Poslao: 02 Nov 2006 11:41
|
offline
- ne znam bre

- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
Limit, evo nešto i za tebe!
VANILICE
Potrebno je: 400 gr masti, 1 kg brašna, 10 kašika šećera, 2 cela jajeta, 2 žumanca, 1 limun (nastrugana kora i sok).
Sve sastojke izmešati, istanjiti testo, vaditi modlicom željeni oblik i peć i u rerni. Spojiti džemom od šipka ili kajsija i uvaljati u šećer u prahu.
BAKLAVE
Potrebno je: 500 gr mlevenih oraha, 750 gr tankih kora, 4 jaja, 7 kašika griza, 2 praška za pecivo, 1 vanilin šećer, 125 gr putera, 300 gr šećera; za preliv: sok od 1 limuna, 1 kg šećera, 1 l vode.
Puter, jaja, prašak za pecivo, vanilin šećer, 300 gr šećera i 7 kašika griza umutiti. Kore podeliti na tri dela.
U pleh redjati 1/3 kora, a svaku koru poprskati mešavinom ulja i vode. Kada se utroši, premazati polovinom umućenog putera i posuti polovinom mlevenih oraha. Poredjati drugu trećinu kora, takodje, prskajući svaku i opet namazati drugom polovinom mešavine putera i posuti orasima. Poredjati poslednji deo kora. Iseći baklavu u željeni oblik i ispeći. Hladnu baklavu zaliti hladnim prelivom (skuvati 1 l vode i 1 kg šećera. Pustiti 7 minuta da vri. Dodati sok od 1 limuna). Pustiti baklavu 24 sata da upije preliv.
ORASNICE
Potrebno je: 300 gr oraha, sok od limuna, 4 belanca, 150 gr šećera.
Polovinu oraha samleti, a drugu polovinu iseckati. Pomešati belanca i šećer, limunov sok i polovinu seckanih oraha. Tući na pari, da se mešavina dobro ugreje, uz neprestano mešanje. Od ohladjene mase oblikovati polumesece, uvaljati ih u preostale orahe i peći na vrlo niskoj temperaturi – sušiti ih u rerni.
KUVANE JABUKA SA ORASIMA
Potrebno je: 4 velike jabuke, 300-400 gr šećera (zavisno od kiselosti jabuka), malo ribanog muskatnog oraščića, 1 limun, 500-700 gr oraha.
Pažljivo oguliti jabuke, pa ih vodoravno preseći. Izdubiti im sredinu, pa ih kuvati sa šećerom u 5 dl vode, dodati oraščić. Skuvane poslagati u plitku posudu, a sirug dalje kuvati da se zgusne. Ukrasiti jabuke orasima. U ohladjen sirup dodati limunov sok, preliti jabuke i poslužiti.
PIRINAČ PRELIVEN ČOKOLADOM
Potrebno je: 300 gr pirinča, malo soli, 1 l mleka, 600 gr šećera, 3 kašike likera po ukusu, malo limuna, 200 gr čokolade, 2 kačike konjaka.
Skuvati pirinač u mleku, dodati šećer, liker i malo limunovog soka. Staviti u kalup i ohladiti. Mlako istresti na tanjir, pa preliti čokoladom, koja je otopljena na pari, sa malo vode i konjakom. Poslužiti odmah.
PUSLICE OD KOKOSA
Potrebno je: 150 gr kokosovog brašna, jaje, 100 gr šećera, malo čokolade
Umutiti jaje sa šećerom, zatim umešati kokosovo brašno i ostaviti da odstoji 5 minuta. Potom kašičicom vaditi male puslice i redjati u podmazan pleh. Puslice peći 15 minuta na temperaturi od 150 stepeni. Kada se ohlade preliti rastopljenom čokoladom.
NEPEČENE KUGLICE
Potrebno je: po 100 gr mlevenih oraha, šećera u prahu i strugane čokolade, 2 kašike ruma, jedno belance i malo kristal šećera.
Mlevene orahe, čokoladu, šećer u prahu, belance i rum dobro umešati, praviti male kuglice, uvaljati u krista šećer i ostaviti da se do služenja prosuše.
MINJON KUGLICE
Potrebno je: 100 gr mlevenih lešnika, 100 gr šećera u prahu, 100 gr strugane čokoalde, 50 gr margarina, jaje.
Umutiti margarin, dodati sve ostale sastojke, osim čokolade i dobro izmešati. Od dobijene mase praviti male kuglifce i uvaljati u struganu čokoladu.
BAJADERA
Potrebno je: 500 gr šećera, 200 gr margarina, 1 čaša vode, 200 gr mlevenog keksa, 200 gr mlevenih oraha, 200 gr čokolade, ulje, rum.
Ušpinovati 500 gr šećera sa 1 čašom vode, dodati 200 gr margarina, 200 gr mlevenog keksa i 200 gr mlevenih oraha. Dobro promešati. Podeliti na dva dela. U jedan deo staviti malo kakaoa ili čokolade, a u drugi rum.
U pleh staviti prvo deo sa čokoladom i izravnati, a preko njega i drugi deo (sa rumom) i takodje poravnati.
200 gr čokolade i malo ulja istopiti na pari i preliti preko bajadere.
TULUMBE
Potrebno je: ¼ l ulja, 7-8 jaja (zavisno od veličine), 800 gr brašna, ulje za prženje; za šerbe: 1,5 kg šećera, limunov sok.
Pristavite ulje i brašno sa ½ l vode i mešajte da se brašno skuva. Maknite sa šporeta, pa umešajte jedno po jedno jaje. Ohladjeno testo štrcaljkom oblikujte u valjuške i pržite u dubokom ulju, pazeći da ne potamne. Skuvajte sirup od šećera i 1 l vode, a kada se ohladi dodajte limunov sok. Hladne tulumbe prelijte hladnim sirupom i pustite da ga upiju.
KUGLICE OD SUVIH SMOKAVA
Samleti na mašini za mlevenje mesa 500 gr smokava, zatim dodati 150 gr šećera i struganu koru i sok od 1 pomorandže. Sve ovo umesiti i praviti kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljati u kristal ošećer i ukrasiti jednom ušećerenom višnjom.
BRZI KOLAČ
Zamesite 3 šolje šećera, 3 šolje mlake vode, 2 ½ šolje ulja i brašna po potrebi, da se dobije ne previše gusto testo. Ispeći, iseći na kocke i ostavite da se ohladi. Za to vreme skuvajte jedan puding. Ohladjene kocke premažite pudingom i odozgo stavite po pola oraha.
MINJONI
Pomešati 100 gr putera ili margarina sa 100 gr šećera, 5 žumanaca, 1 kašikom ruma, 1 kašikom kakaoa i dodati 200 gr rastopljene čokolade.
Kad se masa ohladi praviti kuglice. Svaku uvaljati u rastopljenu čokoladu.
BEČKI KOLAČI
Potrebno je: 250 gr putera, 3 jajeta, 2 žumanca, 125 gr šećera, 1 limun, 1 kg brašna, kašičica cimta, 150 gr mlevenih badema, 125 gr suvog groždja, malo mleka, soli i od 2 belanca čvrsta pena.
Puter, jaja i žumanca umutiti penasto. Dodati šećer, izrendanu koru od limuna, cimet i brašno i zamesiti testo. Ostaviti da odstoji jedan dan. Od testa praviti loptice. Rastrljati ih prstima i redjati u tepsiju. Premazati ih penom od belanaca. Posuti bademima i suvim groždjem i peći na umerenoj temperaturi 40 minuta.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
|
Poslao: 07 Nov 2006 17:57
|
offline
- ne znam bre

- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
Ma, ko je to mislio da sam ja na njega zaboravila?
Ma, nisam (volim i ja tebe)!
KOLAČIĆI OD KOKOSA
Potrebno je: 200 gr čokolade, 150 gr šećera u prahu, 150 gr kokosovo brašna, 3 be4lanca, 20 gr putera.
Umutiti čvrst sneg od belanaca i postepeno dodavati šećer i kokosovo brašno (smesa ne sme da bude previše mekana). Pleh podmazati puterom, testo vaditi kašikom u obliku jajeta i staviti u rernu zagrejanu na 100 stepeni da blago porumeni. U čokoladu, istopljenu na pari, umakati svaki komad do polovine.
KUGLICE OD KESTENA
Potrebno je: 300 gr kesten pirea, 100 gr mlevenih badema, 100 gr šećera, 1 kašika ruma, malo mleka, 100 gr čokolade u prahu, 70 gr putera.
Kesten pireu dodajte bademe, šećer i toliko mleka da dobijete gustu masu. Dodajte puter i rum i od dobijene smese pravite kuglice koje ćete uvaljati u čokoladu u prahu.
HRAPAĆUŠA
Potrebno je: za testo: 8 žumanaca, 12 kašika šećera, 300 gr brašna, ¼ l mleka,, 1 prašak za pecivo, vanilin šećer, rum, naribana korica limuna; za preliv: 8 belanaca, 500 gr seckanih oraha, 10 kašika šećera, limunov sok.
Umutite žumanca sa šećerom, umešajte ostale sastojke i ispecite testo. Dok se peče, pomešajte za preliv belanca sa šećerom (samo pomešajte, ne mutite sneg), pa ga mutite na pari da se malo karamelizuje i zgusne. Kad dobije žućkastu boju, umešajte orahe, pa time prelijte pečeno testo, pokapajte limunovim sokom i vratite nazad u rernu da dobije boju (desetak minuta).
KREM OD KESTENA
Potrebno je: 750 gr kestena, 2 dl slatke pavlake, 250 gr kocki šećera, 2 vanilin šećera, voće po izboru.
Skuvajte i ogulite kesten, a zatim ga propasirajte. Skuvajte gust sirup od šećera, vanilin šećera i 2,5 dl vode. Pomešajte sa kestenom i mutite dok ne dobijete glatku masu. Zatim dodajte umućenu slatku pavlaku (malo pavlake ostavite za ukras). Podelite u činijice, na vrh stavite malo pavlake i ukrasite voćem.
KOCKE OD PIŠKOTA
Potrebno je: za testo: 2 kašike meda, 100 gr šećera, 1 jaje, 50 gr putera, 3 kašike mleka, 350 gr brašna, 2 kašike kakaoa, 1 prašak za pecivo; za fil: 5 dl mleka, 7 kašika oštrog brašna, 2 kašike gustina, 250 gr putera, 300 gr šećera u prahu, 2 vanilin šećera; piškote, 2 dl malo razvodnjenog ruma; čokoladu za ukras.
Skuvajte na pari med, šećer, jaje, puter i mleko. U vruće umešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Umesite testo, razvljajte ga i u dva lista pecite na prevrnutom plehu.
Za fil: skuvajte u mleku brašno i gustin, pa u hladno umutite umućen puter, šećer i vanilin šećer. Namažite kremom list testa, poslažite preko toga piškote natopljene u rumu, premažite kremom, pokrijte drugom korom i opet premažite kremom.
Istopite čokoladu na pari i time ukrasite odozgo.
Držati u frižideru 24 sata pre služenja.
|
|
|
|
|
Poslao: 08 Nov 2006 11:13
|
offline
- ne znam bre

- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
Fej, evo samo za tebe još malo droge!
PARFE OD ČOKOLADE
Potrebno je: 6 žumanaca, 200 gr šećera u prahu, 200 gr čokolade za kuvanje, ¼ l mleka, 200 ml slatke pavlake.
Na pari istopite čokoladu, po malo dolivajući mleko. Posebno umutite slatku pavlaku, a poebno žumanca sa šećerom. U žumanca umutite čokoladu, a zatim i slatku pavlaku. Podelite u čaše i zaledite.
ZVEZDICE SA ORASIMA
Potrebno je 200 gr brašna, 180 gr margarina, 2 žumanca, 2 kašike šećera, ½ praška za pecivo, 1 kašika meda; za premazivanje: 1 belance, iseckani orasi, šećer.
Zamesite tvrdje testo, izrežite ga u obliku zvezdica i umočite u belance, pospite seckanim orasima i šećerom i ispecite na umerenoj temperaturi.
PADOBRANCI
Potrebno je: za testo: 3 belanca,, 250 gr šećera, 2 kašike soka od limuna, 250 gr mlevenih oraha; za krem: 2 žumanca, 4 kašike prah šećera, 3 štangle istopljene čokolade, 125 gr putera.
Zamesite sve sastojke za testo, kašičicom vadite male puslice i redjajte u dobro podmazan pleh. Pecite na sasvim niskoj temperaturi – da se osuši, a ne ispeče. Pečene odmah izvaditi iz pleha i kada se ohlade sastavljati po dve – kao vanilice, slojem krema: žumanca umutiti sa šećerom, pa umešati penasto umućen puter i čokoladu.
TUFAHIJE SA KESTENOM
Potrebno je: 10 većih jabuka, 500 gr kesten pirea, 200 gr oraha,, 200 gr meda, 1 jaje, 300 gr šećera, malo skuvane crne kafe, slatka pavlaka, višnje iz kompota za ukras.
Oljuštene jabuke skuvajte u što manje kipuće slatke vode. Za fil: dobro umutite šećer, jaje, kesten pire i toliko kafe da dobijete povezanu masu. Dodajte samlevene orahe. Izdubite jabukama sredinu i napunite ih smesom od kestena.l Otvor prelijte medom i ukrasite slatkom pavlakom i višnjom.
|
|
|
|
Poslao: 10 Dec 2006 23:52
|
offline
- Limit

- Melanholik
- Pridružio: 23 Jun 2004
- Poruke: 3996
|
Bezboznicki kolac
500 gr brasna
4-5 jaja
50 gr masti
750 gr govedjeg mesa
125 gr slanine ili sunke
1-2 jabuke
2-3 cena belog luka
so
biber
mazuran
Zamesiti testo od 2 jaja, masti, nesto vode i soli, pa ga ostaviti da stoji 2 sata. Iseci na manje komade govedinu, slaninu i jabuke, dobro zaciniti, dodati 2-3 jaja i ispeci. Testo razvaljati da bude tanko, iseci na komade i puniti sa mesom. Krajeve testa zalepiti da budu kao dzepovi, staviti ih u rernu i peci jedan sat.
|
|
|
|
Poslao: 25 Dec 2006 15:30
|
offline
- ne znam bre

- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
PUNJENE I ZAPALJENE BRESKVE
Potrebno je: 7 svežih bresaka ili 14 polovina iz kompota, 2 kašike šećera, 50 gr putera, 2 žumanca, 6 piškota, malo ruma.
Sveže breskve prepolovite i izvadite koštice, pa dve polovine izdrobite viljuškom (ako su breskve i kompota, takodje dve izgnječite viljuškom). Izgnječenim mbreskvama dodajte usitnjene piškote, istopljeni puter, šećer i žumanca i dobro promešajte. U namašćen sud poslažite polovine bresaka, napunite iz nadevom i stavite u zagrejanu rernu. Breskve iz kompota pecite 5-10 minuta, a sveže 25. Prelijte zagrejanim rumom i zapalite.
«PIJANE» BRESKVE
Potrebno je: 6 velikih bresaka, 200 gr šećera u prahu, ½ rakije ili ruma.
Izabrati što lepše breskve, staviti ih prvo u vruću, pa u hladnu vodu. Oljuštiti ih i sa svih strana izbosti čačkalicama. U šerpu sipati šećer i 1 čašu vode i staviti da provri. Zatim dodati breskve i pažljivo okretati dok ne omekšaju. Izvaditi breskve i staviti na tanjir. Sirup vratiti na šporet i kuvati dok se ne zgusne. Breskve staviti u teglu i preliti sirupom. Kada se sasvim ohlade naliti rakijom ili rumom. Jestei posle MESEC dana.
ROŠČIĆI
Potrebno je: 500 gr brašna, 40 gr kvasca, ¼ l mleka, 120 gr putera, 60 gr šećera, naribana lilmunova kora, 2 jaja, ½ kašičice soli, 20 kašičica bilo koje marmelade; puter i žumance za premazivanje.
Kvasac razmrvite u mlako mleko, dodajte šećer i malo brašna i ostavite na toplom da uskisne. U kvasac stavite ostale sastojke i dobro izmešajte. Neka se testo diže 15 minuta. Premesite, oblikujte ga u kobasicu i nasecite na 20 komada, svaki oblikujte u trougao i u sredinu stavite marmeladu i savijte u roščić (kao kupa). Stavite u podmazan pleh i premažite žumancetom. Ostavite ih još dvadesetak minuta i tek onda ispecite.
MINJONI
Potrebno je: za testo: 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika brašna; za fil: 150 gr marmelade, 150 gr mlevenih oraha,1 dl ruma, 1 vanilin šećer, 100 gr rendane čokolade, 100 gr šećera u prahu; za glazuru: 100 gr čokolade, 100 ml mleka, 100 gr šećera, 70 gr margarina; sneg od belanaca za ukras.
Zamesite testo i ispecite u dva dela. Pečeno testo isecite u krugove čašicom, a preostalo testo izmrvite i pomešajte sa ostalim sastojcima za fil. Sastavite po dva kruga filom da se slepe. Za glazuru skuvajte sve sastojke i prelijte minjone. Kada se stegne ukrasite ih čvrsto ulupanim belancima.
Dopuna: 25 Dec 2006 15:30
SVEKRVINO OKO
Ušpinovati 400 gr šećera sa 12 kašika vode i dodati 150 gr mlevenog keksa i 150 gr mlevenih oraha. Promešati i skloniti sa vatre.
20 suvih smokava potopiti u hladnu vodu da nabubre (5 minuta), odseći im vrh i u svaku staviti po pola oraha.
Od mase praviti kuglice oko smokve i uvaljati u orahe. Ostaviti da odstoji i svaku kuglicu prepoloviti na pola.
CHEES CAKE
Kora: 300 gr mlevene plazme, 125 gr putera i 2 dl mleka - zamesiti i u dubljem plehu napraviti koru.
Preliv: 4 kutije malina (od po 300 gr)i 2oo gr šećera kuvati pola sata. Dodati 2 kesice želatina.
Beli fil: 3 dl slatke pavlake umutiti mikserom. Dodati jedan "ala kajmak" i sjediniti. Ručno umešati jednu kiselu pavlaku.
VOĆNI KOLAČ
6 jaja, 4 male kafene šoljice šećera, 5 šoljica brašna, 2 šoljice ulja, 1 kiselo mleko i 1 prašak za pecivo umutiti.
Izrendati 1 kg jabuka i propržiti na malo šećera.
Pola testa sipati u pleh da se zapeče. Preko staviti jabuke i ostatak testa i ispeći do kraja. Posuti prah šećerom.
Umesto jabuka mogu da se stave i višnje.
|
|
|
|
Poslao: 11 Feb 2007 10:00
|
offline
- travelino

- Zaslužni građanin
- Pridružio: 26 Okt 2005
- Poruke: 671
|
Ne znam bre
Ovo je pravi recept za vanilice.
Samo da dodam, zaboravila si vanilu
Stavi se sipka vanile u prah secer da odstoji i onda ih hladne uvaljati.
I jos nesto, obavezno dzem od kajsije.
Sve sto duze stoje lepse su, i nikad se ne sluze/jedu onaj dan kad se naprave...znaci, ako mogu bar da prenoce, pa ih sutradan jesti.
Ovo je stvarno provereno.
Eto zene, pa varljacu u ruke
|
|
|
|
Poslao: 25 Avg 2007 22:39
|
offline
- Wisdomseeker

- Super građanin
- Pridružio: 12 Feb 2007
- Poruke: 1239
|
Londonske štanglice
Umutiti 250 g margarina ili putera sa 4 žumanceta i 70 g šećera. Tome dodati 300 g brašna.
Razviti i staviti u pleh. Odozgo premazati džemom od kajsija. Posebno umutiti 4 belanceta sa 250 g šećera i 200 g mlevenih oraha, ovim premazati testo i džem.
Peći na 225° C oko 25 ÷ 30 minuta vodeći računa da gornji fil ne izgori.
Londonske štanglice seći dok su još vruće a izvaditi ih iz pleha tek kad se ohlade. Služe se hladne.
|
|
|
|
Poslao: 02 Dec 2007 12:06
|
offline
- MoscowBeast

- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
Wisdomseeker ::...Posebno umutiti 4 belanceta sa 250 g šećera i 200 g mlevenih oraha, ovim premazati testo i džem.
Savet: Pre nego sto ubacite mlevene orahe u sneg od belanaca, dodajte im 1 kasiku brasna i lako izmesajte. Ovo ce spreciti orahe da padnu na dno snega od belanaca prilikom mazanja i pecenja.
Inace kolac je fenomenalan, moja mama ga pravi vrlo cesto
Dopuna: 02 Dec 2007 14:06
Imam danas goste na veceri, pa sam proveo prepodne spremajuci klopu. U pauzi (dok se 'ladi giba' ) da postavim recepAt za jednu jednostavnu poslasticu kojom cu da "udarim tacku" na veceru.
Recept je preuzet od Dzejmija Olivera, samo sam je prilagodio onome sto sam uspeo da nadjem/spremim.
Korpice sa vocem
Potrebni sastojci
1 pakovanje korpica od lisnatog ili sipkavog testa (8 korpica)
kasika putera
250gr "Maskarpone" sira
2 kesice vanilin secera
oko 400 gr voca koje mozete da nadjete
2-3 supene kasike dzema koji odgovara upotrebljenom vocu
U ovom slucaju, nisam stedeo, pa sam od voca izabrao maline i kupine, a dzem je od malina.
Korpice poredjati na pleh. Puter istopiti u serpici i njime premazati svaku korpicu. Staviti ih u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 5 minuta. Izvaditi i pustiti da se potpuno ohlade.
"Maskarpone" penasto umutiti sa vanil secerom. Podeliti krem u sve korpice (bude oko 1-1.5 kafena kasicica, dosta je). Zaravniti krem, pa preko njega staviti malo dzema. Voce oprati i osusiti salvetom (nezno sa tim, narocito ako je u pitanju mekano voce). Poredjati voce preko dzema i strpati sve u frizider do sluzenja (da se ne bi pojelo pre nego sto gosti dodju ).
Ako volite da voce ima onu "glazuru" preko, dzem ne stavljajte na sir, vec u serpici razmutite sa 1-2 kasike tople vode i zagrejte na ringli sve vreme mesajuci. Zalijte korpice i voce ovom masom i pustite da se ohladi.
Evo kako to izgleda u mojoj varijanti:
|
|
|
|