Evo i mene, novopechenog brazilca
Ovaj recept je iz drzave Bahia, na severoistoku brazila. Moqueca se razlikuje od regije do regije, ali ja ovu nekako najvise volim. Evo za 2 osobe.
Pazite, ovaj recept radim iz glave, tacni odnosi ne postoje. Ko voli da kuva, razumece.
Sastojci:
- Riza (odokativno za 2 osobe da ide kao prilog)
- 1 veci paradajz
- 2 glavice luka
- 3-4 zuba belog luka
- pershun
- 300 gr morske ribe (bar 2 vrste)
- 100 gr skampa
- 200ml kokosovog mleka
- zachini, lovor, tabasko ili paprichica
Rizu skuvati i uraditi sta vec treba sa njom. Ona ide u tanjir direktno.
U sokovnik iseckati paradajz, 1 glavicu luka, dodati pershun, so, biber, bosiljak, i/ili neki drugi zachin, 2 zuba belog luka, doliti 1 dl vode i od toga napraviti kashu.
Sitno iseckati luk i proprziti kao za gulas ili riblju corbu. Dodati na kocke seckanu ribu i skampe da se proprze malo sa lukom (kada luk smeksha).
Kada je to gotovo, dodati onu kashu i kuvati u njoj 20 min.
Dodati 200ml kokosovog mleka, i ona 2 zuba sitno iseckanog belog luka i kuvati jos 5 min.
Zaljutiti koliko ko voli (u orginalu je ljuto da se kosa nakostreshi).
U tanjir servirati, rizu i preliti Moqueca-om.
Uz to ide i vino i pivo i koka kola i sta vec volite.
Moja varijacija: Jednom, posle proprzivanja, pre nego sto sam dodao kashu, nalio sam 1dl belog vina i par minuta kuvao u vinu.
|