Krompir u rerni

Krompir u rerni

offline
  • Pridružio: 12 Okt 2010
  • Poruke: 10910

Ne znam da li jelo ima neko zvanično ime, svakako...

Od sastojaka potrebno je:
Krompir (star, mlad, crven', beo, ravničarski, brđanski, kako ko voli) oko 1,5 kg
Začin (neki ga zovu C, neki Vegeta, ja ga kupujem na meru te nema etiketu)
Biber
Aleva paprika
Prezle
Crni luk - 2 luka srednje veličine ili jedan veliki luk, ili pet jako malih lukova, ili jedan malo veći i jedan malo manjei luk. Svakako, luk. Može i mladi luk, jednako je lepo.


Način pripreme:
Krompir se oljušti i seče na sitne kockice ili na ne suviše tanke listove i stvai se u vatrostalnu posudu u kojoj će se peći.
Sitno iseći luk u posuti preko kompira, tu dodati dve do tri kašike prezli preko, potom kašiku aleve paprike, kašiku do dve začina i biber po ukusu, i sve preliti sa dosta zejtina. Sve lepo izmešati, prekriti vatrostalnim poklopcem i staviti u već zagrejanu rernu na 300 ili 250°C (kako kod koje rerne, pošto neke nemaju mogućnost da greju do 300°C) i tako peći dok krompir ne postane mekan. U toku pečenja, valjalo bi s vremena na vreme lepo promešati krompir da bi se ujednačeno ispekao.

Predlog za serviranje:
Dobijen krompri bi trebao da bude vrlo sočan. Može se služiti sam, uz kečap, majonez (kako ko već voli jesti krompir), ali najbolje ide uz lepo prethodno ispečena pileća krilca ili šniclu.

Evo i par fotografija iz procesa pripreme:













Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Још пар начина како се може спремити кромпир у рерни:
Недостаје класична мусака у приложеном, нпр...

Кромпир у љусци запечен у рерни


потребно је добро опрати кромпир, преполовити га, поређати у поуљен плех, зачинити додати сланине, исл. Пећи у рерни док не омекне у средини, а горња корица не порумени. Уз то иде нпр. зелена салата, кајмак итд

Кромпир са кукурузним брашном


Кромпир исећи на полумесеце, посути кукурзним брашном, алевом и морском сољу, или зачином Ц, поуљити све измешати пећи под фолијом док кромпир не омекне после скинути фолију и запећи до златно жуте боје, док не постане решкаст.

Кромпир који се пекао у сафту у ком се претходно пекло месо



Пекарски кромпир


Исече се на кругове. Поређа у плех који је обложен пек папиром.
У шерпи се динста на уљу са додатком воде црни лук са пар ченова белог лука, дода се на колутове исечена димљена кобасица, додају се зачини - алева, морска со, рузмарин, босиљак, бибер.
Динстани лук и кобасица се пребаце и измешају са кромпиром, пече се прво под фолијом и запече се без фолије да порумени.


Француски кромпир

Исече се као за мусаку, наренда се шаргарепа, лук, бели лук, све се измеша. Прелије се са чашом воде у коју је умешано пола уља, од зачина куркума, бибер, со, исл. Пече се под фолијом, кад кромпир постане мекан скине се фолија и запече се.

Зашто увек алу фолија /лични избор, иако може све то и без фолије на нижој температури рерне, па полако да се крчка, или у пвц кесама за печење ко их користи/: брже се у пари под фолијом скува кромпир, после кад се скине фолија запече да добије златну боју и буде реш. Кад је под фолијом рерну ставим на најјаче тако да је за око сат и петнаестак минута кромпир готов.



offline
  • Pridružio: 04 Dec 2008
  • Poruke: 4077

Ukrala svoju sliku iz Filovog bloga Mr. Green
I ne znam kako moj post postavljen kao Filov ?! Razz

https://www.mycity.rs/Blog/Kuvar-za-pocetnike_3.html#p1622140


offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 18550
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Ово је код Руса лепше од пара..Иначе, Руси једу ''као Руси''. Wink То што пију, то је мање-више јер пију и Швеђани, Немци, Пољаци, Финци...Е, Руси једу.
Ово је специјалитет који они зову ''кромпир на сеоски начин'' -
https://tishka.org/карт.....2;е.

Кад сам први пут почео да им објашњавам шта хоћу (пошто има милијарду врста јела од кромпира), прибижно описујући помфрит, они су се насмејали, климнули главом и рекли - картошка по деревенски. И , наравно, то је било то. Иначе, они радије једу барен кромпир, пире и све остале комбинације. Ово је код њих специјалитет.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 864 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 860 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Koridor, Kriglord, Leonov, mikki jons