Ovo je recept za pravljenje smese slične belom filu Munchmallow kolača.
Recept sam prvobitno našao ovde : http://www.coolinarika.com/recept/homemade-marshmallows/
Nisam ništa mnogo menjao, pa tamo imate lepši prikaz.
Potrebno :
Kristal šećer : 300g
Voda : 250ml
Želatin : 20g
Vreme : 20-30 minuta
Priprema :
U posudu u kojoj ćete mutiti smesu sipati 100ml vode i ostavite želatin - da nabubri.
U posudu ćete sipati ključalu vodu sa šećerom pa treba imati u vidu da možete otopiti plastiku.
Dok se želatin priprema, u šerpu sipamo 150ml vode i 300g šećera i uključimo ringlu.
To ostavimo da se greje dok ivice ne uhvate belu penu, što je bilo oko tačke ključanja kod mene.
Zatim proključalu vodu sipamo u posudu sa želatinom i mikserom mutimo maksimalnom brzinom.
Mutite 20 minuta. Ako treba, uključite štopericu.
Nakon 20 minuta smesa treba da bude gusta i lepljiva, i već da ima karakteristike munchmellow belog fila.
Sipate tu smesu u neki pleh koji ste prethodno uljem namazali dobro.
Možete da ostavite nekoliko sati ili preko noći u frižideru da se stegne.
Smesu dalje obrađujete po želji ili servirate
Ako želite, možete da istopite čokoladu i prelijete smesu, možete da prethodno napravite koru i stavite je u pleh, a preko nje stavite beli fil ... vaša stvar.
Ako želite da servirate samo beli deo, posecite smesu i uvaljajte je u šećer u prahu.
Ja sam samo prešao topljenom čokoladom :
100 g čokolade polomite na manje delove i stavite u metalni sud.
Taj metalni sud stavite u drugi sud koji je ispunjen vodom, a taj sud sa vodom stavite na ringlu da polako greje vodu.
Kada se otopi čokolada, dodate malo margarina, mleka ili putera i mešate dok ne dobijete masnu smesu.
Smesu razmažete preko belog fila.
Fotke su mi ispale loše, ako se setim, sutra ću fotografisati.
|