offline
- magna86
- Anti Malware Fighter
Rank 2
- Pridružio: 21 Jun 2008
- Poruke: 6104
|
Postoji mnogo nacina na koji neko pravi testo za picu, svako koristi neki svoj metod. Ja testo za picu pravim na dva nacin. Ja cu se potruditi da okvirno napisem koliko cega stavljam kolicinski ali da znate da se ja nikad ne oslanjam na mere, sve stavljam od 'oka' kako narod voli da kaze.
Ja koristim dve metode:
Prva metoda je tkz. Italijanski metoda a druga metoda je moj metod pravljenja pice. Moj metod je cesto aktivan jer je mnogo brze gotovo. Ova prva metoda je detaljna i istiskuje vreme ali na kraju dobijamo i nagradu za to.
Moja metoda je prosta i amaterska ali ne varajte se, i ukusna. Originalna metoda je ona prava i od jedne smese dobijate minimum 6 velikih pizza, a i vise.
PIZZA RECEPT
Potrebno:
- 100 / 120 ml mlake vode
- 2. male kasike suvog aktivnog kvasca
- 1. mala kasika secera
- 2. male kasike soli
- ~ 700 grama brasna T-400
- 1. kasika ulja (posto to ulje ide u testo, preporuka maslinovo ko ima)
- ~ 300 ml obicne vode
Priprema:
U nekoj posudi sipati mlaku vodu (voda ne sme biti previse topla ni previse hladna) dodati suv kvasac. Blago promesati i ostaviti na 15 - 20 minuta da ta smesa naraste.
Kada pravim testo za picu, ja iskljucivo koristim suv kvasac.
U dubokoj ciniji sipati brasno, ulje, secer i so. Dodati gotov narasli kvasac i sipati ostatak vode.
Nastojim da to brasno bude tip 400, ostro brasno, ali ja sam pravio i sa tip 500, meni nema razlike
Drvenom kasikom zapoceti mesanje.
Ako je brasno previse mekano, sada je vreme da dodate jos brasna. Ako je brasno previse suvo, sada je vreme za jos vode.
Pri tom pocetkom mesanju drvenom kasikom, kada se smera sjedini (a i dalje onako raspadnuta), vadimo tu smesu iz cinije i stavljamo na sto, predhodno sto posuti sa malo brasna. Zapocinjemo rucno mesanje. Kvalitetno rukama mesati to testo nekih ~ 8 - 10 minuta.
Mesanjem prvo skupljamo testo u neki vid lopte a kada testo postane sve manje lepljivo, ja nastavljam mesanjem tako sto se svom tezinom na jednu ruku oslonimo na testo gurajuci ga prema gore, pa zatim ponavljam i sa drugom rukom. Ovom tehnikom se ne umaram a stvaram kvalitetan pritisak na samo testo.
Mesanje je gotovo kada testo bude tvrdo-elasticno, ponovo ne previse suvo.
Pravimo lopticu od testa, gornja strana te loptice bi trebala biti glatka.
Ja lopticu pravim tako sto jednu stranu testa prevrcem nazad i tako nastavim dok ne formiram lepu kuglu, a sa donje strane prosto prilepim/prikacim/ucvrstim ... kako god ... da se testo ne odmota.
Vracamo testo u ciniju i poklopimo. Ostavljamo testo da se lepo odmori i da naraste za 1/2 od svoje trenutne velicine. Mislim da je sat vremena dovoljno.
Znacete da je ovaj proces gotov tako sto prstom napravite rupu na toj glatkoj povrsini i ako to udubljenje ostaje, testo je gotovo.
Ponovo vadimo to testo na sto, predhodno posuti malo brasna po stolu i po vrhu testa. To testo podeliti na delove. Svaki deo bi trebalo da stoji za jednu picu. Ja delim na 6 - 8 delova. Mozete izdeliti testo na manje i na vece delove, kako vam je milije.
Ovo je bitno, od svakog tog dela ponovo formirati loptu, a gornja povrsina testa mora biti glatka.
Ponovo, ja lopte formiram tako sto kraj jedne strane testa prevlacim i spajam ga sa drugom stranom, i tako dok ne napravim loptu.
Te gotove kolutove poredjati na tacnu (tu tacnu takodje posuti sa malo brasna) i prekriti to testo sa najlonom. Do prve upotrebe tih loptica, ono mora da naraste za jos 1/2 od svoje velicine.
Za ovo je potrebno mislim ne vise od ~ 20 minuta.
Tek tada su loptice spremene za razvlacenje!
Ostale loptice fino prekriti najlonom i staviti ih u frizider za neku drugu upotrebu.
Razvuci loptice u tepsiju, tu tepsiju predhodno premazati obicnim uljem.
Loptu razvalicim u pizza tako sto od coskova one glatke povrsine formiram rub/ivicu testa a sredinu pritisnem palcevima i na taj nacin sirim testo. Sve prstima ... To moze direkto u tepsiji (predhodno premazano obicnim uljem) formirati lepo pizzu, i ako je sve odradjeno kako treba, testo ne bi smelo da puca.
Comm: ovo je trenutak kada mozete vezbati ono sto pizza majstori rade, razvlace picu oko prsta, ja se nisam usudio da probam. Ako budete probavali, osigurajte okolinu i javite je li uspelo i ima li zrtava.
Tip:
Treba znati: Prava pica se sprema na temparaturi od 350 - 400 C i ne drzati duze od ~10 minuta. Naravno, nase peci ne mogu jace od 250 C te tu mora da nastane kompromis.
Peci duze ali kontrolisati pizzu jer ako se prepece, testo ce biti tvrdo. I dalje ce biti ukusno ali nije to ova prava pizza.
Ja imam i pec na drva u dvoristu, te kada dobro zalozim vatru sa kaloricnim drvima, verujem da postizem i 300 C.
Moj PIZZA Recept
Potrebno:
- 200 ml mix vode i mleka
- 300 grama brasna
- 2. male kasike soli
- 1. kasika secera
- ~ 1. kasika obicnog ulja
- 2. male kasike suvog kvasca
Priprema:
Kolicinski u vecu solju za kafu (to je to, 2 dl) sipati pola vode a pola mleka i zagrejati. Ne grejati u mikrotalasnoj, vec na peci. Voda/mleko ne sme biti vruce, ni hladno. Sipati kvacas i promesati.
Ovo je gotovo, ja ne cekam nista ...
U ciniju sipam brasno, so, secer i mleko/vodu. Zapoceti mesanje testa drvenom kasikom.
Ulje sipam na ruke (ostatak ce se prebaciti na testo) i pocinjem da mesam. Da, bice lepoljivo ... Mesanjem, meni uvek zafali brasna, tako imati na umu to.
Kada smesu malo izmesamo ostaviti ga da naraste.
Kada testo naraste minimum za 1/2 od svoje velicine, izvaditi testo iz cinije, dodati jos brasna jer ce verovatno i trebati i nastaviti mesati testo dok ne dobijemo valjanu smesu.
Ja i tu dodam ulje na svoje ruke.
Testo prebaciti u tepsiju predhodno premazano uljem, razvuci testo. I to je to ...
Fil
Sastojci:
- kuvani paradajz ili tomato
- sunka (salama)
- kackavalj
- kulen
- pecurke
- maslinke / feferone
- kuvano jaje
- origano
Priprema:
Sastojke redjate onako kako vi zelite, i onako kako vama odgovara. Ja ih slazem ovako, bas ovim redosledom.
- Paradajz/Tomato
Ja nikad ne koristim pizza kecap, vec pravi domaci kuvani paradajz. Onaj ko ne sprema kuvani paradajz, tomato (ili slicno) je odlicno resenje.
Na internetu je takodje moguce pronaci odlicne specijalne paradajz sos pravljeno specijalno za pizzu. Ja te sosove nisam probavao spremati ali jednog dana hocu.
- salama
Ja ovo stavljam iz navike, ali pizza bez salame je i dalje odlicna pizza. Svako parce salame nozem izeci na pola, ne stavljati cele parcice. Ja kupim neku bolju sunkaricu.
- kackavalj
Po pravilima sluzbe, kackavalj treba da ide posle paradajza i to je to. U rernu ... to je prava original kapricoza.
A po starom originalu na pola pecenja vaditi pizzu i posuti kackavaljem, vratiti testo u rernu i kada se kackavalj otopi, testo je gotovo.
Ja kackavalj prosto naribam po salami i nastavljam dalje sa filom.
- kulen
Za moj ukus ja kupim kulena, ne cajnu ili obicnu kobasicu. Kulen ce u kackavalj ispustiti prelep sok ...
- pecurke
Oprati pecurke i iseci ih uz duz. Neko voli da ih nariba, ja ne.
- maslinke/feferone
Jasno da ne idu zajedno. Ili jedno ili drugo. Maslinke uzimam sa kospicama, ne one prazne. Takve masline ispustaju u kackavalj prelep sok ...
Ako idu feferone, to je takodje odlicno za one koje osobe koji vole ljuto.
- kuvano jaje
Prosto, skuvati jaje, ohladiti ga i na gotovoj pizza u sredinu postaviti skuvano jaje pre toga iseceno na parcice.
- origano
Origano ide na gotovu pizzu, no ja obicno zaboravim te ga stavim odmah, pre pecenja.
Comm: Znate kako kisela voda utice pozitivno na testo? A znate i da je kvasac obavezan.
Ja nisam probao, ali znam da neki stave malo piva u testo dok formiraju smesu i testo navodno bude odlicno.
Probajte pa javite kakvo je.
To je to,
Prijatno
|