|
Poslao: 11 Nov 2014 15:25
|
offline
- Red_star_girl
![Female](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 22 Jun 2009
- Poruke: 716
|
Magna86,
samo sto ja ne stavljam kasiku ulja uopste, ispadne hrskavija korica, ali takvu bas volim.
|
|
|
|
Poslao: 12 Nov 2014 12:28
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
Pizzu pravim od univerzalnog testa koje je veoma zahvalno jer po receptu napravljena količina je velike zaprimine. Testo je upotrebljivo 7 dana ako se čuva u najlon kesi u frižidreru.
Osim pice, od ovog testa možete praviti pancerote, kiflice, krofne, i sve vam dozvoli mašta.
U 250ml toplog mleka izmrviti 1 sveži kvasac, dodati kašiku brašna i 1 kašiku šećera.
Kada kvasac naraste, zamesiti testo od 4 dl jogurta, 3 kašike ulja, 4 kašičice soli, 3 jajeta i brašna.
Testo mesiti rukom, dodavati brašna sve dok se ne dobije glatka masa koja se ne lepi za ruke, ali da je dovoljno mekana i elastična.
Potrebno vam je oko 1.5 kg brašna.
Dobijeno testo podeliti na dva dela, svaki deo staviti u najlon kesu i u frižider.
Ovako zamešeno testo treba da odmara najmanje 2 sata pre upotrebe
|
|
|
|
Poslao: 12 Nov 2014 14:04
|
offline
- lidija2011
- Počasni građanin
- Pridružio: 14 Feb 2011
- Poruke: 730
|
Ovo testo je sigurno veoma ukusno i imam nameru da ga probam, ali sa picom ima veze kao kad u Bosni naručite “burek od jabuka” . U Italiji kažu (ne znam možda nemaju pojma) da se u testo za picu stavlja samo voda, brašno, kvasac, so, maslinovo ulje i eventualno malo šećera (zbog kvasca).
|
|
|
|
Poslao: 12 Nov 2014 16:19
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4106
|
@Lidija, ovo nije originalan recept za picu. Znaš i sama da sve prilagođavamo našim uslovima.
Recept je solidan,sa napravljenim testom lako je raditi. Ono što je važno, tera nas da ga utrošimo što pre
Jedva čekam da pročitam tvoje iskustvo sa ovim receptom.
Ričard ::
Drugar je pravio pec na drva za pizzu, hleb, prasice, jagnjice, jarice... Kada je max ugrejana, prvih par pizza bude gotovo za cca 1min. Te prve pizze su najbolje, ostalima se oseti razlika u testu, a i nadev ima drugaciji smek.
Ovo mi nije baš najjasnije.
Da li je reč o istovremeno napravljenim picama pečenim u pećnici ali jedne iza drugig?
Ako sam dobro shvatila, greška može biti iz dva razloga:
1. pice koje su 'na čekanju' previše uskissnu, tj kvasac 'radi' što ih čini drugačijim od prethodnih
2. temperatura nije adekvatna.
|
|
|
|
Poslao: 04 Dec 2014 00:13
|
offline
- Pridružio: 03 Feb 2013
- Poruke: 276
|
Evo mog recepta:
- brašno (tip koji se ima, obično najjeftinije)
- voda 50%-55%
- so 1.5%
- šećer 3%
- ulje 4% (ako imate mast, još bolje)
- kvasac 5% (bolje je manje, ali mora i duže da se čeka)
Svi sastojci su u odnosu na količinu brašna. Recima na 1kg brašna ide 1/2 litra vode, 15 grama soli....
Odvoji od ukupne količine vode (mlake, do 40C) odvoji se oko deci vode i zamuti kvasac, da se rastopi (najbrže se to prstom odradi) i sruči u posudu u koju su dodati svi sastojci.
Onda se sve to lepo zamesi i dodaje po malo brašna, ako počne da lepi za ruke. Mesi se dok testo ne prestane da se lepi za ruke i posudu, a bude elastično (do 10 minuta najviše). Prekrije se najlonom (kesom iz prodavnice) da odstoji, otprilike da se duplira u posudi. Pa opet se posoli sa malo brašna da ne lepi po rukama i izdeli.
Ja imam dva kockasta pleha različitih dimenzija, pa moram različite veličine testa da odvajam. Napravim dva veća i dva manja parčeta, od njih napravim kuglice koje ostavim na stolu prekrivene najlonom (onom kesom) da odstoje, dok se testo ne opusti (kesa služi da se testo ne suši i ne hvata koru). Posle toga uključim rernu da se greje, na 230 stepeni.
Kada testo opusti (oko 10-15 minuta, zavisi od temperature u prostoriji) razvuče se prva kuglica testa na veličinu pleha, koji je nauljen pa po njemu malo brašna bačeno (da ne lepi), strpa se testo, na njega šta se ima od materijala ređa (salame, sir, pečurke...ko šta voli i ima). Odmah se prelazi na drugi pleh i sve isto. Od one dve kuglice, koje su sad skroz meke, se opet naprave kuglice i prekriju najlonom. A da, kada se razvuče testo i stavi u pleh, ono ne bi trebalo da bude deblje od 3 milimetra (meni je obično negde 1mm a na nekim mestima i 5mm).
Posle nekih 10-15 minuta pogledamo prvi pleh. Ako je testo postalo mekano i već počelo da raste, da dobije najmanje 50% na volumenu (najbolje je ostaviti taj prvi pleh na šporet, jer će od toplote rerne testo brže raditi) ubaciti u zagrejanu rernu. Za 10-15 minuta mora da je pečeno. Najbolji i najsigurniji način je da se podigne testo i pogleda da li je rumeno sa donje strane. Ako jeste, onda je pečeno, ako je belo, ostaviti dok ne porumeni. Onda izvaditi, "posoliti" kačkavaljem (ako se ima) i vratiti još minut da se rastopi.
Čim se izvadi pleh, ubaciti sledeći da se peče.
Iseći picu dijagonalno i izbaciti iz pleha, koji opet premazati i posuti malo brašna po njemu i ponoviti isti postupak sa one dve resto kuglice testa na stolu, koje su sada već lepo narasle.
Ja koristim sirove šampinjone koje izrendam, bez peteljki (njih ubacim sutra u supu ili šta god da se pravi), pa zbog toga i duže pečem. Ko ih ne stavlja, može da pojača vatru pa će pre i da jede.
Prijatno.
|
|
|
|
|