Kompot
Posle slatkog, još jedno podsećanje na stare recepte, poslastice detinjstva, takođe nepravedno zanemarene ...
Kompot je poslastica, u Evropi i na istoku, /ili bila nekad više nego sad/ ili slatka zimnica, koja se sprema od voća i vode i šećera..
Obično se kuva u jesen i zimu od voća koje stiže u jesen.
Kad se kuva kompot nema ništa lepše nego kad kuhinjom i celom kućom zamiriše dunja koja se kuva ...
Može se kuvati i šljiva-suva, jabuka, kruška, osim dunje...
U kompot se mogu dodati cimet u štapićima, suvo grožđe, karanfilić, muskatni oraščić, vanila, suva šljiva...
Sad neko jede i voće zajedno sa vodom tj sokom u kojoj se kuvalo, a neko samo posrče sok...
Kompot se takođe može ostavljati kad je u pitanju sveže voće u tegle za zimu...
Obično kajsija polovine kajsije, breskva, višnja, trešnja, šljiva, dunja, kruška...
Voće mora biti čvsto, bez oštećenja, dobro oprano..
Za kompot koji se pravi za zimu u teglama potrebno je osim voća, voda i šećer eventualno limuntus.
Postupak koji se tad vrši, koji može biti u kućnim uslovoma je pasterizacija.
Tegle moraju biti dobro oprane kao i poklopci i da se dobro mogu zatvoriti...Voda i šećer se izmešaju ili se preko voća stavi po jedna dve supene kašike šećera, voda se nalije preko opranog i poslaganog voća, tegle se ređaju u dublji veći lonac ili šerpu sa vodom do otprilike vrha tegle, i ostave se tegle da voda počne da struji / ne da dođe do vrenja/, posle oko pet deset minuta, isključiti ringlu al tegle ostaviti dok se voda i sadržaj u tegli ne ohladi..Sutradan ili uveče povaditi iz šerpe ili lonca, i prebrisati i odložiti za zimu u špajz.. Dok se vrši pasterizacija poželjno je na dno ili između tegli staviti krpe, da ne bi došlo do udaranja tegle jedne o drugu i prskanja stakla...
nađoh ipak kompot u teglama fotka od pre neku godinu...levo je kompot od kajsija desno od bresaka, u sredini je džem od kajsija
Kompot može biti kupovni, od ananasa je vrh, al domaći je neprevaziđen, iako je običaj pravljenja kompota prilično zamro kao i kad je u pitanju slatko...
|