRE
Pio sam kafe po celoj Evropi ali niko ne pravi kafu kao mi.Uvek jedva cekam da dodjem kuci da popijem KAFU BRE. **** ** od nenacke filteruse dobijem gorusicu,a od madjarske moke(koju usput ni ne znaju da skuvaju)da prostis moram brzo u klonjaru.U Turskoj kafu nisam ni video ,nego me ubise sa onim njihovim cajevima.Za Grke si u pravu,ali kafa im je slaba za moj ukus.Bugari mozda imaju naj blizi nacin spremanja kafe,ali nemaju kvalitetnu kafu pa ispadne neki buckuris.
edit by Limit: pazicemo na recnik
|
|
|
|
Poslao: 10 Dec 2006 23:57
|
offline
- Limit
- Melanholik
- Pridružio: 23 Jun 2004
- Poruke: 3996
|
Kafa Orli
U vatrostalnoj čaši zagrejte 0,03 dl vinjaka i kada zaplamti, polako, uz zid čaše dolijte dva puta više od vinjaka vruću tursku kafu ( proceđenu ). Na kraju prelijte tečnom slatkom pavlakom. Ovaj osvežavajući napitak služite u šolji za crnu kafu.
Za više osoba napitak možemo pripremiti u vatrostalnoj džezvi. U tom slučaju koktel vinjak zapalimo šibicom pre nego što proključa.
|
|
|
|
Poslao: 14 Dec 2006 21:09
|
offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
Važan savet
Najbolja temperatura za kuvanje kafe je 95-98 stepeni Celzijusa, što znači da kafu treba sipati u džezvu pre nego što voda provri. Mnogi su već čuli za ovo pravilo, ali se sigurno nisu zapitali zašto je to tako. Na temperaturi nižoj od 95-98 stepeni ne ekstrahuje se dovoljno kofeina i esencijalnih ulja iz kafe, pa je napitak bledunjav i slab. Ako je temperatura viša od naznačene (kada voda provri), povećava se aciditet, pa kafa ima drugačiji, kiseliji ukus. Mleko koje se dodaje u kafu treba zagrejati, jer mleko iz frižidera menja ukus kafe.
|
|
|
|
Poslao: 14 Dec 2006 21:29
|
offline
- nikoola
- Legendarni građanin
- Pridružio: 12 Jan 2004
- Poruke: 9661
- Gde živiš: Čačak
|
@life
Hvala na savetu.
Koristice mi jer dnevno kuvam oko 150 kafa a nikad je uzivotu nisam probao.
|
|
|
|
Poslao: 14 Dec 2006 23:46
|
offline
- Bane12
- Super građanin
- Pridružio: 11 Sep 2005
- Poruke: 1282
- Gde živiš: Pa gde i do sada
|
da se umesam u kafu @life sve sto je gore napisano je u redu,ali me malo buni mleko u kafi? a evo zasto odrzavao sam kafomate i to dosta dugo kad sam radio u Italiji tamo sam prvi put pio cuvenu kafu Ila jedna od najboljih kafa,bar u to vreme kad ovde jos nije ni stigla pa sam razgovarao sa vlasnikom fabrike koji je nas covek odavde i on kao i njegovi strucni saradnici nepreporucuju da se u kafu nista stavlja osim secera,jer se zbog mesavine kafe i mleka stvaraju neke kiseline koje nisu bas zdrave za zeludac,ovo sam ga pitao dali vazi i za nasu redovnu kafu mislim kako je mi spremamo i dobio isti odgovor,e sada ja se toga drzim vec odavno,mada sam cuo u Beogradu i oprecna misljenja.
Ps.nemoj ovo shvatiti kao neki off samo sam izneo svoje iskustvo.
Pozdrav
|
|
|
|
Poslao: 15 Dec 2006 07:15
|
offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
Zanimljivo je da se slatka kafa brže hladi nego gorka. Pri rastvaranju šećera u kafi, dolazi do hemijskih reakcija, a one troše izvesnu količinu toplote. Zato se kafa dodatno ohladi svaki put kada se u nju sipa šećer, a još više će se rashladiti ako se u nju uspe mleko ili šlag. Istočnjački narodi, poznati kao veliki ljubitelji kafe, ne sipaju mleko u kafu jer se tako menja njen ukus. U Turskoj se čak veruje da kafa sa mlekom izaziva gubu. Ovo, naravno, nije tačno, a mnoge vrste kafenih napitaka koje se pripremaju sa mlekom zaista imaju sjajan ukus.
Kada se u kafu uspe mleko i kafa se promeša, može se primetiti jedna neobična pojava....
vise o tome mozete procitati ovde
http://www.b92.net/zivot/nauka.php?nav_id=218997&version=print
|
|
|
|
Poslao: 15 Dec 2006 11:43
|
offline
- Catrin
- Legendarni građanin
- master analiticar zastite zivotne sredine
- Pridružio: 20 Avg 2005
- Poruke: 3473
- Gde živiš: Beograd
|
life ::Važan savet
Najbolja temperatura za kuvanje kafe je 95-98 stepeni Celzijusa, što znači da kafu treba sipati u džezvu pre nego što voda provri. Mnogi su već čuli za ovo pravilo, ali se sigurno nisu zapitali zašto je to tako. Na temperaturi nižoj od 95-98 stepeni ne ekstrahuje se dovoljno kofeina i esencijalnih ulja iz kafe, pa je napitak bledunjav i slab. Ako je temperatura viša od naznačene (kada voda provri), povećava se aciditet, pa kafa ima drugačiji, kiseliji ukus. Mleko koje se dodaje u kafu treba zagrejati, jer mleko iz frižidera menja ukus kafe.
Hvala ti za ovaj savet. Ja ne znam zasto ali uvek imam naviku da sacekam da provri voda pa tek onda zakuvavam kafu.
|
|
|
|
|
Poslao: 21 Jul 2008 20:01
|
offline
- Ceva
- Super građanin
- Pridružio: 10 Mar 2005
- Poruke: 1313
|
life ::Da li je neko probao ovu kafu?Recept sam danas pronasla u politici...
Kafa sa ukusom lesnika
-za 4 osobe-
8 kasikica kafe
8 kasika mlevenih lesnika
8 kapi ekstrakta vanile
8 kapi ekstrakta lesnika
8 kasika secera
rendane cokolade
4 kasike umucene slatke pavlake
vrucu vodu zakuvajte sa kafom i mlevenim lesnikom,procediti kroz filter za kafu ili gustu gazu dodati oba ekstrakta i sipajte u 4 case,na svaku staviti jednu kasiku slatke pavlake i posuti sa rendanom cokoladom
Ovo moram da probam
|
|
|
|