Poslao: 22 Jul 2008 13:12
|
offline
- Catrin
- Legendarni građanin
- master analiticar zastite zivotne sredine
- Pridružio: 20 Avg 2005
- Poruke: 3473
- Gde živiš: Beograd
|
Ovo cu i ja da probam, samo da nabavim ekstrakt lesnika i vanile
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 11 Dec 2008 16:17
|
offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
Kada se u kafu uspe mleko i kafa se promeša, može se primetiti jedna neobična pojava.
Trake mlečne emulzije rotiraju, a zajedno sa njima i granulice kafe. Međutim, ove trake i čestice se ne zbijaju uz ivicu šolje, neko se sakupljaju u centru, iako se to protivi postojanju centrifugalne sile. Centrifugalna sila, koja se može osetiti kada autobus naglo skrene, a svi putnici popadaju ili se zalepe za prozore, deluje tako da pri svakoj rotaciji pomera tela ka spolja, suprotno od centra. Zato bi centrifugalna sila pri rotaciji u kafi morala da pomera i čestice ka zidovima šolje, ali se događa upravo suprotno.
Ovu pojavu je svojevremeno primetila i supruga poznatog austrijskog fizičara Ervina Šredingera, naučnika i nobelovca koji je udario temelje kvantne mehanike. Međutim, njen muž nije znao da razreši ovu jednostavnu misteriju. Zato je Šredingerova supruga sačekala da im Albert Ajnštajn dođe u posetu i upitala ga šta se to događa u šolji kafe. Ajnštajn je razmislio, zagledao se u šolju kafe i shvatio šta se događa. Zbog kapilarnih sila, sloj kafe uz ivicu šolje miruje dok kafa u šolji rotira. Unutar tečnosti dolazi do vertikalnog strujanja, nastaje vrtlog u kafi, nalik na tornado, a vertikalne sile prenose sve čestice u centar šolje.
Dopuna: 11 Dec 2008 16:17
Postoje mnogi načini da se pripremi dobra šoljica kafe, ali je , bez izuzetka,svako od njih baziran na upotrebi tople vode kako bi se iz mlevenog zrna kafe izvukao maximum ukusa i mirisa.Napitak koji se ovako dobija može biti veoma različit, zavisno od metode pripreme. TURSKA KAFA Turska kafa je jedina kafa sa talogom i definitivno je najpopularnija na ovim prostorima. Tradicionalna turska kafa se priprema tako što se u džezvu stave sitno mlevena kafa i šećer, pa se bez vode ova smeša doprži i podgreje, a zatim se dolije hladna voda i sačeka da provri.U Grčkoj nikada nemojte naručiti tursku, već grčku kafu, koja se u pripremi razlikuje po tome što se u mlaku vodu stave kafa i šećer i čeka se da voda provri. Naravno da i mi imamo svoju verziju kuvane kafe - stavimo vodu da provri, neposredno pre nego što voda prokuva doda se šećer, a kada prokuva dodaje se kafa i vrati da bar još jednom „baci ključ”
http://www.zrenjaninske.com
|
|
|
|
Poslao: 09 Jan 2009 11:23
|
offline
- dva lica
- Građanin
- Pridružio: 27 Avg 2008
- Poruke: 233
|
volim kafu, crnu tursku, bez šećera. Što sam originalna, ali pored te obavezne jutarnje kafe, volim da popijem neki napitak na bazi kafe, obavzeno aromatičan.
E tu je broj jedan kafa Marija Terezija, neobična kombinacija kafe, likera i soka od pomorandže, služi se u čuvenoj poslastičarnici "Žerbo" u centru Budimpešte.
Broj dva "Costa caffe" tiramisu, kafica sa likerom od badema, aromatično...
|
|
|
|
Poslao: 11 Jan 2009 19:31
|
offline
- Pridružio: 29 Sep 2008
- Poruke: 279
|
Kava? Može....al ne ovako da sam sama, ili da mi se djeca pentraju po glavi, pa se ta šolja popije na eks......može nes kava, al ako nema, može kakva ima, samo bih dobrog sugovornika sa kojim ću se tako dobro ispričati da neću znati ni kad sam popila tu kavu ......to je ono.....pričate, pričate, virneš u šolju, a ono nemaaaa, popila se u neznanju, otišla sa razgovorom.....
Jel ko za kavu?
|
|
|
|
|
Poslao: 08 Maj 2011 14:57
|
offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
Napisano: 16 Feb 2010 16:09
Sve vrste kafe
Espresso je napitak spravljen puštanjem pare pod pritiskom kroz kafu. Mnogo je bogatiji i koncentriraniji nego standardne filtar kafe. Koristi se kao osnova za puno vrsta popularnih napitaka, kao što su cappuccino ili latte.
Cappuccino je napitak spravljen od espresso kafe i jednakih količina zagrejanog i zapjenjenog mleka. Vruće mleko se meša sa espresso kafom, a pena od mleka se stavi na vrh. Najčešći omer koji se koristi je 1/3 espresso kafe, 1/3 zagrejanog mleko i 1/3 pene od mleka.
Americano je espresso napitak spravljen od espresso kafe koja se stavi u šoljicu s vrućom vodom.
Latte je napitak spravljen od espresso kafe i šoljice zagrejanog mleka. Mera koja se koristi je 1/3 espressa i 2/3 zagrejanog mleka.
Macchiato je napitak spravljen od espresso kafe sa vrlo malo zagrejanog ili pjene od mjeka dodanog na vrh.
Doppio je napitak spravljen od dve čašice espresso kafe i jedne čašice vruće vode
Dopuna: 08 Maj 2011 14:57
http://www.camo.ch/bosanska-kahva.htm
Šoljica KAFE je ta koja, barem na kratko, otkloni naše probleme i olakša naš život. Jedna obična šoljica KAFE ima 100 – 150 mg kofeina, tako da i nije štetna. Naravno, ukoliko se konzumira u umjerenim količinama. Iako su je nekada zabranjivali, ljekari je danas preporučuju, u umjerenim količinama, kao odlično sredstvo za smanjenje opasnosti od mnoštva bolesti. Spomen KAFE možemo naći i u muzici. Johan Sebastijan Bah posvetio je KAFI cijelu jednu kantatu. To je s jedne strane oda počasti KAFI, ali istovremeno i pokušaj da se ljudima objasni da KAFA nije štetna za žene. Naime, u to doba se smatralo da KAFA žene čini sterilnim, pa su je ljudi zabranjivali ženama. Nakon nekog vremena pokazalo se da to, naravno nije tačno, ali je Bahova arija ostala svima nama kao uspomena na ta vremena. «Ah! Kako je sladak ukus KAFE! Ljupkiji nego hiljadu poljubaca, slađi nego vino od muskata! Moram dobiti svoju KAFU!» - Bahove su riječi.
|
|
|
|
Poslao: 03 Dec 2011 00:23
|
offline
- homesweethome
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 28 Nov 2011
- Poruke: 8
|
Da li je probao neko rembranko kafu? Nude mi da narucim to,
kao ima ukus BeLisa onog likera ..Ja inace volim da pijem 3 u 1 nes strong pa jos dodam slaga i sve to ukrasim cokoladnim mrvicama i milina.
|
|
|
|
Poslao: 17 Dec 2011 13:57
|
offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
Finest Coffee - kako je zovu ... koja utice na proizvodnju seratonina tako da eliminise osecaj gladi a povecava potrebu za vodom...nisam je probala
|
|
|
|
|
|