offline
- Boki X
- Ugledni građanin
- Pridružio: 29 Nov 2012
- Poruke: 370
|
Napisano: 02 Avg 2013 3:38
Paradajz se može napuniti različitim nadevima, može se servirati svež ili termički obrađen, sve zavisi od samog nadeva. Tako da jela od punjenog paradajza mogu biti servirana kao hladna i kao topla glavna jela ili predjela.
PARADAJZ PUNJEN PEČURKAMA
Upržiti slaninu, luk, papriku, pečurke, začiniti i dodati sredinu od izdubljenog paradajza. Nadev dinstati dok sok ne uvri. Dodati jaja i napuniti paradajz. Paradajz poređati u vatrostalnu posudu, poprskati uljem i peći 30 minuta na jakoj vatri.
- 10 paradajza
- za nadev: 300 gr crnog luka, oko 450 gr pečuraka, 180 gr slanine, zelena paprika babura, so, ulje, biber, 2 jajeta, peršunov list.
PARADAJZ PUNJEN PILEĆOM SALATOM
- 5 paradajza, oblanširani, oljušteni i izdubljeni
- oko 200 gr kuvanog pilećeg mesa isečenog na rezance
- 100 gr šampinjona isečenih na tanke listiće
- 50 gr kompota od ananasa
- 2 limuna
- 1 dl majoneza
- majoran
- so, šećer
- soja sos
- vorčester sos
- kašika kisele pavlake
- 5 rotkvica
- peršunov list
Paradajz napuniti nadevom od svih navedenih sastojaka, ohladiti ga 2 sata u frižideru i servirati sa ružicama od rotkvica i peršunom.
Dopuna: 02 Avg 2013 3:40
PARADAJZ PUNJEN KROMPIROM
Izmešati krompir, jogurt, puter, beli luk i napuniti paradajz. Na svaku polovinu paradajza staviti po krišku sira, posuti prezlama, peći u rerni 15 minuta. Sredinu izdubljenog paradajza propasirati, dodati beli luk, bosiljak, so, biber i peršun, i umak servirati uz paradajz.
- 10 paradajza, presečena na polovine i izdubljena
- za nadev: 1 kg kuvanog i pasiranog krompira, 4 čena seckanog belog luka proprženog na ulju, 1 dl jogurta, 50 gr putera, 3 kašike maslinovog ulja, so, biber, prezle
- 150 gr kozjeg sira za pokrivanje paradajza.
PUNJENI RIMSKI PARADAJZ
- 10 paradajza
- 10 kašika pirinča
- maslinovo ulje
- 3 čena belog luka
- kašika seckanog bosiljka i nane
- 5 kašika pirea od paradajza
- so i biber
Izmešati navedene sastojke i napuniti paradajz, zatvoriti ih odsečenim delom; ostatak paradajza od čišćenja izmešati sa vodom i naliti punjen paradajz, preliti kašikom ulja i peći u rerni 40 minuta.
Dopuna: 02 Avg 2013 3:42
PARADAJZ PUNJEN NA ĐENOVSKI NAČIN
Ovo hladno predjelo se sprema jednostavno. Paradajz se izdubi, ocedi i napuni začinima i dekoriše.
- 5 paradajza
- za nadev: crni luk, beli luk, so, biber, peršun, majoran, origano
- maslinovo ulje.
PARADAJZ "MONTE KARLO"
Hladno predjelo od paradajza punjenog barenim povrćem i začinima, serviran na zelenoj salati i dekorisan jajima, peršunom i majonezom.
- 5 paradajza
- za nadev: boranija, karfiol, krompir, grašak, šargarepa (kuvano), sardine, senf, so, biber, majonez
- zelena salata za podlogu
- za dekoraciju: 2 kuvana jajeta isečena na kolutove, peršunovo lišće, kapri, majonez.
|