Kuhinjski inventar

2

Kuhinjski inventar

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2012
  • Poruke: 370

Filodendron ::Jedina mana mašina za suđe je što sudovi izblede vremenom... Ono, ako tanjir ima šare i sl.
Inače je 100% isplativo, po pitanju uštede vode, itd.

Upališ je kad je jeftina, staviš pola tablete umesto jednu čitavu (kako to mi Srbi radimo Mr. Green ) i udri cap cap


Ne znam baš koliko je isplativo koristiti mašinu ako neko isprlja dnevno jako malo posuđa. Čekati da se nagomila posuđe od nekoliko dana da bi se napunila mašina je suludo. Znam kako gospođe u mojoj okolini koriste mašinu i šokiran sam.
Posuđe perem odmah, ne ostavljam da se hrana na njemu suši i steže. Pet člana domaćinstva a opet ne izmažem toliko da bi se koristila mašina.
Druga stvar, dok ne pređem sopstvenom rukom preko nekog posuđa, tanjira tepsije, čaše...vidim svojim očima šta sam oprao, isprao ... nema šanse da mi to odradi mašina. Mašine smo uglavnom koristili u hotelskim kuhinjama i većim menzama jer je posuđa previše da bi neko prao u sudoperi. Napunimo "džuboks" i teraj...To već sa takvim količinama posuđa ima smisla, u domaćinstvima mi je nekako - njanja, ali tu ima i drugih razloga. Bebee Dol
Mr. Green



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Fil  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2009
  • Poruke: 16586

E sad. I ja kad sam živeo sam, nije mi trebala mašina.
Kad dođu klinci, ne znaš kud udaraš Mr. Green Turi sve u mašinu i cepaj.



offline
  • Pridružio: 14 Feb 2008
  • Poruke: 12402

Mašina je life saver za slavlja i okupljanja.
Ovako je ne koristimo mnogo. Neki put kad baš nemaš volju i onda vidiš sudoperu koja je puna ...
Do skoro nas je bilo petoro pa je sudova uvek bilo na pretek. Sada ne vidim razlog ni na pola programa da je koristim.

Mikrotalasnu obožavam. Najmanje se koristi za podgrevanje hrane. Spremanje toplih napitaka, grilovanje hleba; sa druge strane ... Very Happy

Secko je takođe strava. Moja majka ga je koristila stalno da pravi svašta a između ostalog se isticao fenomenalan gulaš koji je imao posebnu teksturu. Da ne pričamo o svim mogućnostima koje donosi. Ujedno ovaj koji ja imam traje već godinama ... tako da je definitivno dobra i korisna investicija.

Hmm, od ostalih stvarčica koje baš, baš volim da koristim : Tiganj sa nelepljivom podlogom. Slicer i Chef noževe. Ona hvataljka za hranu koja mi je promenila život u kuhinji iz korena. Ne odvajam se od nje. cap cap

Najnekorisniji aparat je definitivno Sokovnik. Možda smo trebali blender da kupimo umesto njega. Doduše sokovnik nije ni potreba u kuhinji. Blender je verovatno malo više korisniji jer može da se koristi za spremanje hrane?

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Kad je Filosof spomenuo kuhinjske izraze na engleskom setih se kad bacim pogled, zaboravih od inventara da navedem:

Levak, manji i veći, cedilo za limun koje mi ide na živce kad se pere jer uvek se zaglavi neka froncla, onda posuda sa merama za brašno, šećer, vodu isl...Kašike sa merama i lopatice za vađenje iz kutija /za brašno, kukuruzno brašno, pirinač, isl/
I posude za led, ili pvc kese za led, kao i za zamrzivač, kašika za sladoled...

Hvataljke za maslinke je simpa alatka, i malo rende koje se dobija uz muskatni orašćić
Imam neke dve male viljuške sa dva zupca iz nekog kompleta i ne znam još uvek za šta se koriste te viljuškice..


Zahvaljujem na razumevanju Neprimetna, na moje mišljenje o mašini za pranje sudova, i takođe poštujem domaćice koje je imaju i znaju da je koriste i hvale je...
Al znam jednu kad je otvorila mašinu za sudove iz nje se osetilo kao iz kante za smeće. Šta reći na tako nešto..
Ima onih koji dok nakupe sudove stave tek uveče da se peru.
Sve i da hoću da je kupim ne bi bilo mesta gde da se stavi, jedino umesto zamrzivača al zamrzivač-vertikalni nam je bitniji..
Što reče BokiX, sudove perem odma, a plehovima uvek dušu izvadim kad ih ribam.
Što jeste lepo je kad su čaše blistave, i uglancane...

Fil reče koristi se kod nas pola tablete deterđenta, ekonomic, Mr. Green
Ja razređujem vodom nekad deterdžent za sudove Mr. Green duže traje
Mada uglavnom kupujem balon od pet litara tečnosti za sudove od limuna, tečnost koje se koriste u ugostiteljstvu ima u Uradi sam i bolje opremjenim prodavnicama hemije...
Jednostavno kupi se pet litara i ne razmišlja se duže vreme o tom trošku. Kao i veća količina sunđera i žica ili abrazivnog sunđera.
Hemija ko hemija da li je domaća il strana ne može biti odstupanja u formuli za deterdžent nešto previše, drugo je kad neko ima osetljivu kožu pa mu smeta nešto..a za to najbolji je glicerol za ruke...



Zamrzivač


Bilo vertikalni ili onaj sandučar što je omiljen na selima...
Mora biti uredan i sve lepo i tematski spakovano. Većina ne razmišlja o tome, pa se desi da namirnice poprime mirise jedne od druge.... posle mogu da se bace...
Otapa se i dezinfikuje jednom do dva puta godišnje s tim što se rešetke iza usisavaju od prašine.
Posebno svaka fioka ili gajba za određene namirnice, /meso, povrće, voće, sir, testo isl/.
Sve lepo složeno i upakovano, u jače pvc kese /ne u kese iz prodavnica i marketa sve zajedno sa mrvama od hleba/, i po mogućstvu obeležen datum i šta je upakovano.

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Да ставимо и овде у одговарајућу тему а не само на делу за технику:

Основно је како се складиште намирнице у фрижидеру. Мора да буду у кутијама, или кесама, на врху сухомеснати производи, па млечни производи на дну што је у оригиналној амбалажи..у средини кувана храна ал све мора бити поклопљено или затворено.

У вратима фрижидера стоје обично млеко, јогурт, кечап, намази, јаја, сокови исл..

Мора се водити рачуна да нешто не прокисне дуго стоји или кад је поврће у питању да не увене или се убуђа исл.
Сир нпр. се држи у прокуваној води која мора да се мења на два три дана..Ако га има превише у кесу па у замрзивач...

Сода бикарбона на тацни је добра за упијање мириса као и зеолит.

Мора се водити рачуна да ли врата и гума добро дихтује ако не може се пробати да се гума од замрзивача или фрижидера премаже глицеролом. Користи се за негу руку и има га у апотекама.
И треба прилагођавати температуру фрижидера лети односно зими...
Кад се чисти фрижидер чисти се и гума и врата од фрижидера...

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Кад је у питању складиштење и чување, о томе се некад учило и учи се у школама типа у економској, трговачкој, угоститељској, па после и на вишим школама и факултетима.
Нису све намирнице исте и исто се чувају.
Мора се водити рачуна кад је у питању влага, светлост, услови, и које су намирнице порозне које нису, које попримају мирисе једне од других.
С озбиром да данас свак ради сваки посао бар у трговини и економији. Често не познају добро суштину складиштења и чувања робе, а често их ни не занима.
Онда се деси да могу мишеви да роваре, да се у складиштима осети мирис отрова за бубе и пацове или сам мирис мишева, да се намирнице убуђају или уцрвљају и тако се дистрибуирају итд. итд.
Кад се намирнице захватају мора се радити чистим лопатицама или кесама или посудама јер у случају да је прљава или влажна амбалажа може да убрзо контаминира сву количину. У смислу да се умољча- уцрвља садржај-углавном се то дешава...
Може се десити да нпр кад купујете нешто на мерење у биошпајзу да се нпр кокос осети на прашак за пециво... то се дешава кад се складиште једна крај друге а да се не размишља о томе, или кад је у питању нпр цимет, или бибер...

offline
  • bibliotekar u penziji
  • Pridružio: 19 Jul 2013
  • Poruke: 546
  • Gde živiš: ZR

Колегиница је својевремено држала у кухињском ормарићу самлевени кафу из пржионице у обичној папирној кесици, поред јаких оријенталних зачина у сличној амбалажи!
Некако ми није пријала скувана та кафа са упијеним мирисима и укусима, међу којима је кардамом* био блажа нота. Једва сам из куртоазије (без куртоафрике ) попио пола шољице, док ми је у стомаку кретала центрифуга, срећом не и испирање.

Колега, сад пензионер, родом из залеђа Јадрана- винородни крај, био је искрено згрожен када је посетио "подрум" у једној од наших Жупа.
Поред буради су домаћину били мотокултиватор, канистер горива, џакови вештака...
А њему је деда шамарчином откидао главу, ако би се млађан усудио и да гласније говори у коноби!



*Арапи га иначе додају у кафу, али није ми нешто.

offline
  • bedno piskaralo
  • Pridružio: 08 Maj 2011
  • Poruke: 98
  • Gde živiš: bgd

Bane san ::кардамом*

*Арапи га иначе додају у кафу, али није ми нешто.


Не да није нешто, него као да си у кафу сипао Фери Smile Једном сам некако попио, ваљда ми није толико сметало. Други пут није било шансе.

offline
  • bibliotekar u penziji
  • Pridružio: 19 Jul 2013
  • Poruke: 546
  • Gde živiš: ZR

Да будем пристојан, иначе одвратно за медаљу.
Као када сам у време криза и санкција, не сећам се од кога, добио некакав прашак-мутиша сок са наводном аромом кивија. Боја јесте била ваљано погођена, али зато укус...
Што рече другарица, сипај ми још један "Доместос".

Битна је навика.
Добио сам у то исто време (мање- више ) од лектора боцу кинеске жестине, неки Маотај, од ваљда 62 степена алкохола.
Сама јачина, ни по јада- мало већа од лозове препјеке, али зато укус и мирис...
Буђави јечам, као из амбара са узвришталим старим зрном, уз осетно присуство глодара!
Да баш не бацим, користио сам то чудо за брисање монитора, али само када сам прехлађен.
Наиђе колега синолог коме се на тај мирис лице озарило.
Сетио се студењака у Кини, соба му се тако осећала, поврвеше емоције.
Уступих му одмах преостало чудо, воли човек.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1000 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 994 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: avijacija, darkojbn, esx66, kybonacci, SlaKoj