Kuvar mcrule vam predstavlja jos jedan kolac.
Ovo je mnogo fino, verujte mi.
U kulinarstvu se plod pitomog kestena koristi kao kuvan ili pečen, u nekim krajevima za pripremu slanih specijaliteta (punjenje gusaka ili ćurki). Međutim, najpoznatija i najčešća primena kestena je za različite poslastice – najjednostavniji kesten pire sa šlagom, ali i kao osnova mnogih kolača i slatkiša.
Vreme pripremanja: 35 min.
Sastojci:
Smesa 1:
• 500 g mlevenog keksa
• 300 g šećera
• 200 ml vode
• 250 g margarina
• 4 kašika kakaa
Smesa 2:
• 500 g kesten pirea
• 250 g margarina
• 2 kesice želatina
Glazura:
• 100 g čokolade
• 2 kašike ulja
Priprema
Za pripremu prve smese ušpinovati šećer u 2 dl vode. Kakao i keks pomešati u činiji. Ušpinovan šećer, preliti preko keksa, dodati penasto umućen margarin i dobro izmešati. Smesu podeliti na dva dela.
Za drugu smesu margarin penasto izraditi i dodavati malo po malo kesten pirea, ne prekidajući mućenje. Pripremiti želatin prema uputstvu i dodati u smesu od kestena. Tepsiju obložiti masnim papirom. Pola smese od keksa razvući rukama, rasporediti smesu od kestena i na kraju drugi deo smese od keksa. Dobro utapkati rukama. Preliti glazurom od čokolade. Kesten bajaderu dobro ohladiti a zatim iseći na kocke.
Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije
Izvor:
http://www.kuhinjica.rs/recepti/poslastica/kesten-bajadera
Enjoy!
|