Poslao: 11 Jan 2007 18:56
|
offline
- Limit
- Melanholik
- Pridružio: 23 Jun 2004
- Poruke: 3996
|
Ako pripremate palačinke za dve osobe:
125 g brašna (tip 400, meko)
1 jaje
1 kašika ulja
malo mlake vode
kašičica soli i šećera
Ako pripremate palačinke za četiri osobe:
200 g brašna (tip 400, meko)
2 jaja
1 kašika ulja
3 dl mleka i malo mlake vode
kašičica soli i šećera
Uzmite dublju plastičnu posudu i u nju sipajte brašno, dodajte jaja i oko 2 dl mleka. Probajte da umutite i ako ne ide dodajte još malo mleka.
Savet: testo možete napraviti samo sa vodom ili samo sa mlekom. Najbolje je kada stavite pola mineralne vode i pola mleka.
Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica, potom dodajte još mleka, pa malo kisele vode i tako dok ne dobijete testo koje liči na čorbu. U umućeno testo dodajte oko 1 dl ulja i dobro promešajte.
Savet: testo će biti bolje ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta.
U tiganj sipajte ulje pa kad se zagreje izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis.
Savet: koristite samo teflonske tiganje jer ćete tako izbeći da Vam se palačinke zalepe za dno, tj. neće morati stalno da "podmazujete" tiganj.
Čim se ispeče jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu (otprilike oko 1 minut). Gotove palačinke izbacite na plitak tanjir i filujte.
Tajne
* Ako u testo za palačinke dodate čašu piva ili sneg od belanaca, palačinke će biti rastresitije.
* Palačinke će biti ukusnije i mekše ako u testo umešate kašičicu sirćeta.
* Ako u testo za palačinke dodate malo mineralne vode, palačinke će vam biti mekanije.
* Ako se palačinke ohlade, podgrejaćete ih tako što ćete ih zaviti u aluminijumsku foliju i staviti u rernu na 300°C. Nakon zagrevanja, svaku napunite nadevom.
* Da bi palačinke bile ukusnije, umesto hladnog mleka upotrebite toplo i izlupajte čvrstu masu od mleka, jaja i brašna. Takođe se preporučuje odvajanje belanaca od žumanaca. Od belanaca izlupajte čvrst sneg i izmešajte ga u testo tek na kraju. U testo dodajte malo praška za pecivo, pa će vam lepše narasti.
* Testo za palačinke se može duboko zamrznuti.
* Palačinke možete i unapred pripremiti, napuniti ih nadevom od povrća ili mesa i umotati. Lepo smotane palačinke složite u posudu za duboko zamrzavanje i zamrznite ih. Kada treba da ih upotrebite, izvadite ih i stavite u vatrostalnu posudu, prelijte kiselim mlekom ili umakom od paradajza i pecite u rerni na 150°C, otprilike 30 minuta.
Linkovi na forumu:
Ljute palacinke i palacinke sa tatar sosom
Zapecene palacinke
Slatke palacinke
Palacinke "A l ja"
Debele palacinke tzv Americke
A ovo su recepti koje sam nasla i malo sredila
[url=https://www.mycity.rs/must-login.png (zip)[/url]
A tu je i link za International Pancakes Collection
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 12 Jan 2007 12:02
|
offline
- ne znam bre
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 05 Maj 2006
- Poruke: 568
|
Evo mog recepta za palačinke. Ne znam bre da li je bio, ako jeste brišite me
- 4 jaja, 500 gr brašna, 1 l mleka, 6 kašika ulja, malo soli, 1 prašak za pecivo. Sve sastojke umutiti, s tim što se belanca umute posebno i dodaju na kraju. Mutiti mikserom da se dobije glatka masa i nestanu grudvice. Obavezno testo držati pola sata u frižideru (izgleda da je u tome caka)!
|
|
|
|
Poslao: 18 Feb 2007 16:17
|
offline
- x-tina
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 08 Jun 2005
- Poruke: 651
- Gde živiš: ...
|
Palacinke u satou od belog vina
Materijal:
Pecene palacinke,
3 zumanceta, 3 kasike brasna,
200g secera u prahu,
2 vanilin sercera,
3 dl belog vina,
200g oraha.
Priprema:
Pecene palacinke nadevati mlevenim orasima pomesanim sa secerom u prahu i vanilin secerom. Redjati palacinku jednu do druge, a drugi red popreko. Skuvati vino, pa kad prokljuca preliti preko umucenih zumanaca, 6 kasika secera i brasna. Dobro izmesati da nema grudvice, vratiti na vatru da pusti jedan kljuc i preliti preko palacinki.
Staviti u pecnicu pa se dopece i sluziti tople ili hladne.
Bon apetit!
|
|
|
|
Poslao: 18 Feb 2007 20:12
|
offline
- Ričard
- Lavlje srce
- Supermoderator
- Zver!
- Electro maintenance engineer
- Pridružio: 28 Nov 2006
- Poruke: 13745
- Gde živiš: Vršac
|
Limit ::Ako pripremate palačinke za dve osobe:
125 g brašna (tip 400, meko)
1 jaje
1 kašika ulja
malo mlake vode
kašičica soli i šećera
Ako pripremate palačinke za četiri osobe:
200 g brašna (tip 400, meko)
2 jaja
1 kašika ulja
3 dl mleka i malo mlake vode
kašičica soli i šećera
Uzmite dublju plastičnu posudu i u nju sipajte brašno, dodajte jaja i oko 2 dl mleka. Probajte da umutite i ako ne ide dodajte još malo mleka.
Savet: testo možete napraviti samo sa vodom ili samo sa mlekom. Najbolje je kada stavite pola mineralne vode i pola mleka.
Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica, potom dodajte još mleka, pa malo kisele vode i tako dok ne dobijete testo koje liči na čorbu. U umućeno testo dodajte oko 1 dl ulja i dobro promešajte.
Savet: testo će biti bolje ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta.
U tiganj sipajte ulje pa kad se zagreje izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis.
Savet: koristite samo teflonske tiganje jer ćete tako izbeći da Vam se palačinke zalepe za dno, tj. neće morati stalno da "podmazujete" tiganj.
Čim se ispeče jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu (otprilike oko 1 minut). Gotove palačinke izbacite na plitak tanjir i filujte.
Tajne
* Ako u testo za palačinke dodate čašu piva ili sneg od belanaca, palačinke će biti rastresitije.
* Palačinke će biti ukusnije i mekše ako u testo umešate kašičicu sirćeta.
* Ako u testo za palačinke dodate malo mineralne vode, palačinke će vam biti mekanije.
* Ako se palačinke ohlade, podgrejaćete ih tako što ćete ih zaviti u aluminijumsku foliju i staviti u rernu na 300°C. Nakon zagrevanja, svaku napunite nadevom.
* Da bi palačinke bile ukusnije, umesto hladnog mleka upotrebite toplo i izlupajte čvrstu masu od mleka, jaja i brašna. Takođe se preporučuje odvajanje belanaca od žumanaca. Od belanaca izlupajte čvrst sneg i izmešajte ga u testo tek na kraju. U testo dodajte malo praška za pecivo, pa će vam lepše narasti.
* Testo za palačinke se može duboko zamrznuti.
* Palačinke možete i unapred pripremiti, napuniti ih nadevom od povrća ili mesa i umotati. Lepo smotane palačinke složite u posudu za duboko zamrzavanje i zamrznite ih. Kada treba da ih upotrebite, izvadite ih i stavite u vatrostalnu posudu, prelijte kiselim mlekom ili umakom od paradajza i pecite u rerni na 150°C, otprilike 30 minuta.
Recept za dve osobe je strava, ali problem je u tome sto ja to sve sam pojedem.
*Mali savet umesto vode probajte sa kiselom vodom ili jos bolje sa soda vodom. Tako ce palacinke biti izdasnije i lakse za stomak.
|
|
|
|
Poslao: 23 Feb 2007 14:21
|
offline
- travelino
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 26 Okt 2005
- Poruke: 671
|
Najbolje su samo sa vodom.
Provereno.
p.s. ricarde, imas super nik, i pitam se gde moze to pice u BGD da se kupi.
Ono se pije sa sodom, ili ti kiselom vodom, obavezno se uz flasu dobije i simpa posuda za led.
|
|
|
|
Poslao: 17 Mar 2007 18:06
|
offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
Flambirane palacinke - Crepe Suzette
50 gr maslaca
3 kasike secera
sok od 1 limuna
sok od jedne pomorandze
2 kasike seckanog badema
2 dclmaraskino
0,5 dcl konjaka
1 dcl slatke pavlake
6 palacinki
U poseban tiganj za flambiranje staviti maslac i secer stalno mesajuci dok maslac ne zapeni. Pazite da secer ne pozuti. Polako uspite sok od limuna i pomorandze. ostavite da prokuva. U vrijuci sok spustajte jednu po jednu palacinku. Svaku pospite bademom, preklopite nacetvoro i ostavite palacinke u soku.
Zatim palacinke prelijte maraskino pa konjakom i zapalite. Ako je vece, obavezno ugasite osvetljenje kako bi plamen imao pun efekat. Kad se plamen ugasi palacinke izvadite u ciniju iz koje cete slusiti.
U preostali sok uspite slatku neulupanu pavlaku pavlaku, malo prokuvajte i zalijte palacinke. Sluzite toplo.
Voki Koki - recept
|
|
|
|
Poslao: 08 Okt 2007 18:00
|
offline
- Limit
- Melanholik
- Pridružio: 23 Jun 2004
- Poruke: 3996
|
Palacinke "Tabor"
5 jaja
2 case kisele vode
1 soljica ulja
brasno
50g mlevenih oraha
4 kasike secera
1 zatvarac sherija
Napraviti masu za palacinke od dva jajeta, kisele vode, ulja i brasna. Ispeci i posuti orasima pomesanim sa secerom. Napraviti preliv tako sto se jaja i cetiri kasike secera dobro umute, kao krem za tortu, i doda seri pa se lagano promesa da sato ne "padne". U vatrostalnu ciniju se poredjaju palacinke, preliju i stave u zagrejanu rernu pet do deset minuta, da porumene. Po zelji se moze ukrasiti cokoladom ili slagom.
Palacinke na sprat
Nadev:
500g mlevenog mesanog mesa
250g sampinjona
200g sunke
300g kackavalja
1dl mleka
4 jajeta
casa pavlake
glavica crnog luka
Ispeci 15 palacinki i nadev spremiti iz tri dela.
Prvi nadev: meso proprzeno s crnim lukom, posoljeno i pobibereno
Drugi nadev: prodinstati na malo ulja sitno seckanu sunku i pecurke isecene na tanke listice
Treci nadev: rendani kackavalj
Na okrugli dublji pleh sipati malcice ulja, pa redjati palacinku, prvi nadev, palacinku, drugi nadev, palacinku, treci nadev i tako dok se sve ne utrosi. Ovako poredjane palacinke iseci kao tortu i blago razmaknuti na preseku svaki komad. Napraviti preliv od jaja, pavlake i mleka, sipati preko palacinki, zapeci kratko u vec zagrejanoj pecnici i sluziti iz posude u kojoj je zapeceno jelo.
|
|
|
|
Poslao: 08 Okt 2007 18:47
|
offline
- Freia
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 31 Jan 2005
- Poruke: 1899
|
ja odkad sam slucajno koristila integralno brasno za palacinke, mislim da je naj bolje brasno za ovakvu lepu poslasticu.
|
|
|
|
|
|