Poslao: 20 Okt 2006 00:38
|
offline
- Limit
![Female](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Melanholik
- Pridružio: 23 Jun 2004
- Poruke: 3996
|
Pripremanje sampinjona za kuvanje
Sa donjeg dela stabla potrebno je odseci deo koji je bio u zemlji, a zatim pecurku detaljno oprati tekucom vodom pod vodom. Zemlju otkloniti trljanjem a eventualne fleke ili u meso utisnute necistoce nozem. Ljuscenje je nepotrebno.
Prilikom pranja ne valja ostavljati pecurke u vodi, jer upijaju mnogo vode koju je posle tesko upariti prilikom kuvanja. S druge strane, treba znati da se ukus i aroma pecurki mogu sacuvati samo pri dinstanju u sopstvenom soku. Stablo pecurke je isto tako jestivo kao i sesir.
Pecurke - izuzev kad se pripremaju pohovane ili punjene, najcesce treba iseckati na tanke kriske i dinstati u masnoci zajedno sa lukom ili bez njega u pokrivenoj posudi sve dok masnoca i tecnost ne upiju.
Za pripremu jela od pecuraka najbolje je liveno ili emajlirano posudje. Mladi sampinjoni imaju vise belancevina od starijih i to vise u sesiru, plodnici nego u drsci.
Pecurke nece potamneti ako se stave u vodu sa malo sirceta.
Da bi se izbeglo sasusivanje sampinjona prilikom pecenja pizze, dovoljno je pre redjanje listice proprziti u ulju, uz eventualni dodatak zacina.
Salata od sampinjona
Dzigerica sa gljivama
Gulas od pecuraka
Salata od sampinjona
Pikantne pecurke
Testenina sa pecurkama
Sendvici od sampinjona
300g sampinjona
150g parmezana
2 glavice luka
1 kiseli krastavac
60 g maslaca
20 g senfa
hleb ili zemicka
Sampinjoni se naseku na deblje listice i dinstaju. Ohladjeni se sitno iseckaju ili samelju, doda se parmezan, sitno nasecena glavica crnog luka, sitno isecen krastavac i sve dobro izmesa sa maslacem i senfom. Ovako pripremljenom kasom namazati tanko nasecene kriske hleba ili zemicke.
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 24 Mar 2007 13:25
|
offline
- travelino
![Female](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 26 Okt 2005
- Poruke: 671
|
Ja ih ovako "pravim", super je
Samo ih poredjas u pleh [namazan uljem], i svaku dobro posolis i pobiberis. Stavis u rernu, one puste sok i gotovo.
Probajte.
|
|
|
|
Poslao: 24 Mar 2007 13:32
|
offline
- MoscowBeast
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
@travelino
Ista stvar ovde. Samo sto dodam kockicu putera. Nikakva so, samo biber.
A kad dinstam, obavezno sa prazilukom, nikako sa crnim lukom.
|
|
|
|
Poslao: 24 Mar 2007 13:32
|
offline
- bocke
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Moderator foruma
- Glavni moderator Linux foruma
- Pridružio: 16 Dec 2005
- Poruke: 12534
- Gde živiš: Južni pol
|
A sampinjoni sa kajmakom? Odlican dodatak uz rostilj, mada se mogu spremati i u rerni.
Ocistis sampinjone, skines peteljke. Glavice napunis kajmakom i stavis na rostilj da se peku. Druga varijanta je poredati u pleh i peci u rerni.
Inace ovako spremljeni sampinjoni se mogu naci u restoranima kao toplo predjelo uz neki rostilj ili sl.
|
|
|
|
Poslao: 24 Mar 2007 13:44
|
offline
- travelino
![Female](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Zaslužni građanin
- Pridružio: 26 Okt 2005
- Poruke: 671
|
MoscowBeast ::@travelino
Ista stvar ovde. Samo sto dodam kockicu putera. Nikakva so, samo biber.
A kad dinstam, obavezno sa prazilukom, nikako sa crnim lukom.
Dodas buter na svaku, ja stavim ulje.
Al probacu kad mi iskrsne prilika, pretpostavljam da je ukusnije.
@bocke
Jesu odlican dodatak uz rostilj, al ja se prejedem i posle ne mogu da jedem meso.
Tako da kad mi je to u planu, citav dan ne jedem da bi' posle mogla kao covek da rostiljam
|
|
|
|
Poslao: 08 Okt 2007 17:45
|
offline
- Limit
![Female](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Melanholik
- Pridružio: 23 Jun 2004
- Poruke: 3996
|
Sunka sa pecurkama
500g sampinjona
70g slanine
250g sunke
2 glavice luka
biber, so
Sampinjone tanko nasecene dinstati na slanini sa lukom. Posoliti i pobiberiti prema ukusu. Kad su pecurke meke ostaviti da se ohlade, pa se ova smesa zamota sunkom. Potom sloziti u pleh dobro premazan i staviti u rernu da se zapece i porumeni. Servirati sa slanim pecivom.
Rizoto sa pecurkama
350g pirinca
1 l vode
1 kasika vegete
50g maslaca
200g sampinjona
pola glavice luka
8 kasika ulja
100g parmezana
1/2 dl belog vina
Na ulju proprzite isecen luk i sampinjone isecene na listice, zalijte ih vinom i pustite da vino malo ispari. Nakon toga dodajte pirinac, pospite vegetom, prelijte vrucom vodom, izmesajte i kuvajte 15-20 minuta na laganoj vatri tako da se pirinac ne raskuva. Sklonite sa sporeta, umesajte maslac i parmezan i servirajte toplo
|
|
|
|
Poslao: 29 Dec 2007 18:26
|
offline
- natrix
- Zauvek prijatelj foruma
- Pridružio: 21 Nov 2007
- Poruke: 2196
|
Ja sam pre neki dan našla bukovače na pijaci pa sam ih spremila tako što sam ih zapekla u rerni.
Evo slikica:
Bukovače prvo obariti na kratko, iscediti vodu i iseckati ih na trake, ili kocke, takodje iseći dve tri glavice crnog luka, sve zajedo staviti u pleh,dodati maslinovo ulje začiniti alevom paprikom, vegetom i biberom,i izmešati, ko voli može da se prelije izmućenim jajetom, i zapeće se u rerni...može uz to pavlaka ili pire krompir....
|
|
|
|
Poslao: 22 Apr 2008 16:44
|
offline
- Poslednji Skaut
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Novi MyCity građanin
- Pridružio: 22 Apr 2008
- Poruke: 11
- Gde živiš: Novi Beograd
|
Petao (kokoška) sa tartufima
Sastojci:
• petao ili kokoška
• 500 g tartufa
• dve glavice crnog luka
• jedan karanfilić
• jedan lovorov list
• majčina dušica koliko se zahvati prstima
• 1 kg kestena
• dve supene kašike putera
• 250 g šampinjona
• pola šolje pavlake ili više
• 24 komada ostriga
• so
• biber
Napravimo nadev sa tartufima, oljuštenim i isečenim na vrlo tanke listiće, iseckanim crnim lukom, solju, biberom, fino iseckanim karanfilićem, lovorom, majčinom dušicom i kestenom (koji je kuvan dok ne omekša u nekoj pilećoj supi i proceđen). Ako je nadev peviše suv dodamo pola šolje pavlake da ga razredimo.
Napunimo živinu sa nadevom i uvijemo je u aluminijsku foliju podmazanu puterom i pečemo u rerni na 180° C. oko 40 minuta za svaki kilogram težine. Pola sata pre nego što živinu izvadimo iz rerne, skinemo foliju i premažemo meso sa pola šolje pavlake. Sos od pečenja napravimo gušćim sa malo brašna i dodamo još pavlake ako je potrebno. Procedimo i dodamo iseckane i u puteru propržene šampinjone i ostrige. Sos kuvamo samo dok ivice ostriga ne počnu da se uvijaju. Servira se odmah.
|
|
|
|
Poslao: 23 Apr 2008 07:32
|
offline
- MoscowBeast
![Male](https://www.mycity.rs/templates/simplified/images2/user-sex.gif)
- Nepopravljivi optimista
- Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
- Pridružio: 22 Jun 2005
- Poruke: 7912
- Gde živiš: Moskva, Rusija
|
@Poslednji skaut
Ako mi poklonis pola kile tartufa, probacu ovo, zvuci jako ukusno!
Al tartufi skuplji od kavijara, mjkmu!
|
|
|
|
|